Jeśli bierzesz te leki, unikaj truskawek. Ta mieszanka może spowodować zawał
Powoli zaczyna się sezon na truskawki – owoce uwielbiane przez wielu Polaków, spożywane z dodatkiem śmietany i cukru lub “same”. I chociaż są smaczne i zdrowe, to są osoby, które powinny ich unikać. Chodzi o chorych zażywających niektóre leki.
Truskawki wchodzą w niebezpieczne interakcje z wieloma środkami. W ekstremalnych przypadkach taka mieszanka może spowodować zawał serca, w lżejszych zatrucie pokarmowe, ból brzucha i wymioty. O jakich lekach mowa?
Truskawki – bogactwo witamin i minerałów
Jedną z głównych zalet truskawek jest to, że nie mają wiele kalorii – 100 g owoców (mała miseczka) zawiera jedynie 32 kcal i tylko 0,3 g tłuszczu. W truskawkach znajdziemy też wiele składników mineralnych, m.in. potasu (153 mg w 100 g), magnezu (13 mg w 100 g) i fosforu (24 mg w 100 g). Ponadto truskawki zawierają duże ilości błonnika.
Jeśli chodzi o witaminy w truskawkach, to najwięcej jest w nich witaminy C – nawet 58,8 mg w 100 g, a więc więcej niż w cytrynie. Witamina ta pełni w organizmie niezwykle istotne funkcje: wpływa na przyswajanie żelaza, wzmaga odporność, działa antyokscydacyjnie, zapobiega powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.
Przy jakich chorobach nie można jeść truskawek?
Truskawek bezwzględnie powinny unikać osoby z alergią na histaminę. W przypadku tej alergii spożycie nawet kilku truskawek może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Może pojawić się wówczas pokrzywka, swędzenie skóry, duszności, wymioty. Kolejnym przeciwskazaniem do jedzenia truskawek jest uczulenie na salicylany.
Negatywnej reakcji na zjedzenie truskawek mogą też doświadczać osoby chorujące na zespół pokarmowo-pollenowy (z ang. oral allegry syndrome, OAS). Jest to choroba polegająca na alergii na niektóre pyłki. Reakcja krzyżowa po spożyciu truskawek może doprowadzić do świądu w ustach, gardle, uszach, a nawet duszności.
Truskawki nie są wskazane dla osób z zespołem jelita drażliwego (IBS). Takie osoby po zjedzeniu truskawek mogą doświadczać bólu brzucha i biegunek. Dzieje się tak, ponieważ truskawki są źródłem fermentujących węglowodanów, których organizm nie potrafi strawić i wchłonąć w jelicie cienkim.
Choroby, na które szkodzą truskawki:
- zespół jelita drażliwego,
- zespół pokarmowo-pollenowy,
- choroba wrzodowa,
- uczulenie na salicylany,
- alergia na histaminę.
Z jakimi lekami lepiej nie łączyć truskawek?
Prof. dr hab. n. med. Hayk S. Arakelyan z American University of Armenia (AUA) wyjaśnia w swojej pracy zatytułowanej "Niebezpieczne interakcje truskawek", że w owocach tych znajduje się wiele substancji wchodzących w reakcje z niektórymi lekami. Wiele z nich mamy w swoich domach.
Leki (substancje czynne), które mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z truskawkami:
- winblastyna,
- feksofenadyna,
- cymetydyna,
- loperamid,
- ketokonazol,
- ibuprofen,
- erytromycyna,
- windezyna,
- chinidyna,
- ranitydyna,
- winkrystyna,
- itrakonazol,
- diltiazem,
- cyklosporyna,
- paklitaksel,
- etopozyd,
- nelfinawir,
- amprenawir,
- werapamil,
- indynawir,
- sakwinawir,
- cyzapryd,
- heparyna,
- diklofenak.
Truskawek nie można łączyć z beta-blokerami. Owoce te są źródłem potasu, a w połączeniu z lekami podnoszącymi jego poziom, mogą spowodować hiperpotasemię – stan, który objawia się bólem mięśni, zawrotami głowy, a niekiedy zawałem niedokrwiennym serca i zatrzymaniem jego akcji.
Truskawek powinny też unikać osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe i rozrzedzające krew. Niebezpieczne mogą być też niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ)– truskawki mogą nasilić ich skutki uboczne, np. mdłości lub wymioty. W razie jakichkolwiek nietypowych objawów należy skontaktować się z lekarzem.
Zobacz też:
Zdrowy, ale nie dla każdego. Te osoby powinny unikać rabarbaru
Ta tania maść z apteki nawilża skórę jak najlepszy krem. Wygładza też zmarszczki
Tych roślin lepiej nie sadzić w ogrodzie. To siedliska kleszczy