Od jutra kupisz to mięso tanio w Lidlu. Odchudza i zawiera mnóstwo witamin
Mięso z indyka uchodzi za jedno z najzdrowszych na świecie. Ma mało kalorii, jednocześnie wiele witamin, dzięki czemu jest dobrym wyborem dla osób na diecie. Można jeść je nawet 3-4 razy w tygodniu. Od jutra kupimy je tanio w Lidlu.
Mięso z indyka – dlaczego jest takie zdrowe?
Dietetycy na całym świecie apelują, aby rezygnować z tłustego czerwonego mięsa na rzecz
chudego białego mięsa
, przede wszystkim drobiu. Szczególnie polecają indyka – mięso, które dostarcza wiele cennych substancji, a mało kalorii.
Mięso z indyka
ma
mnóstwo białka
, dzięki czemu przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i wzmacnia kości. Jednocześnie ma mało tłuszczu, więc jest doskonałym wyborem dla osób na diecie.
W mięsie indyczym znajdziemy wiele składników odżywczych, m.in. ważny dla zębów i fosfor, ważny dla skóry i włosów cynk oraz witaminy:
witaminę D
, B6 i B12
– niedobory tych składników mogą doprowadzić do osłabienia.
Mięso indycze a dieta – dobry wybór na odchudzanie
Mięso z indyka, a dokładniej
pierś indyka bez skóry
, to
najchudsze mięso
, jednocześnie bogate źródło witamin z grupy B oraz selenu – składniki te (zwłaszcza selen) mają ogromny wpływ na przemianę materii.
Mięso indycze w porównaniu do innych mięs
ma mało kalori
i. Przykładowo kotlet z piersi indyka (ok. 200 g) ma ok. 150 kcal. Ten sam kotlet z kurczaka ma ponad 200 kcal, a z wieprzowiny (schabowy) 250 kcal. W mięsie z indyka jest też
mniej
cholesterolu
.
Wartości odżywcze mięsa piersi indyka (na 100 g):
- wartość energetyczna – 83 kcal
- białko – 19,2 g
- tłuszcz – 0,7 g
- nasycone kwasy tłuszczowe – 0,22 g
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 0,33 g
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 0,15 g
- cholesterol – 49 mg
- sól – 0,118 g
- żelazo – 1,2 mg
- cynk – 0,83 mg
- tiamina (witamina B1) – 0,036 mg
- ryboflawina (witamina B2) – 0,150 mg
- niacyna (witamina B3) – 4,92 mg
- witamina B12 – 0,70 µg
Tanie mięso z indyka w Lidlu – mega okazja
Lidl w czwartek 11 lipca rozpoczyna promocję na mięso z indyka . Z 1 kg filetu z piersi polskiego indyka zapłacimy tam jedynie 13,99 zł . To dobra okazja, ponieważ takie mięso kosztuje zwykle (nie tylko w Lidlu) minimum 35 zł za 1kg.
Promocja obowiązuje
do soboty 13 lipca.
Zobacz też:
Co jest zdrowsze – masło czy margaryna? Znany dietetyk stawia sprawę jasno
Ta ryba to skarbnica witamin i białka. Kupisz ją tanio w Biedronce
Zdaniem dietetyka to najgorsze pieczywo w Lidlu. “Omijaj je z daleka”