Ta ryba to skarbnica witamin i białka. Kupisz ją tanio w Biedronce
Dorsz to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Jedną z najszlachetniejszych odmian jest dorsz atlantycki, którego w lipcu można kupić tanio w Biedronce.
Z naszego artykułu dowiesz się ile kosztuje dorsz w Biedronce, jakie wartościowe składniki zawiera i jak wpływa na zdrowie. Poznasz także prosty i smakowity przepis na dorsza, który oczaruje Twoich gości.
Dorsz atlantycki – dlaczego jest taki zdrowy?
Dorsz atlantycki, jak prawie wszystkie ryby oceaniczne, zawiera mnóstwo białka – w 100 g mięsa znajdziemy aż 20 g tego składnika. Białko jest głównym budulcem mięśni, najadamy się nim szybko i na długo, dzięki czemu sprzyja zgrabnej sylwetce.
Właściwości prozdrowotne dorsza atlantyckiego:
- obniża poziom "złego" cholesterolu,
- zapobiega chorom układu krążenia (np. miażdżycy),
- spowalnia rozwój cukrzycy typu 2,
- poprawia nastrój,
- wspiera piękny wygląd skóry i włosów.
100 g mięsa ma tylko 80 kcal – właśnie dlatego dorsz jest polecany osobom na diecie. Ponadto zawiera mnóstwo witaminy D oraz cennych kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania umysłu i ciała.
Dorsz atlantycki w Biedronce – cena
W Biedronce filet z dorsza atlantyckiego z Grenlandii Marinero można kupić za 39,90 zł/kg. Nadal nie jest to najtańsza ryba, ale ta oferta jest bardzo dobra – dorsz kosztuje zwykle 60-80 zł/kg. Rybę można zamówić z dostawą do domu.
Filety z dorsza są dostępne również w wersji mrożonej, gdzie za 475 g zapłacimy 20,89 zł. Ponadto Biedronka oferuje polędwicę z dorsza czarnego w cenie 37,90 zł/kg – ta oferta obowiązuje od czwartku do soboty (od 4 do 6 lipca).
Przepis na zdrowego dorsza z piekarnika
Składniki:
- dorsz atlantycki – 4 filety,
- czosnek – 2 ząbki,
- świeży koperem – 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- papryka mielona słodka – 1 łyżeczka,
- papryczka świeża ostra – 1 sztuka,
- sok z cytryny – 2 łyżki,
- sól – według uznania.
Przyprawy zmieszaj w małej miseczce. Dodaj do nich oliwę oraz pokrojone drobno warzywa (ostrą papryczkę i chili). Całość dokładnie wymieszaj, by uzyskać gładką pastę. Posmaruj nią rybę i odłóż na godzinę do lodówki.
Rybę piecz przez 20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Przed podaniem pokrop ją sokiem z cytryny i posyp koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i dodatkiem ulubionej surówki.
Zobacz też:
Jagody dobre na wszystko, a zwłaszcza na wzrok. Na te choroby mogą pomóc
Katarzyna Figura schudła kilkanaście kilogramów. Ograniczyła jeden produkt
Piję zamiast kawy. Zastrzyk energii, a kilogramy lecą w dół jak szalone