Oto skutki jedzenia pomidorów. Na co pomagają, a na co szkodzą?
Pomidory to jedne z naszych ulubionych warzyw. Cenimy je za wyjątkowy smak, za możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni, no i za walory zdrowotne. Trzeba jednak pamiętać, że choć pomidory dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych, nie dla każdego są wskazane.
Dla niektórych osób zjedzenie potrawy na bazie pomidorów może mieć przykre konsekwencje. Nie chodzi tylko o alergię, ale również o pewne choroby, jak np. refluks. Kto powinien wykluczyć pomidory ze swojej diety?
Pomidory to nasze ulubione warzywa
Pomidory są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Chociaż w gruncie rzeczy to owoce, dla większości z nas są one warzywami, które pojawiają się na stołach w różnorodnych formach – od sałatek, przez sosy, po koncentraty czy zupy krem. Tradycyjna polska zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem to danie, którym zajadamy się od dzieciństwa. Ale pomidory są kochane także na świecie – bez nich nie byłoby przecież pizzy, spaghetti napoli, czy bolognese, ani leczo.
Po pomidory sięgamy przez cały rok. Latem i jesienią po te świeże, bo w tych porach roku są najsmaczniejsze, a później po przetwory. Pomidory w puszce, passaty, ketchupy – po prostu muszą zawsze znajdować się w domowych zapasach. Mając pod ręką przecier pomidorowy, można w kilka chwil przyrządzić smaczny obiad.
To prawdziwe żelazko na zmarszczki. Kosztuje złotówkę, ale ty już masz je w kuchni Natychmiastowa decyzja GIF: tabletki z miodem i cytryną na ból gardła wycofane ze sprzedażyWartości odżywcze pomidorów
Pomidory to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Są niskokaloryczne – jeden średniej wielkości pomidor zawiera około 32 kalorie – a jednocześnie pełne cennych witamin i minerałów. Oto co znajdziemy w pomidorach:
- likopen – czyli silny przeciwutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor – zmniejsza on ryzyko zachorowania na nowotwory oraz choroby serca,
- witaminę C – która wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w walce z infekcjami i poprawia wygląd skóry, stymulując produkcję kolagenu,
- potas – który wspiera zdrowie serca, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko udaru,
- witaminę K – niezbędną dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości,
- błonnik – wspomagający trawienie i zapobiegający zaparciom,
- wodę – pomidory są w 95 proc. złożone z wody, co sprawia, że są doskonałym produktem na upały i wspomagają nawodnienie organizmu.
Jak widać, pomidory są niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Wspierają zdrowie serca, pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry, wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają procesy trawienne. Jeśli regularnie je spożywamy, mamy także szansę na obniżenie poziomu cholesterolu, a nawet na zrzucenie zbędnych kilogramów.
Kto nie może jeść pomidorów?
Mimo tych licznych zalet nie każdy może beztrosko zajadać się pomidorami i cieszyć się korzyściami zdrowotnymi, które z tego wynikają. Niektórzy powinni ich unikać, a wręcz całkowicie wyeliminowywać z diety. Są to osoby:
- z refluksem żołądkowo-przełykowym – kwasowość pomidorów może nasilać objawy takie jak zgaga, ból w klatce piersiowej czy nieprzyjemne odbijanie,
- z alergią na pomidory – choć alergia na pomidory nie jest bardzo powszechna, istnieje i może objawiać się swędzeniem, wysypką, a nawet problemami z oddychaniem. W takim przypadku konieczne jest całkowite wyeliminowanie ich z diety,
- z zespołem jelita drażliwego (IBS) – pomidory mogą podrażniać układ pokarmowy u osób cierpiących na IBS, prowadząc do bólu brzucha, wzdęć i biegunek,
- cierpiące na artretyzm (dna moczanowa) – pomidory mogą zwiększać poziom kwasu moczowego we krwi, a tym samym zaostrzać objawy artretyzmu, takie jak ból i obrzęk stawów,
- z nadwrażliwością na histaminę – pomidory mogą przyczyniać się do zwiększenia poziomu histaminy w organizmie, co może prowadzić do reakcji alergicznych, takich jak zaczerwienienie skóry, bóle głowy czy katar.
Zobacz także:
Jedzenie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego? Lekarka odpowiada
Ten sok jest najzdrowszy dla serca. Lekarka wyjaśnia dlaczego
Zapobiegają miażdżycy i działają antynowotworowo. Dlaczego jeszcze warto jeść pomidory?