Pacjenci.pl Żywienie Polska oliwa północy jest zdrowsza od oliwy z oliwek. Masz w domu prawdziwy skarb
Fot. Canva

Polska oliwa północy jest zdrowsza od oliwy z oliwek. Masz w domu prawdziwy skarb

10 maja 2024
Autor tekstu: Adrianne Mazurek

Oliwa północy jest zdrowsza od oliwy z oliwek - mowa oczywiście o naszym rodzimym oleju rzepakowym, który pod wieloma względami bije oliwę z oliwek na głowę.

Oliwa północy, czyli...

Olej rzepakowy. Jest on prawie w każdym polskim domu, kosztuje dużo mniej niż oliwa z oliwek, a tak naprawdę wcale jej nie ustępuje pod kątem właściwości i zastosowania. Olej rzepakowy kosztuje od 7 zł za litr, natomiast za litr oliwy z oliwek trzeba zapłacić od 20 zł w górę.

A teraz zaczynamy chwalić naszą polską oliwę północy - ma ona 10-krotnie wyższą zawartość cennego kwasu alfa-linolenowego (czyli omega-3) niż oliwa z oliwek, zawiera większe ilości witamin A, E, i K oraz ma najniższą zawartość niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do wszystkich olejów, w tym również oliwy z oliwek.

A to oznacza, że cudze chwalimy, a swojego nie znamy. I chociaż dietetycy zalecają dietę śródziemnomorską i spożywanie zdrowych tłuszczy roślinnych, to wcale nie trzeba kupować drogiej oliwy z oliwek, żeby wzbogacić w nie dietę.

Olej rzepakowy - właściwości

Olej rzepakowy dzięki bogactwu kwasów omega-3 pomaga zmniejszyć wysokie poziom cholesterolu we krwi, redukując tym samym ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego, w tym chorób serca - miażdżycy i nadciśnienia , będącymi głównymi czynnikami ryzyka zawału serca i udaru mózgu. Bogactwo kwasów omega-3 przekłada się także na pozytywne funkcjonowanie układu nerwowego, poprawę koncentracji, pamięci oraz opóźnianiu rozwoju chorób neurodegradacyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

Ponadto, kwasy omega-3 zapobiegają stanom zapalnym w organizmie, wpływają na wygląd skóry oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce depresji.

Zawartość witaminy A i E sprawia, że olej rzepakowy zapobiega rozwojowi stresu oksydacyjnego , czyli mówiąc krótko - niszczy wolne rodniki oraz spowalnia procesy starzenia organizmu.

Olej rzepakowy jako dodatek czy do smażenia?

Olej rzepakowy można używać zarówno do smażenia, jak i jako dodatek np. do sałatek. Do smażenia czy pieczenia lepiej wybrać olej rafinowany, ponieważ jest on bardziej odporny na działanie wysokiej temperatury niż olej tłoczony na zimno.

Zobacz też:

Ta herbata za grosze wspomaga odchudzanie. Kiedyś pili ją cesarze, dziś kupisz ją w Biedronce

Trujący mlecz czy zdrowy mniszek lekarski? Jak je odróżnić?

Kiszone rzodkiewki - właściwości zdrowotne. Przepis na kiszone rzodkiewki

Rabarbarowa lemoniada na oczyszczenie jelit. Prosty przepis na pyszny rarytas do grilla
Kosztuje grosze, a wymiata złogi z jelit jak miotła
Obserwuj nas w
autor
Adrianne Mazurek

Redaktorka prowadząca oraz koordynatorka serwisu Pacjenci.pl. Medyczne nowinki oraz wstydliwe problemy Polaków to coś, o czym lubi pisać najbardziej. Jej celem jest dostarczenie rzetelnej, medycznej wiedzy. W wolnym czasie składa klocki Lego z synami oraz dba o liczną gromadkę swoich zwierząt domowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko