Sprawca tętniaków i udarów. Naukowcy radzą omijać szerokim łukiem
Zbilansowana, różnorodna dieta jest jednym z najważniejszych elementów szeroko pojętej profilaktyki. Najnowsze badania szwedzkich naukowców dostarczają porażających danych na potwierdzenie tego faktu. Nie pozostawiają wątpliwości w kwestii tego, który składnik diety drastycznie zwiększa ryzyko śmiertelnych chorób.
Starasz się dbać o zdrową dietę, ale kilka razy w tygodniu zdarza ci się sięgnąć po słodki napój albo batonika? Być może czas zrezygnować z tych drobnych i na pozór niewinnych przyjemności.
Szwedzkie badanie na szeroką skalę
Eksperci ze szwedzkiej grupy SIMPLER podjęli się nie lada wyzwania. Na przestrzeni ponad 30 lat przebadali 69 705 wcześniej zdrowych kobiet i mężczyzn, by sprawdzić, jak sposób odżywiania i styl życia wpłyną na ich zdrowie. Wyniki tego przedsięwzięcia nie pozostawiają wątpliwości co do głównego winowajcy rozwoju chorób układu krążenia . Jest nim cukier.
Cukier – podstępny zabójca układu krążenia
Wyniki szwedzkich analiz są porażające. U niemal 26 000 uczestników badania zdiagnozowano jedną lub więcej chorób układu krążenia. Zwiększone ryzyko występowania niebezpiecznych schorzeń powiązano z częstotliwością spożywania cukrów dodanych , a więc np. słodzonych napojów i słodyczy.
U badanych, których dieta obfitowała w słodkie przekąski oraz napoje, i którzy sięgali po nie częściej niż 7 razy w tygodniu, zaobserwowano zwiększone ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu (o 19%), niewydolności mięśnia sercowego (o 18%), migotania przedsionków (o 11%) i tętniaka aorty brzusznej (o 31%).
Wymienione wyżej choroby to najbardziej niebezpieczne dla życia konsekwencje nadmiernego spożycia cukrów prostych. Biała trucizna uruchamia szkodliwe mechanizmy w organizmie na długo zanim dojdzie do tak skrajnych schorzeń . Nadmiar cukrów dodanych w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego, wzrost poziomu cukru, trójglicerydów i „złego” cholesterolu we krwi .
Groźne konsekwencje nadmiernego spożycia cukru
Cukry proste wpływają negatywnie nie tylko na układ krążenia. Kolejnym zagrożeniem dla miłośników słodkości jest cukrzyca typu 2 , która rozwija się w efekcie otyłości. Cukier w diecie zwiększa także stres oksydacyjny i nasila stany zapalne, przez co osłabia cały organizm, jednocześnie skracając naszą młodość.
Całkowita eliminacja cukrów dodanych z diety może być trudna. Cukier znajdziemy m.in. w ketchupie czy w jogurtach. Dlatego warto postarać się przynajmniej o ograniczenie spożycia cukrów prostych. Dobrym pomysłem będzie zastąpienie słodzonych napojów świeżo wyciskanymi sokami czy ziołowymi naparami, a także częstsze sięganie po owoce zamiast przetworzonych słodkich przekąsek.
Zobacz także:
Choroba małych naczyń mózgowych to częsta przyczyna udaru. Jakie daje objawy?
Ryzyko udaru rośnie o 22 procent, gdy pijesz te napoje regularnie
Nowe wytyczne dotyczące zapobiegania pierwszemu udarowi. Takie są konkretne zalecenia