Pacjenci.pl Choroby Sprawca tętniaków i udarów. Naukowcy radzą omijać szerokim łukiem
Fot. Kmpzzz, Shutterstock, Inc

Sprawca tętniaków i udarów. Naukowcy radzą omijać szerokim łukiem

17 grudnia 2024
Autor tekstu: Alina Gałka

Zbilansowana, różnorodna dieta jest jednym z najważniejszych elementów szeroko pojętej profilaktyki. Najnowsze badania szwedzkich naukowców dostarczają porażających danych na potwierdzenie tego faktu. Nie pozostawiają wątpliwości w kwestii tego, który składnik diety drastycznie zwiększa ryzyko śmiertelnych chorób.

Starasz się dbać o zdrową dietę, ale kilka razy w tygodniu zdarza ci się sięgnąć po słodki napój albo batonika? Być może czas zrezygnować z tych drobnych i na pozór niewinnych przyjemności.

Szwedzkie badanie na szeroką skalę

Eksperci ze szwedzkiej grupy SIMPLER podjęli się nie lada wyzwania. Na przestrzeni ponad 30 lat przebadali 69 705 wcześniej zdrowych kobiet i mężczyzn, by sprawdzić, jak sposób odżywiania i styl życia wpłyną na ich zdrowie. Wyniki tego przedsięwzięcia nie pozostawiają wątpliwości co do głównego winowajcy rozwoju chorób układu krążenia . Jest nim cukier.

Nie tylko zimne ręce i nogi. Po tym poznasz, że masz słabe krążenie
Ten objaw udaru mózgu pojawia się u kobiet. Wiele z nich go ignoruje

Cukier – podstępny zabójca układu krążenia

Wyniki szwedzkich analiz są porażające. U niemal 26 000 uczestników badania zdiagnozowano jedną lub więcej chorób układu krążenia. Zwiększone ryzyko występowania niebezpiecznych schorzeń powiązano z częstotliwością spożywania cukrów dodanych , a więc np. słodzonych napojów i słodyczy.

U badanych, których dieta obfitowała w słodkie przekąski oraz napoje, i którzy sięgali po nie częściej niż 7 razy w tygodniu, zaobserwowano zwiększone ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu (o 19%), niewydolności mięśnia sercowego (o 18%), migotania przedsionków (o 11%) i tętniaka aorty brzusznej (o 31%).

Wymienione wyżej choroby to najbardziej niebezpieczne dla życia konsekwencje nadmiernego spożycia cukrów prostych. Biała trucizna uruchamia szkodliwe mechanizmy w organizmie na długo zanim dojdzie do tak skrajnych schorzeń . Nadmiar cukrów dodanych w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego, wzrost poziomu cukru, trójglicerydów i „złego” cholesterolu we krwi .

Groźne konsekwencje nadmiernego spożycia cukru

Cukry proste wpływają negatywnie nie tylko na układ krążenia. Kolejnym zagrożeniem dla miłośników słodkości jest cukrzyca typu 2 , która rozwija się w efekcie otyłości. Cukier w diecie zwiększa także stres oksydacyjny i nasila stany zapalne, przez co osłabia cały organizm, jednocześnie skracając naszą młodość.

Całkowita eliminacja cukrów dodanych z diety może być trudna. Cukier znajdziemy m.in. w ketchupie czy w jogurtach. Dlatego warto postarać się przynajmniej o ograniczenie spożycia cukrów prostych. Dobrym pomysłem będzie zastąpienie słodzonych napojów świeżo wyciskanymi sokami czy ziołowymi naparami, a także częstsze sięganie po owoce zamiast przetworzonych słodkich przekąsek.

Zobacz także:

Choroba małych naczyń mózgowych to częsta przyczyna udaru. Jakie daje objawy?

Ryzyko udaru rośnie o 22 procent, gdy pijesz te napoje regularnie

Nowe wytyczne dotyczące zapobiegania pierwszemu udarowi. Takie są konkretne zalecenia

Tak wygląda rak pęcherza. Bagatelizujemy ten objaw, bo przypomina powszechną dolegliwość
Tak pachnie cukrzyca. Nigdy nie ignoruj tego zapachu
Obserwuj nas w
autor
Alina Gałka
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko