Zimą są toksyczne i zabijają odporność. Tych warzyw i owoców nie jedz
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka. Są dla nas kluczowym źródłem witamin, minerałów i błonnika, wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich regularne spożywanie pomaga wzmocnić odporność, poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko wielu chorób, ale jak się okazuje – nie zawsze.
Dla utrzymania dobrej kondycji i zdrowia zaleca się spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, najlepiej podzielonych na 5 porcji. Warzywa powinny stanowić większą część spożywanych przez nas produktów roślinnych, a owoce ok. ¼ całkowitej ilości. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, wspierając zdrowie i odporność.
Najzdrowsze warzywa
Chcąc zadbać o swoje zdrowie, warto spożywać różnorodne warzywa i owoce, ponieważ każdy rodzaj dostarcza innych cennych składników odżywczych.
Wśród najzdrowszych dla człowieka warzyw wymienia się zielone liściaste, takie jak jarmuż, szpinak i rukola, będące bogatym źródłem żelaza, witaminy C i przeciwutleniaczy, a także kapustne, w tym kalafior i brokuły, które wspierają odporność i działają przeciwnowotworowo.
Warzywa korzeniowe, takie jak marchew i buraki dostarczają nam m.in. błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy jelit. Fasola, soczewica i inne strączki są równie dobrym źródłem błonnika, a jednocześnie podstawowego budulca naszego organizmu, a więc białka. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych soczyste pomidory to absolutne bomby mineralno-witaminowe, po które warto sięgać dla zdrowia serca.
Niezastąpione owoce
Doskonałym źródłem witamin, a jednocześnie przyjemności z jedzenia, są słodkie owoce. Warto sięgać po nie zamiast przetworzonych przekąsek. Popularne zwłaszcza zimą cytrusy wspomagają układ immunologiczny m.in. dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Z kolei owoce jagodowe, więc borówki, truskawki i maliny mają w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają na dłużej zatrzymać młodość.
Rodzime jabłka i gruszki są nie tylko smaczne, ale bardzo pożyteczne. Włączając je do diety, zapewniamy sobie zdrowe trawienie. Również egzotyczne owoce mają swoje zalety. Banany są niezwykle pożywne i dostarczają organizmowi potasu, składnika niezbędnego dla zdrowia układu nerwowego. Z kolei awokado, pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma zbawienny wpływ na serce.
Jakich owoców i warzyw nie jeść zimą?
Przyjmuje się, że najwięcej korzyści zdrowotnych przynosi jedzenie świeżych, nieprzetworzonych warzyw i owoców. Okazuje się jednak, że ta zasada nie zawsze się sprawdza. Dlaczego?
Warzywa i owoce uprawiane poza sezonem są poddawane zabiegom, które umożliwiają im wzrost w nienaturalnym dla nich czasie. Oznacza to, że rośliny bywają opryskiwane substancjami, które nie powinny trafiać do ludzkiego organizmu. Ich jedzenie może prowadzić do reakcji alergicznych, a nawet problemów żołądkowo-jelitowych. W naszej szerokości geograficznej zimą warto wystrzegać się owoców jagodowych, a więc truskawek czy malin, a także niektórych warzyw, np. świeżego szpinaku i pomidorów.
Zamiast nich w tym okresie lepiej wybierać jabłka i gruszki, które zbierane są później i które lepiej znoszą przechowywanie. Ze świeżych warzyw godne polecenia są przede wszystkim korzeniowe i kapustne. Buraczki i brukselkę zimą można jeść do woli. Szczególnie korzystne w tym okresie będzie jedzenie marchwi. Zawarty w niej beta-karoten pomoże utrzymać ładny odcień skóry mimo braku słońca.
Zimą można odstąpić od zasady jedzenia głównie świeżych darów natury. Przetwory warzywne, a zwłaszcza kiszonki, będą doskonałym urozmaiceniem diety. Kiszonki są bogate w probiotyki, które wspierają zdrową florę jelitową, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Dodatkowo zawierają cenne witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie organizmu przed chorobami.
Czytaj także:
Pełno bakterii, pleśni i innych toksyn. Sałaty „gotowe do spożycia” to ryzyko dla zdrowia
Te warzywa obniżają ciśnienie krwi. Najnowsze odkrycia naukowe
Te osoby nie powinny jeść borówek. Mogą im poważnie zaszkodzić