Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Oto skutki jedzenia pomidorów. Na co pomagają, a na co szkodzą?
Marta Uler
Marta Uler 26.09.2024 15:54

Oto skutki jedzenia pomidorów. Na co pomagają, a na co szkodzą?

Właściwości pomidorów: dla kogo nie są wskazane?
Fot. Pixaby/LoggaWiggler

Pomidory to jedne z naszych ulubionych warzyw. Cenimy je za wyjątkowy smak, za możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni, no i za walory zdrowotne. Trzeba jednak pamiętać, że choć pomidory dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych, nie dla każdego są wskazane.

Dla niektórych osób zjedzenie potrawy na bazie pomidorów może mieć przykre konsekwencje. Nie chodzi tylko o alergię, ale również o pewne choroby, jak np. refluks. Kto powinien wykluczyć pomidory ze swojej diety?

Pomidory to nasze ulubione warzywa

Pomidory są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Chociaż w gruncie rzeczy to owoce, dla większości z nas są one warzywami, które pojawiają się na stołach w różnorodnych formach – od sałatek, przez sosy, po koncentraty czy zupy krem. Tradycyjna polska zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem to danie, którym zajadamy się od dzieciństwa. Ale pomidory są kochane także na świecie – bez nich nie byłoby przecież pizzy, spaghetti napoli, czy bolognese, ani leczo.

Po pomidory sięgamy przez cały rok. Latem i jesienią po te świeże, bo w tych porach roku są najsmaczniejsze, a później po przetwory. Pomidory w puszce, passaty, ketchupy – po prostu muszą zawsze znajdować się w domowych zapasach. Mając pod ręką przecier pomidorowy, można w kilka chwil przyrządzić smaczny obiad.

Fot. Pixabay/brygidka10
To prawdziwe żelazko na zmarszczki. Kosztuje złotówkę, ale ty już masz je w kuchni Natychmiastowa decyzja GIF: tabletki z miodem i cytryną na ból gardła wycofane ze sprzedaży

Wartości odżywcze pomidorów

Pomidory to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Są niskokaloryczne – jeden średniej wielkości pomidor zawiera około 32 kalorie – a jednocześnie pełne cennych witamin i minerałów. Oto co znajdziemy w pomidorach:

  • likopen – czyli silny przeciwutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor – zmniejsza on ryzyko zachorowania na nowotwory oraz choroby serca,
     
  • witaminę C – która wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w walce z infekcjami i poprawia wygląd skóry, stymulując produkcję kolagenu,
     
  • potas – który wspiera zdrowie serca, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko udaru,
     
  • witaminę K – niezbędną dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości,
     
  • błonnik – wspomagający trawienie i zapobiegający zaparciom, 
     
  • wodę – pomidory są w 95 proc. złożone z wody, co sprawia, że są doskonałym produktem na upały i wspomagają nawodnienie organizmu.

Jak widać, pomidory są niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Wspierają zdrowie serca, pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry, wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają procesy trawienne. Jeśli regularnie je spożywamy, mamy także szansę na obniżenie poziomu cholesterolu, a nawet na zrzucenie zbędnych kilogramów.

Kto nie może jeść pomidorów?

Mimo tych licznych zalet nie każdy może beztrosko zajadać się pomidorami i cieszyć się korzyściami zdrowotnymi, które z tego wynikają. Niektórzy powinni ich unikać, a wręcz całkowicie wyeliminowywać z diety. Są to osoby:

  • z refluksem żołądkowo-przełykowym – kwasowość pomidorów może nasilać objawy takie jak zgaga, ból w klatce piersiowej czy nieprzyjemne odbijanie,
     
  • z alergią na pomidory – choć alergia na pomidory nie jest bardzo powszechna, istnieje i może objawiać się swędzeniem, wysypką, a nawet problemami z oddychaniem. W takim przypadku konieczne jest całkowite wyeliminowanie ich z diety,
     
  • z zespołem jelita drażliwego (IBS) – pomidory mogą podrażniać układ pokarmowy u osób cierpiących na IBS, prowadząc do bólu brzucha, wzdęć i biegunek,
     
  • cierpiące na artretyzm (dna moczanowa) – pomidory mogą zwiększać poziom kwasu moczowego we krwi, a tym samym zaostrzać objawy artretyzmu, takie jak ból i obrzęk stawów,
     
  • z nadwrażliwością na histaminę – pomidory mogą przyczyniać się do zwiększenia poziomu histaminy w organizmie, co może prowadzić do reakcji alergicznych, takich jak zaczerwienienie skóry, bóle głowy czy katar.

Zobacz także:

Jedzenie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego? Lekarka odpowiada

Ten sok jest najzdrowszy dla serca. Lekarka wyjaśnia dlaczego

Zapobiegają miażdżycy i działają antynowotworowo. Dlaczego jeszcze warto jeść pomidory?

W skrzynkach z bananami znaleziono podejrzane pakunki. Ich wartość szacuje się na 30 milionów złotych
W skrzynkach z bananami znaleziono narkotyki.
W skrzynkach z bananami znaleziono narkotyki.
Pracownicy jednego z dyskontów spożywczych w skrzynkach z owocami odkryli podejrzane paczki. Okazało się, że wewnątrz znajdowała się kokaina. Wezwano policję, a wkrótce okazało się, że podobne przesyłki pojawiły się łącznie w 11 oddziałach sklepu. W sumie znaleziono 95 kg narkotyków o szacunkowej wartości 30 milionów złotych. Rzecz miała miejsce dwa tygodnie temu w zachodnich Niemczech.
Czytaj dalej
Tak wygląda czerniak. Te zdjęcia powinien zobaczyć każdy
Dermatolog badająca znamiona
Dermatoskopia - dermatolog bada znamiona
Większość ludzi boi się, że znamiona i pieprzyki mogą być czerniakiem. A to mit. - Czerniak zwykle nie powstaje ze znamienia, choć z pozoru wygląda jak znamię - mówi dr n. med. Maciej Kowalewski, chirurg.Może być brązowy, bezbarwny albo czarny. Pojawia się na plecach, pod paznokciami, na rękach, czy nogach. Często mylimy go z niegroźnym pieprzykiem. Jak rozpoznać czerniaka, który jest groźnym nowotworem skóry?Czerniak to rak skóry zaczynający się w komórkach zwanych melanocytami. Jest niebezpieczny ze względu na zdolność do szybkiego o rozprzestrzeniania się na inne narządy. Może przybierać różne postaci – od bezbarwnych guzków po ciemnoczarne plamy. Choć boimy się znamion, zwykle to nie z nich rozwija się rak. –  Zezłośliwienie znamienia jest rzadszą formą powstawania czerniaka, niż powstanie nowego – mówi Maciej Kowalewski z Centrum Medycznego SafiMed z Zabierzowa.  Jak rozpoznać czerniaka? Podpowiadamy.
Czytaj dalej