Seniorzy powinni jeść go codziennie. Podkręca pracę serca, a rak się go boi
Odpowiednia dieta jest niezwykle ważna. Nie powinni zapominać o tym również seniorzy, którzy bardzo często pozwalają sobie na odstępstwa lub całkowicie nie dbają o to, co jedzą. W diecie tej grupy wiekowej szczególne miejsce powinien zająć ten owoc. Poprawia pracę serca i wspiera układ krążenia, co w tym wieku jest niezwykle ważne.
Pochodzi z Azji, ale jest łatwo dostępny
Owoc, o którym mowa, to pomelo. Choć pochodzi z Azji - wywodzi się z Malezji i Tajlandii, a obecnie największe uprawy znajdują się w Chinach i Indiach – to bez trudu kupimy go w polskich sklepach. Polacy rozkochali się w jego smaku, choć seniorzy zdają się być wciąż uprzedzeni. Pomelo znane jest również jako biała cytryna czy pomarańcza olbrzymia. Ma szereg różnorodnych właściwości i składników odżywczych, więc warto włączyć go do swojej diety na każdym etapie życia.
Jak kupić idealne pomelo?
Drzewa pomelo osiąga nawet kilkanaście metrów wysokości i kwitnie nawet do czterech razy w roku, co daje możliwość niemal całorocznych zbiorów. Owoce ważą od 700 g do 2 kg, a ich średnica dochodzi do 25 cm. Charakterystyczna gruba skórka, której grubość sięga nawet 5 cm, kryje soczysty miąższ o różnorodnych barwach – w zależności od odmiany – żółtą lub różową. Jeśli zastanawiamy się, jakie pomelo kupić, by było idealne, powinniśmy zwrócić uwagę na skórkę. Powinno być jędrne, bez brązowych plam, smug czy wgnieceń. Należy zwrócić też uwagę, czy skórka ma cytrusowy aromat, czy pachnie gorzko lub stęchlizną.
Ten superowoc kryje wręcz magiczną moc
Pomelo ma dużą zawartość witaminy C – w 100 g owocu znajduje się aż 60 mg tego składnika, czyli więcej niż w cytrynie (ok. 40 mg) czy pomarańczy (50 mg). Witamina C jest niezwykle ważna, ponieważ wzmacnia odporność, poprawia kondycję skóry i przede wszystkim wspiera układ sercowo-naczyniowy. W pomelo znajduje się też wiele przeciwutleniaczy - naringenina, naringina i likopen, które pomagają neutralizować wolne rodniki, a co za tym idzie - działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Ważne są też bioflawonoidy, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Warto jednak wiedzieć, że znajdują się one w gorzkich błonach, które oddzielają segmenty owocu i które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Z kolei duża zawartość potasu odpowiada za prawidłową pracę serca i wsparcie układu krążenia – dba o prawidłowe ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawałów serca i udarów mózgu.
Zobacz też:
Obniża cholesterol i przeciwdziała nowotworom. Tę herbatę możesz pić nawet przed snem
Wybrano najbardziej trującą roślinę roku. Może powodować alergie i oparzenia, a jemy codziennie
To warzywo chroni przed rakiem żołądka jak tarcza. Warto jeść codziennie