Czekolada – słowo, które już samo w sobie wywołuje uśmiech. Ta mleczna – rozkosznie słodka, deserowa – delikatnie cierpka. Rozpuszczająca się w ustach lub chrupiąca, z orzechami – każdy ma swoją ulubioną. Trudno wyobrazić sobie świat bez czekolady, a przecież kiedyś w ogóle nie istniała w takiej formie, jaką znamy dzisiaj. 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady i jest to idealna okazja, by przyjrzeć się jej historii, różnorodności, a także… właściwościom zdrowotnym.
Czekolada dubajska podbija media społecznościowe i serca miłośników słodkości. Smakuje i wygląda obłędnie, a do tego niesamowicie chrupie. Oryginalna czekolada z Dubaju jest zdrowa m.in. dzięki temu, że nie ma w niej cukru, a wszystkie składniki są naturalne. I choć większość prostych przepisów z sieci pozwala uzyskać zbliżony smak, niestety skład pozostawia wiele do życzenia.Czekolada z Dubaju to luksusowy deser – nie tylko dzięki zdobieniu jadalnym złotem. Orientalne słodycze w wersji rzemieślniczej to prawdziwa odżywcza bomba.
Szturmem podbiła serca i zawładnęła podniebieniami miłośników słodyczy na całym świecie. Jednak są takie miejsca, gdzie czekolada z Dubaju jest na cenzurowanym. To nie żart. W Niemczech wycofano czekoladę ze sklepów, a zadecydował o tym sąd.Okazało się, że rynek został zalany imitacjami produktu, co wprowadza konsumentów w błąd. Jedna ze znanych sieci sklepów sprzedawała dubajską czekoladę produkowaną w... Turcji. „To po prostu niedopuszczalne”.