Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Mówią na niego "śmierć", powoduje choroby. Polacy jedzą go 40 kg rocznie
Daria  Siemion
Daria Siemion 12.09.2024 10:00

Mówią na niego "śmierć", powoduje choroby. Polacy jedzą go 40 kg rocznie

Pacjentka, szpital
Fot. Shutterstock / nimito

Polacy jedzą ten produkt na potęgę, choć jest bardzo niezdrowy. Z raportów wynika, że przeciętny Polak spożywa go rocznie aż 44,5 kg. Efektem są groźne choroby takie jak cukrzyca typu 2, rak trzustki czy otyłość. Niestety, mimo świadomości zagrożeń, wielu Polaków nie rezygnuje ze swojego "słodkiego nałogu".

Cukier w Polsce – skala problemu

Statystyki pokazują, że spożycie cukru w Polsce jest niezwykle wysokie. Szczególnie martwiące jest to, że aż 30 proc. dzieci w wieku 8 lat regularnie spożywa słodkie napoje, a 67 proc. nastolatków pije "energetyki". Jeśli chodzi o dorosłych, to aż co czwarty Polak choruje na otyłość, a 10 proc. Polaków zmaga się z cukrzycą. To tylko niektóre z danych opublikowanych przez Ministerstwo Zdrowia obrazujących skalę problemu. 

Kawa cukier
Co piąty Polak słodzi kawę Fot. Shutterstock / New Africa
To jeden z pierwszych objawów cukrzycy. Zauważysz go na szyi i łokciach Czy insulinooporność i cukrzyca to to samo? Lekarz tłumaczy

Skutki zdrowotne nadmiaru cukru

Spożywanie nadmiernych ilości cukru wpływa negatywnie na cały organizm, od układu trawiennego, przez hormonalny, aż po sercowo-naczyniowy. Niestety skutki jego nadużywania nie są widoczne od razu, a po wielu latach. Najczęstsze choroby i zaburzenia spowodowane nadmiernym spożyciem cukru to:


Długotrwałe nadużywanie cukru może także przyczyniać się do gorszej kondycji skóry, a nawet przyspieszać procesy starzenia się organizmu i zwiększać ryzyko nowotworów. Spożycie cukru, mimo jego chwilowego działania pobudzającego, prowadzi do gwałtownego spadku poziomu energii oraz wahań poziomu glukozy we krwi, co nie jest zbyt zdrowe.

Jak ograniczyć spożycie cukru?

Wielu Polaków nie słodzi herbaty czy kawy, ale i tak spożywają za wiele cukru. "Biała śmierć" kryje się bowiem w wielu produktach takich jak pieczywo, jogurty smakowe czy przetwory mięsne. Jak zatem skutecznie ograniczyć spożycie cukru? Jest na to kilka prostych sposobów.

Po pierwsze, warto uważnie czytać etykiety i składy produktów. Cukier może ukrywać się pod różnymi nazwami, takimi jak takimi jak syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza, dekstroza czy melasa – takich produktów należy unikać. Podobnie ze słodkimi napojami i sokami zawierającymi ogromne ilości cukru – rezygnacja z nich to pierwszy krok w drodze po zdrowie.


Po drugie, należy ograniczyć spożycie słodyczy. W małej ilości nie zaszkodzą, ale sernik na śniadanie, kawa z bitą śmietaną, a na podwieczorek batonik, to zabójcza mieszanka. Lepiej przygotować w domu własne zdrowe słodycze na bazie marchewki czy buraka, robić musy owocowe, owocowe owsianki – to prosty sposób, by cieszyć się słodkim smakiem bez szkody dla zdrowia.

Zobacz też:

Cukrzyca typu 3 istnieje i niszczy organy. O jej przebiegu opowiada diabetolog

Walczysz z cukrzycą? Jedz to, by unormować poziom cukru we krwi

Tak pachnie cukrzyca. Nigdy nie ignoruj tego zapachu