Dietetycy podkreślają, że czekolada, zwłaszcza ciemna, jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na pamięć i funkcje poznawcze. W znaczący sposób poprawia także nastrój.Jednakże nowe badanie amerykańskich naukowców nie spodoba się miłośnikom czekolady. Okazało się, że prawie połowa badanych wyrobów była zanieczyszczona ołowiem, a jedna trzecia przekraczała dopuszczalne normy kadmu.
Międzynarodowy Dzień Czekolady przypada na 7 lipca, lecz Dzień Czekolady w Polsce obchodzony jest kilka miesięcy wcześniej, bo 12 kwietnia. To świetna okazja, by sprawić sobie odrobinę przyjemności, sięgając po tabliczkę ulubionej czekolady. Jak każde słodycze, jedzona w nadmiarze może szkodzić, lecz posiada również cenne właściwości prozdrowotne. Bogata jest w takie substancje, jak m.in. żelazo czy magnez. Jaka jest ta najzdrowsza?