Pacjenci.pl Żywienie Od jutra kupisz to mięso tanio w Lidlu. Odchudza i zawiera mnóstwo witamin
Fot. Shutterstock / robert6666

Od jutra kupisz to mięso tanio w Lidlu. Odchudza i zawiera mnóstwo witamin

10 lipca 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Mięso z indyka uchodzi za jedno z najzdrowszych na świecie. Ma mało kalorii, jednocześnie wiele witamin, dzięki czemu jest dobrym wyborem dla osób na diecie. Można jeść je nawet 3-4 razy w tygodniu. Od jutra kupimy je tanio w Lidlu.

Mięso z indyka – dlaczego jest takie zdrowe?

Dietetycy na całym świecie apelują, aby rezygnować z tłustego czerwonego mięsa na rzecz chudego białego mięsa , przede wszystkim drobiu. Szczególnie polecają indyka – mięso, które dostarcza wiele cennych substancji, a mało kalorii.

Mięso z indyka ma mnóstwo białka , dzięki czemu przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i wzmacnia kości. Jednocześnie ma mało tłuszczu, więc jest doskonałym wyborem dla osób na diecie.

W mięsie indyczym znajdziemy wiele składników odżywczych, m.in. ważny dla zębów i fosfor, ważny dla skóry i włosów cynk oraz witaminy: witaminę D , B6 i B12 – niedobory tych składników mogą doprowadzić do osłabienia.

Kotlet z indyka
Mięso z indyka można przyrządzić na wiele smacznych sposobów Fot. Freepik / timolina
Łatwy sposób na pyszny obiad - pieczony indyk w morelowym sosie
Dietetyczne pulpeciki z indyka - pyszności wprost od Anny Lewandowskiej

Mięso indycze a dieta – dobry wybór na odchudzanie

Mięso z indyka, a dokładniej pierś indyka bez skóry , to najchudsze mięso , jednocześnie bogate źródło witamin z grupy B oraz selenu – składniki te (zwłaszcza selen) mają ogromny wpływ na przemianę materii.

Mięso indycze w porównaniu do innych mięs ma mało kalori i. Przykładowo kotlet z piersi indyka (ok. 200 g) ma ok. 150 kcal. Ten  sam kotlet z kurczaka ma ponad 200 kcal, a z wieprzowiny (schabowy) 250 kcal. W mięsie z indyka jest też mniej cholesterolu .

Wartości odżywcze mięsa piersi indyka (na 100 g):

  • wartość energetyczna – 83 kcal
  • białko – 19,2 g
  • tłuszcz – 0,7 g
  • nasycone kwasy tłuszczowe – 0,22 g
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 0,33 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 0,15 g
  • cholesterol – 49 mg
  • sól –  0,118 g
  • żelazo – 1,2 mg
  • cynk – 0,83 mg
  • tiamina (witamina B1) –  0,036 mg
  • ryboflawina (witamina B2) – 0,150 mg
  • niacyna (witamina B3) – 4,92 mg
  • witamina B12 – 0,70 µg

Tanie mięso z indyka w Lidlu – mega okazja

Lidl w czwartek 11 lipca rozpoczyna promocję na mięso z indyka . Z 1 kg filetu z piersi polskiego indyka zapłacimy tam jedynie 13,99 zł . To dobra okazja, ponieważ takie mięso kosztuje zwykle (nie tylko w Lidlu) minimum 35 zł za 1kg.

Lidl gazetka mięso z indyka

Promocja obowiązuje do soboty 13 lipca.

Zobacz też:

Co jest zdrowsze – masło czy margaryna? Znany dietetyk stawia sprawę jasno

Ta ryba to skarbnica witamin i białka. Kupisz ją tanio w Biedronce

Zdaniem dietetyka to najgorsze pieczywo w Lidlu. “Omijaj je z daleka”

14. emerytury trafią jesienią na konta emerytów. Wiadomo, ile wyniosą "czternastki"
Czereśnie są pyszne i zdrowe, lecz mogą zaszkodzić. Kto nie powinien ich jeść?
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko