Smaczne i zdrowe, ale nie dla każdego. Kto nie może jeść czereśni?
Czereśnie to jedne z ulubionych letnich owoców Polaków. Są słodkie, soczyste i orzeźwiające, co czyni je doskonałą przekąską na upalne dni. Sezon na czereśnie w Polsce nie jest długi - trwa od czerwca do lipca, dlatego warto z nich korzystać, póki mamy dostęp do świeżych owoców.
Nie każdy jednak może je jeść? Komu nie zaleca się spożywania czereśni?
Dlaczego warto jeść owoce sezonowe?
Sezonowe warzywa i owoce mają największą ilość witamin i minerałów. Ich spożywanie ma wiele korzyści nie tylko smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych.
Tego typu produkty nie są długo przechowywane, dzięki czemu zachowują większość wartości odżywczych. Ponadto, nie stosuje się u nich aż tak dużej ilości wspomagaczy wzrostu i nawozów.
Transport takich owoców trwa o wiele krócej, więc mogą dłużej zostać na krzaku czy na drzewie, a tam wymuskane promieniami słońca mogą dojrzeć, zrobić się słodkie i nabrać więcej wartości odżywczych. Latem, ze względu na sprzyjające warunki, owoce nie potrzebują aż tak dużej ilości wspomagaczy wzrostu i nawozów - wyjaśniła w rozmowie z Pacjentami mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik, dietetyk kliniczny.
Przeczytaj też: Ten koktajl sprawi, że twoje zmarszczki znikną. Wymieszaj te składniki i wypij, a skóra odzyska sprężystość
Właściwości czereśni
Czereśnie składają się w 80% z wody, dzięki czemu są doskonałym źródłem nawodnienia w letnie, upalne dni. Są niskokaloryczne, więc śmiało mogą po nie sięgać osoby będące na diecie odchudzającej. 100g czereśni ma jedynie 63 kcal.
Mimo że czereśnie zawierają całkiem spore ilości węglowodanów, mają niski indeks glikemiczny – na poziomie zaledwie 22. Mogę je więc spożywać diabetycy, jednak w rozsądnych ilościach.
Czereśnie to bogate źródło błonnika pokarmowego, dzięki czemu są pomocne przy zaparciach. Znajdziemy w nich także minerały, takie jak jod, magnez, potas, cynk, fosfor i żelazo oraz witaminy A, C i witaminy z grupy B.
Czereśnie są cennym źródłem przeciwutleniaczy , które posiadają silne właściwości przeciwzapalne, spowalniają procesy starzenia się organizmu i chronią przed rozwojem nowotworów. Im ciemniejszy kolor skórki, tym większa ilość przeciwutleniaczy w owocu.
- Wszystkie owoce czerwone, czarne i fioletowe zawierają bardzo dużo związków o nazwie antocyjany. Są to bardzo silne antyoksydanty o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych, pozytywnie wpływających na wiele układów i narządów. Przede wszystkim wspierają wzrok i układ krążenia, a także posiadają działanie przeciwnowotworowe – wyjaśniła w rozmowie z Pacjentami mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik, dietetyk kliniczny.
Przeczytaj też: Zobaczysz to na czereśniach i już wiesz, że są robaczywe. Takich owoców unikaj
Kto nie powinien jeść czereśn?
Czereśnie, pomimo swoich dobroczynnych właściwości, nie są zalecane każdemu. Powinny ich unikać osoby z nadwrażliwością na salicylany , które są obecne w tych owocach. W ich przypadku mogą wystąpić działania niepożądane, takie jak nudności, bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki.
Na czereśnie powinny także uważać osoby ze schorzeniami układu pokarmowego , takimi jak choroba wrzodowa czy zespół jelita drażliwego. W tych grupach pacjentów czereśnie mogą zaostrzać objawy chorobowe.
Warto mieć na uwadze, że spożywanie czereśni w nadmiarze może powodować problemy trawienne, takie jak biegunka i wzdęcia , szczególnie u osób, które nie są przyzwyczajone do dużych ilości błonnika w diecie.
Ze względu na dużą ilość potasu, czereśnie nie są wskazane u osób z wysokim poziomem tego pierwiastka. W ich przypadku dodatkowa podaż potasu może powodować jego nadmiar, co jest szkodliwe dla zdrowia.
Przeczytaj też:
Truskawki a leki – które powodują niebezpieczne interakcje? Lista
Czy owoce jagodowe są bezpieczne dla cukrzyków? Dietetyk odpowiada
Cierpisz na reumatoidalne zapalenie stawów? Ten sok jest dla Ciebie