Pacjenci.pl Choroby Rak instant. Lekarz demaskuje 4 produkty, które są dla raka jak paliwo
Lekarz wskazał 4 rakotwórcze produkty. Fot. Canva/Kevin Malik

Rak instant. Lekarz demaskuje 4 produkty, które są dla raka jak paliwo

8 lutego 2025
Autor tekstu: Wiktoria Wihan

Wiele osób nie ma świadomości, że niektóre spożywane przez nas na co dzień produkty mogą znacząco zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Naukowcy zwracają jednak uwagę: związek między dietą a zachorowalnością na raka jest nierozerwalny. Na jakie produkty trzeba więc uważać? Lekarz wyszczególnił 4 z nich. Każdy z nas ma je w swojej lodówce!

Te produkty każdy ma w swojej lodówce. Są rakotwórcze!

Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie . Coraz więcej badań potwierdza, że to, co jemy na co dzień, ma bezpośredni wpływ na ryzyko zachorowania na groźne choroby, w tym różne nowotwory . Długotrwałe narażenie się na szkodliwe substancje obecne w niektórych produktach może prowadzić do stanów zapalnych, osłabienia układu odpornościowego i uszkodzenia DNA komórek, co zwiększa ryzyko ich mutacji. To właśnie z tego powodu za każdym razem powinniśmy zastanowić się 2 razy, czy to, co znalazło się na naszym talerzu, na pewno jest dobre dla naszego zdrowia.

Świadome wybory żywieniowe mogą znacząco wpłynąć na zmniejszenie lub zwiększenie ryzyka zachorowania na raka. Dr Marek Skoczylas opublikował w sieci film, w którym wskazał najbardziej niebezpieczne dla nas produkty. Prawie każdy z nas ma je w swojej lodówce…

lodówka.jpg
Te produkty z lodówki mogą powodować raka. Fot. Canva
Zimą jemy te owoce kilogramami. Rujnują zdrowie
Ten objaw może być zwiastunem zawału. Zwróć uwagę na swoje zęby

Masz to w swojej lodówce? Zastanów się 2 razy, zanim zjesz

Otwierasz lodówkę, wyciągasz ten produkt na stół, kroisz w kawałki, kładziesz na kanapkę i nawet nie wiesz, że zwiększasz ryzyko kilku nowotworów nawet do 40% – zaczyna swój film lekarz.

Dr Marek Skoczylas zwraca uwagę, jak kilka popularnych produktów spożywczych może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Polacy kupują je bezrefleksyjnie i spożywają prawie codziennie. Nie wiedzą, jak poważne konsekwencje mogą powodować. Których produktów należy się wystrzegać?

1. Przetworzone mięso

Czyli wędliny, boczek, kiełbasy. Tak często pojawiają się na stołach w polskich domach, mimo że ich skład pozostawia wiele do życzenia. Zawierają konserwanty, jak azotany i azotyny, które w połączeniu z białkami mięsa tworzą rakotwórcze nitrozoaminy . Proces ten zachodzi głównie podczas obróbki termicznej, takiej jak wędzenie czy peklowanie, co prowadzi do powstawania toksycznych związków.

Nitrozoaminy w laboratoriach wykorzystywane są w celu wywołania nowotworów u zwierząt, by później oczywiście sprawdzić, czy dany lek opracowany przez daną firmę farmaceutyczną działa na komórki nowotworowe – mówi dr Skoczylas.

Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem uznała przetworzone mięso za rakotwórcze dla ludzi , a badania wskazują, że codzienne spożycie 50 g przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka okrężnicy nawet o 18%. Z tego powodu zaleca się ograniczenie spożycia takich produktów, na rzecz zdrowszych alternatyw.

wędliny.jpg
Wędliny mogą zwiększać ryzyko zachorownia na raka. Fot. Canva

2. Gazowane, kolorowe napoje

Często dodawana jest do nich ogromna ilość rafinowanego cukru , co sprawia, że są nie tylko kaloryczną bombą, ale również realnym zagrożeniem dla zdrowia.  W ich składzie znajdziemy nie tylko cukry, ale również sztuczne aromaty, barwniki i słodziki, które mogą prowadzić do stłuszczenia wątroby, co zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów tego narządu. Codzienne spożycie 100 ml słodzonego napoju zwiększa to ryzyko o 18%.

Napoje gazowane nie mają wartości odżywczej, a ich składniki, takie jak sacharyna czy aspartam, mogą zwiększać ryzyko guza mózgu. Zdecydowanie warto zamienić je na soki owocowe o sprawdzonym składzie.

Najbardziej rakotwórcze produkty z lodówki

3. Opary z tłuszczów

A konkretniej opary, które tworzą się z nich przy wysokich temperaturach. Są niebezpieczne, ponieważ narażają nas na bezpośredni kontakt ze szkodliwymi substancjami chemicznymi, takimi jak akrylamid, który może mieć działanie rakotwórcze. Dr Marek Skoczylas ostrzega, że regularne wdychanie oparów olejów kuchennych znacząco zwiększa ryzyko raka płuc.

Opary, które wdychacie państwo w kuchni, niestety zwiększają ryzyko rozwoju raka płuc. i ostrzegam, to nie są żarty! Przypomnę, że pierwsze wzmianki na ten temat pojawiły się już 10 lat temu – mówi lekarz.

Dodaje, że stosowanie wyciągu kuchennego może pomóc zmniejszyć to ryzyko.

4. Mleko i nabiał

Nie są to oczywiste produkty, ponieważ zwiększają ryzyko zachorowania na jeden nowotwór, a przed innym — chronią. Wg wytycznych Międzynarodowej Agencji Badań Nad Rakiem mleko oraz nabiał chronią przed rakiem jelita grubego, ponieważ są bogatym źródłem wapnia.

Jednak lekarz ostrzega:

Mleko zwiększa ryzyko raka prostaty u panów. (…) Aby to ryzyko się pojawiło, mężczyzna musi wypić dziennie 450 ml mleka lub spożyć 50 g sera dziennie.

Dr Marek Skoczylas zaznaczył, że badania na ten temat nie są spójne, jednak w żadnym wypadku nie należy ich ignorować.

Zobacz także:

Ten napój może chronić przed rakiem. Polacy czasem z nim przesadzają

Najbardziej trujące warzywo. Jemy je kilogramami bez zastanowienia

Pełno bakterii, pleśni i innych toksyn. Sałaty „gotowe do spożycia” to ryzyko dla zdrowia

Lekarze mówili, że udaje. Rok później zmarł na straszną chorobę
Jak rozpoznać migotanie przedsionków? Te objawy zapamiętaj, zwiększają ryzyko udaru mózgu
Obserwuj nas w
autor
Wiktoria Wihan
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko