Przy nadciśnieniu nie można pić kawy - fakt czy mit? Lekarz odpowiada
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce i na świecie. Większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej “małej czarnej”. Co jednak, jeśli chorujemy na nadciśnienie? Temat wpływu kawy na wartości ciśnienia krwi wciąż budzi duże kontrowersje i jest przedmiotem dyskusji.
Jak jest naprawdę? Czy kawa podnosi ciśnienie i jest przeciwskazana u osób z nadciśnieniem? Zapytaliśmy dr hab. n. med. Marcina Wełnickiego, specjalistę chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej, Adiunkta III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Od jakich wartości zaczyna się nadciśnienie?
Nadciśnienie tętnicze to stan, w którym dochodzi do nieprawidłowego wzrostu ciśnienia krwi przepływającej przez tętnice. Przebieg tego schorzenia jest podstępny - z początku nie powoduje wyraźnych dolegliwości, z czasem prowadząc do niebezpiecznych powikłań.
Optymalne ciśnienie tętnicze wynosi 120/80 mm Hg, a za górną granicę przyjmuje się wartości 139/89 mmHg . Prawidłowe ciśnienie krwi u dorosłej osoby nie powinno być wyższe niż 140 mm Hg ciśnienia skurczowego oraz 90 mm Hg ciśnienia rozkurczowego. Jeśli zostanie przekroczona tylko jedna z tych wartości, również mówimy o nadciśnieniu.
- Za górną granice normy przyjmujemy wartości 139/89. Gdy wartość ciśnienie tętniczego jest równa lub wyższa niż 140 milimetrów słupa rtęci, dla ciśnienia skurczowego, mówimy o nadciśnieniu. Podobnie, w przypadku wartości rozkurczowych, o nadciśnieniu mówimy przy wartości 90 mmHg i wyższych – powiedział w rozmowie z Pacjentami dr hab. n. med. Marcin Wełnicki, specjalista chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej.
Czy przy nadciśnieniu można pić kawę?
Jednym z najczęstszych pytań osób z nadciśnieniem jest to, czy mogą pić kawę. Dużo się bowiem mówi o tym, że „mała czarna” podnosi ciśnienie i lepiej jej unikać przy wysokich wartościach ciśnienia. Mamy jednak dobrą informację dla kawoszy.
Jak się okazuje, kawa nie jest przeciwwskazaniem przy nadciśnieniu , a wręcz przeciwnie – wykazuje pozytywne działanie na układ krążenia . Spożycie kawy w umiarkowanych ilościach nie ma znaczącego wpływu na wzrost ciśnienia, czego nie można powiedzieć o używkach, takich jak alkohol czy papierosy.
- Badania kardiologiczne dowodzą, iż spożycie kilku filiżanek kawy dziennie poprawia rokowanie sercowo-naczyniowe – redukuje ryzyko udaru mózgu czy zawału serca. Mitem jest również przekonanie, iż kawa źle wpływa na wartości ciśnienia tętniczego. Ciśnienie tętnicze na pewno natomiast zwiększa alkohol i każdy wypalony papieros – wyjaśnił dr hab. n. med. Marcin Wełnicki, specjalista chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej.
Jakich produktów unikać przy nadciśnieniu?
Należy pamiętać, że nieodłącznym elementem profilaktyki i leczenie nadciśnienia tętniczego jest prawidłowa dieta . Warto zadbać o odpowiednią podaż produktów pełnoziarnistych oraz warzyw i owoców. Nie zapominajmy też o dostatecznym nawadnianiu organizmu. Jak czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej:
Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego (PTNT) w Zaleceniach z 2015 roku podkreśla, że postępowanie niefarmakologiczne – czyli właściwa dieta oraz zdrowy styl życia – stanowi nieodzowny element terapii nadciśnienia tętniczego i powinno zostać wdrożone na pierwszej wizycie lekarskiej u wszystkich chorych z podejrzeniem nadciśnienia tętniczego, w tym również u osób z wysokim prawidłowym ciśnieniem. Specjaliści zwracają szczególną uwagę, że „dołączenie leczenia farmakologicznego nie zwalnia pacjenta od dalszego przestrzegania zasad zmian stylu życia.”
Specjaliści zalecają codzienne spożycie garści orzechów , ponieważ mają one zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia i pomagają chronić przed udarem mózgu oraz zawałem serca.
- Badania kliniczne potwierdzają, że garść orzechów dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu o 20 – 30 procent! - powiedział dr hab. n. med. Marcin Wełnicki.
Powinniśmy unikać produktów wysokoprzetworzonych, o dużej zawartości cukrów i szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych. Produktem, którego należy szczególnie się wystrzegać jest czerwone mięso , zwłaszcza to wysokoprzetworzone. Złogi tłuszczowe zatykają naczynia krwionośne, co prowadzi do utrudnionego przepływu krwi, podnosząc jej ciśnienie.
- Dieta powinna zawierać małą ilość słodyczy, tłuszczy przetworzonych, zwłaszcza zwierzęcych i cukierniczych. Bardzo przetworzone produkty nie są zdrowe, mają wiele substancji rakotwórczych, stymulujących układ zapalny. Mięso czerwone, zwłaszcza przetworzone, powinno być spożywane okazjonalnie, a nie być podstawą diety - powiedział dr hab. n. med. Marcin Wełnicki.
Przeczytaj też:
Nadciśnienie tętnicze - rodzaje, objawy, leczenie, profilaktyka. Ekspert tłumaczy
Dieta osoby z nadciśnieniem tętniczym - co jeść, a czego unikać?
Wczesne objawy nadciśnienia. Jak je rozpoznać?
Źródła: pacjenci.pl, ncez.pzh.gov.pl