Pacjenci.pl Żywienie Tego nie łącz z jajkami. Gnije i fermentuje w jelitach
Fot. Canva

Tego nie łącz z jajkami. Gnije i fermentuje w jelitach

19 kwietnia 2025
Autor tekstu: Adrianne Mazurek

Wielkanoc to czas wzmożonego spożycia jajek. Jednak pewne połączenia produktów mogą przyczyniać się do złego samopoczucia. Mówiąc złego, mamy na myśli wzdęcia, gazy, ból brzucha, trudności trawienne. Z czym nie łączyć jajek, żeby sobie nie zaszkodzić? Sprawdźcie.

Jajka, jajeczka

Jajka są zdrowe znajdziemy w nich białko, witaminę A, B2, B6, B12, D, E oraz biotynę, cholinę, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, jod i selen. Są także skarbnicą kwasów tłuszczowych, w tym korzystnych dla zdrowia kwasów omega 3. Znajdziemy w nich luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, a także immunoglobuliny. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca zjadanie jaj w ilości od 1 do 2 dziennie.

Nie zaleca się jednak łączenia jajek z niektórymi produktami, szczególnie tymi, które mogą utrudniać trawienie lub zwiększać ryzyko problemów żołądkowych.

Więcej: Dlaczego warto jeść jajka i jak najzdrowiej je przygotować?

Z czym nie łączyć jajek?

Unikać należy połączeń jajek z:

  • rybami;
  • serem żółtym;
  • wędliną;
  • masłem;
  • majonezem;
  • cukrem;
  • chlebem;
  • owocami bogatymi w cukier;
  • ziemniakami.

Otóż połączenie jajek z produktami pochodzenia zwierzęcego sprawia, że nadmiar białka zwierzęcego jest trudny do strawienia. Pojawiają się wzdęcia, gazy, a nawet ból brzucha. Łączenie jajek z produktami bogatymi w tłuszcze lub cukry proste może prowadzić do problemów z trawieniem, dlatego powinno się je łączyć raczej z warzywami.

Polecamy sprawdzić, jak przygotować zdrowszy zamiennik majonezu: Majonez na święta to już przeżytek. Zdrowszy zamiennik zrobisz sama w domu!

A kiedy już zaboli...

Podczas Wielkanocy połączenie jajek z majonezem lub kiełbasą jest nieuniknione. Co więc robić, kiedy wystąpią problemy z trawieniem? Przede wszystkim należy:

  1. Unikać przejadania się - niewielkie ilości spożytych pokarmów, nawet wymieszane ze sobą, strawią się lepiej.
  2. Pić miętę lub melisę - zioła na trawienie są niezastąpionym remedium na bóle brzucha.
  3. Wdrożyć ruch - czyli przejść się po posiłku.
  4. Przed posiłkiem napić się letniej wody , co sprawi, że zjemy mniej.
  5. Pić duże ilości wody ogólnie, co ułatwi trawienie.
  6. Można zaopatrzyć się w preparaty apteczne, które pomagają na trawienie.

Polecamy: Męczy cię zgaga? Oto czego lepiej nie jeść przy refluksie

Tego nie łącz z ziemniakami. Gnije i fermentuje w jelitach
Tego nie łącz z mięsem. Gnije i fermentuje w jelitach
Obserwuj nas w
autor
Adrianne Mazurek

Z wykształcenia polonistka. W branży medycznej pracuje od ponad 10 lat, ze szczególnym upodobaniem szerząc wiedzę na tematy wstydliwe, których wiele osób nie porusza nawet z lekarzem. Pracowała dla firm farmaceutycznych oraz placówek medycznych, zajmując się edukacją pacjentów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko