Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Zapobiegają miażdżycy i działają antynowotworowo. Dlaczego jeszcze warto jeść pomidory?
Sylwia  Wamej
Sylwia Wamej 17.06.2024 11:31

Zapobiegają miażdżycy i działają antynowotworowo. Dlaczego jeszcze warto jeść pomidory?

Pomidory, działanie pomidorów
Fot. Freepic

Choć pomidory dostępne są w supermarketach przez cały rok, to właśnie wiosną i latem kuszą świeżością i pięknym kolorem na miejskich bazarkach. Warto je jeść, gdyż zawierają likopen. Jest to organiczny związek chemiczny, który działa przeciwutleniająco.

Warto wiedzieć, że jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko zawału serca, ale również poprawia trawienie czy wzmacnia odporność. Na co jeszcze działają pomidory i czy wszyscy mogą jeść te pyszne warzywa?

Pomidor: zdrowe i niskokaloryczne warzywo

Pomidory można dodawać do zupy pomidorowej, sałatki, zapiekanek czy wielu innych potraw. Można je jeść na kanapce, ale też solo. Latem smakują szczególnie pysznie, kusząc kolorami, świeżością, smakiem i zapachem. Są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne oraz bardzo zdrowe.

Swoje właściwości pomidory zawdzięczają naturalnemu czerwonemu barwnikowi. To likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Nie ginie on w obróbce cieplnej i co ciekawe, w przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej, niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen może opóźniać procesy starzenia, a wszystko przez to,  że neutralizuje wolne rodniki. Pomidor wspomaga też odchudzanie i jest niskokaloryczny. Jedno warzywo zawiera tylko 22 kcal w 100 gramach. Dlatego jest doskonałym uzupełnieniem diety przy zrzucaniu wagi.

Nie wszyscy mogą jeść pomidory
Fot. Freepic


 

Wyższy dodatek z ZUS dla seniorów, nawet 300 zł. Mogą ubiegać się też o ryczałt energetyczny Ministerstwo Zdrowia bierze się za fentanyl. Będzie monitorować recepty

Posiadają właściwości antymiażdżycowe i działają antynowotworowo

Pomidory posiadają właściwości antymiażdżycowe. Poziom cholesterolu obniżają zawarte w pomidorach pektyny. Warto też wspomnieć, że dla serca korzystnie działa też likopen. Dodajmy, że pomidory działają antynowotworowo, a mężczyźni jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. 

Według badań, likopen zmniejsza też ryzyko raka szyjki macicy. Pomidory mają też działanie moczopędne. Przez to obniżają ciśnienie krwi, gdyż są bardzo bogate w potas (237 mg w 100 g). Duża zawartość potasu bardzo dobrze wpływa też na pracę serca. To jeszcze nie wszystko, gdyż pomidory za sprawą dużej ilości witaminy C poprawiają odporność, wspomagają też trawienie. A wszystko przez dużą zawartość błonnika. Dzięki zawartości bromu korzystnie wpływają na układ nerwowy.

Kto nie może jeść pomidorów?

Co ważne, te pyszne warzywa nie wszyscy mogą jeść. Szkodzą osobom z podwyższonym potasem oraz chorobami nerek, ale również refluksem pokarmowym. Również wszyscy ci, którzy mają nietolerancję histaminy, uchyłki jelita oraz nadkwasotę, powinni zrezygnować z jedzenia pomidorów.

Warto wiedzieć, że osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym powinny uważać na pomidory. Mogą je jeść, ale warto, aby obierały pomidory ze skórki. 

Czytaj też:

To najzdrowsza zupa dla wątroby. Nasze babcie gotowały ją co niedzielę

Pestycydy w pomidorach z popularnych dyskontów. W których jest najwięcej chemii?

Kiszone rzodkiewki - właściwości zdrowotne. Przepis na kiszone rzodkiewki