Owoce bardzo często traktujemy jak zdrowy zamiennik słodkich przekąsek. Jednak niektóre z nich mają w sobie więcej cukru niż zwykła czekolada. Czy to znaczy, że lepiej z nich zrezygnować? Jak jeść te owoce, żeby czerpać z nich to, co najlepsze?Zawartość cukru w czekoladzie różni się w zależności od jej rodzaju; przeciętna czekolada mleczna ma w 100 g ok. 50-60 g cukru. Tymczasem w suszonych daktylach na 100 g przypada ok. 66 g cukru, czyli nawet więcej. Czy to znaczy, że od owoców lepiej wybrać słodką przekąskę z marketu?
Czekolada dubajska podbija media społecznościowe i serca miłośników słodkości. Smakuje i wygląda obłędnie, a do tego niesamowicie chrupie. Oryginalna czekolada z Dubaju jest zdrowa m.in. dzięki temu, że nie ma w niej cukru, a wszystkie składniki są naturalne. I choć większość prostych przepisów z sieci pozwala uzyskać zbliżony smak, niestety skład pozostawia wiele do życzenia.Czekolada z Dubaju to luksusowy deser – nie tylko dzięki zdobieniu jadalnym złotem. Orientalne słodycze w wersji rzemieślniczej to prawdziwa odżywcza bomba.
Szturmem podbiła serca i zawładnęła podniebieniami miłośników słodyczy na całym świecie. Jednak są takie miejsca, gdzie czekolada z Dubaju jest na cenzurowanym. To nie żart. W Niemczech wycofano czekoladę ze sklepów, a zadecydował o tym sąd.Okazało się, że rynek został zalany imitacjami produktu, co wprowadza konsumentów w błąd. Jedna ze znanych sieci sklepów sprzedawała dubajską czekoladę produkowaną w... Turcji. „To po prostu niedopuszczalne”.
W ostatnim czasie serca miłośników słodyczy na całym świecie podbiła czekolada z Dubaju. Aby jej spróbować, nie trzeba jednak wcale jechać na Bliski Wschód — wystarczy odwiedzić sieć sklepów Kaufland. Łakoć jest tam dostępny za grosze, i to w dwóch różnych wersjach. Warto spróbować obu, nim znikną z półek!
Dietetycy podkreślają, że czekolada, zwłaszcza ciemna, jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na pamięć i funkcje poznawcze. W znaczący sposób poprawia także nastrój.Jednakże nowe badanie amerykańskich naukowców nie spodoba się miłośnikom czekolady. Okazało się, że prawie połowa badanych wyrobów była zanieczyszczona ołowiem, a jedna trzecia przekraczała dopuszczalne normy kadmu.
Międzynarodowy Dzień Czekolady przypada na 7 lipca, lecz Dzień Czekolady w Polsce obchodzony jest kilka miesięcy wcześniej, bo 12 kwietnia. To świetna okazja, by sprawić sobie odrobinę przyjemności, sięgając po tabliczkę ulubionej czekolady. Jak każde słodycze, jedzona w nadmiarze może szkodzić, lecz posiada również cenne właściwości prozdrowotne. Bogata jest w takie substancje, jak m.in. żelazo czy magnez. Jaka jest ta najzdrowsza?