Pomidory to jedne z naszych ulubionych warzyw. Cenimy je za wyjątkowy smak, za możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni, no i za walory zdrowotne. Trzeba jednak pamiętać, że choć pomidory dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych, nie dla każdego są wskazane.Dla niektórych osób zjedzenie potrawy na bazie pomidorów może mieć przykre konsekwencje. Nie chodzi tylko o alergię, ale również o pewne choroby, jak np. refluks. Kto powinien wykluczyć pomidory ze swojej diety?
Pomidory są warzywem pożądanym przez cały rok, lecz to latem są najlepsze i najświeższe. Pomidory nie tylko są smaczne, ale posiadają też mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Zapobiegają miażdżycy, działają antynowotworowo, wspomagają trawienie i poprawiają odporność. Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM zdradziła, czy spożycie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego. Jaka jest odpowiedź?
Choć pomidory dostępne są w supermarketach przez cały rok, to właśnie wiosną i latem kuszą świeżością i pięknym kolorem na miejskich bazarkach. Warto je jeść, gdyż zawierają likopen. Jest to organiczny związek chemiczny, który działa przeciwutleniająco.Warto wiedzieć, że jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko zawału serca, ale również poprawia trawienie czy wzmacnia odporność. Na co jeszcze działają pomidory i czy wszyscy mogą jeść te pyszne warzywa?
Były już badania owoców - jabłek pod kątem pestycydów w popularnych dyskontach spożywczych. Teraz przyszedł czas na warzywa, a konkretnie na pomidory. Fundacja Pro Test postanowiła sprawdzić pomidory, również te koktajlowe, z importu z czterech wielkich sieci handlowych. Mowa o sklepach Aldi, Auchan, Dino i Kaufland. W którym z popularnych dyskontów pestycydów w pomidorach było najwięcej?