Ryzyko udaru rośnie o 22 procent, gdy pijesz te napoje regularnie
Te wyniki badań dobitnie pokazują, jak bardzo napoje gazowane są niezdrowe i szkodzą naszemu zdrowiu. Regularne spożywanie napojów gazowanych oraz soków owocowych, zwłaszcza tych z dodatkiem cukru lub konserwantów, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru. Badanie, przeprowadzone na próbie prawie 27 tys. osób z 27 krajów, pokazało, że także nadmierne picie kawy (ponad cztery filiżanki dziennie) może podwyższyć to ryzyko.
Z kolei regularne spożywanie czarnej i zielonej herbaty było powiązane z niższym ryzykiem udaru. Najbardziej pozytywny wpływ na zdrowie ma woda, a to dlatego, że spożywanie ponad siedmiu szklanek wody dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru. Sugeruje to, że woda może być najzdrowszym spośród wielu napojów.
Picie napojów gazowanych zwiększa ryzyko wystąpienia udaru
Badanie przeprowadzone zostało przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Galway we współpracy z Uniwersytetem McMaster oraz międzynarodową siecią badaczy udaru mózgu. Objęło ono 27 tys. osób, z czego połowa miała za sobą epizod udaru. Celem było zbadanie, w jaki sposób różne rodzaje napojów: gazowane, soki owocowe, kawa oraz herbata – wpływają na ryzyko udaru.
Wyniki wykazały, że picie napojów gazowanych oraz kawy w dużych ilościach zwiększa ryzyko wystąpienia udaru, natomiast regularne spożywanie czarnej i zielonej herbaty wiązało się z mniejszym ryzykiem wystąpienia choroby. Chociaż wyniki opublikowane zostały już wcześniej w „The Lancet”, badanie to stało się ponownie aktualne, ponieważ rosnące wskaźniki zachorowań na udar skłaniają do przemyślenia strategii prewencyjnych na skalę globalną.
Ogranicz spożywanie napojów gazowanych
Jak sugerują wyniki badania, osoby regularnie pijące napoje gazowane są o 22% bardziej narażone na ryzyko udaru niż osoby, które ich unikają. Jak się okazuje, wzrost ryzyka dotyczy zarówno napojów mocno słodzonych, jak i tych z niską zawartością cukru. Dodatkowo wypijanie dwóch lub więcej szklanek takich napojów dziennie wiązało się z jeszcze wyższym zagrożeniem zdrowotnym.
Badanie to dostarcza istotnych informacji dla zdrowia publicznego, sugerując jednak dość mocno ograniczenie spożycia napojów gazowanych jako jednej z potencjalnych strategii zapobiegania udarom na globalną skalę. Badanie wykazało, że związek między spożyciem napojów gazowanych a ryzykiem udaru był najsilniejszy w regionach Europy Środkowej i Wschodniej, na Bliskim Wschodzie, w Afryce oraz w Ameryce Południowej.
Wszystko przez to, że w tych obszarach konsumpcja napojów gazowanych jest bardzo wysoka, natomiast dodatkowe czynniki, takie jak dostępność słodzonych napojów, styl życia czy też ograniczony dostęp do edukacji zdrowotnej, mogą przyczyniać się do wzrostu ryzyka udaru. Wyniki sugerują, że nawyki żywieniowe i styl życia mogą różnie wpływać na zdrowie w zależności od regionu, co potwierdza znaczenie globalnych strategii prewencyjnych uwzględniających kontekst lokalny.
Dobra informacja dla miłośników soków owocowych
Dobra informacja dla miłośników soków owocowych. Jak sugerują wyniki badań, spożywanie naturalnych soków owocowych jest korzystne dla zdrowia układu krążenia. Naturalne, świeżo wyciskane soki owocowe pozbawione są dodatku cukru, słodzików, barwników i konserwantów - wyjątek stanowią soki cytrynowe. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami, prawdziwe soki owocowe są pozbawione dodatku cukru, słodzików, barwników i konserwantów (z wyjątkiem soków cytrynowych i limonkowych).
Dzięki temu ich skład jest zbliżony do świeżych owoców, co przekłada się na korzyści zdrowotne, takie jak wsparcie naczyń krwionośnych i ogólnej kondycji układu krążenia. W przypadku napojów owocowych, ale też nektarów zawierających dodatkowy cukier, aromaty i barwniki - ryzyko udaru może wzrosnąć nawet o 37 proc. Oczywiście są to produkty, które nazywane są błędnie sokami, natomiast mają skład znacznie odbiegający od naturalnych soków, a ich regularne spożywanie wiąże się z istotnym zagrożeniem dla zdrowia.
Stawiaj na wodę i herbatę
Zgodnie z obowiązującymi regulacjami, prawdziwe soki owocowe są pozbawione dodatku cukru, słodzików, barwników i konserwantów (z wyjątkiem soków cytrynowych i limonkowych). Dzięki temu ich skład jest zbliżony do świeżych owoców, co przekłada się na korzyści zdrowotne, takie jak wsparcie naczyń krwionośnych i ogólnej kondycji układu krążenia. W przypadku napojów owocowych, ale też nektarów zawierających dodatkowy cukier, aromaty i barwniki - ryzyko udaru może wzrosnąć nawet o 37 proc. Oczywiście są to produkty, które nazywane są błędnie sokami, natomiast mają skład znacznie odbiegający od naturalnych soków, a ich regularne spożywanie wiąże się z istotnym zagrożeniem dla zdrowia.
Co ważne, odpowiednie nawodnienie jest bardzo ważne przy zapobieganiu udarom, natomiast czysta woda jest najlepszym źródłem nawodnienia. Ważne jest, by nie ograniczać tylko i wyłącznie do picia wody, bo w końcu inne napoje również dobrze nawadniają organizm. Warto stawiać na wodę, herbaty, naturalne soki owocowe, które w odpowiednich ilościach mogą wspierać odpowiedni poziom nawodnienia. Ma to pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia i może pomóc w zapobieganiu udarom.
Dodajmy, że herbata, zarówno czarna, jak i zielona, może mieć korzystny wpływ na zdrowie, w tym na redukcję ryzyka udaru. Badania wykazały, że wypijanie 3-4 filiżanek czarnej herbaty dziennie może zmniejszać ryzyko udaru mózgu o 29%, podczas gdy zielona herbata również przynosi korzyści, redukując to ryzyko o 27 proc.. Profesor Martin O'Donnell z Uniwersytetu w Galway zauważa, że działania prozdrowotne herbat nie ograniczają się jedynie do zapobiegania udarom; mogą również wspierać inne aspekty zdrowia, takie jak funkcje poznawcze czy ogólne samopoczucie.
Czytaj też:
Tych produktów lepiej nie kupuj. Lekarz wskazuje te, które tylko udają zdrowe
W Polsce pijemy tę herbatę litrami. Kilka krajów wprowadziło bezwzględny zakaz
Piję zamiast kawy. Zastrzyk energii, a kilogramy lecą w dół jak szalone