Już jutro zaczyna się majówka. Wielu Polaków będzie świętowało również w piątek 2 maja. Czas wolny od pracy w połączeniu z długo wyczekiwaną piękną pogodą zachęca do wypoczynku na świeżym powietrzu i grillowania. Czy jednak można sobie na to pozwolić w ten piątek?
Sezon grillowy wystartował. Pędzimy do sklepów i zaopatrujemy się w keczupy, pieczywo, mięso. Przy tym ostatni popełniamy najwięcej błędów. Kupujemy to mięso kilogramami, nie mając pojęcia, że na grillu zmienia się w truciznę. Czego unikać, by nie zaszkodzić sobie i swojej rodzinie? Odpowiadamy.
Majówka to dla wielu Polaków symbol nieoficjalnego rozpoczęcia sezonu grillowego. Pachnące kiełbaski, skwiercząca karkóweczka, śmiech przyjaciół – wydaje się, że to nieodłączny element tego święta. Ale uwaga! W niektórych miejscach za odpalenie grilla możesz zapłacić mandat nawet do 500 zł. Dlaczego? I gdzie trzeba szczególnie uważać? Sprawdzamy.
Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach opublikowało w sieci drastyczne zdjęcia poparzonych dzieci. Wszystko po to, aby uczulić rodziców na ostrożność w trakcie grilla.– Nierzadko trafiają do nas pacjenci, u których po wybuchu rozpałki oparzone są twarz, szyja, brzuch, klatka piersiowa, całe kończyny górne – informuje biuro prasowe szpitala.
2 maja przypada Dzień Grilla. To nie przypadek, że święto to wypada akurat w majówkę, kiedy to większość Polaków rozpoczyna sezon na grillowanie. Jednak nie wszędzie i nie zawsze można odpalić grilla. Są miejsca, w których można dostać mandat - dotyczy to także nawet naszych prywatnych balkonów!
Majówka za pasem, a razem z nią sezon na grilla. Kiełbasa, karkówka, steki, boczek – jest mnóstwo Polaków, którzy uwielbiają te rodzaje mięsa. Niestety niektóre z nich nie są zbyt zdrowe. Znany lekarz porównał je do azbestu. Łukasz Durajski to lekarz znany na Instagramie jako "doktorekradzi". W mediach społecznościowych obserwuje go ponad 100 tysięcy osób. Na swoim koncie podzielił się niedawno swoimi wrażeniami na temat czerwonego i przetworzonego mięsa, a także udzielił kilku istotnych rad odnośnie grillowania.
Źle przyrządzona kiełbasa z grilla zawiera więcej rakotwórczego benzopirenu niż paczka papierosów. I chociaż grillowanie może być zdrowe, trzeba to robić z głową.Zaczęła się długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią to, co wielu Polaków lubi najbardziej – sezon grillowy. W tym czasie, gdy kwitną drzewa i krzewy, wielu z nas spędza czas na zewnątrz, zajadając grillowaną kiełbasę i mięso. Jednak nim zaczniemy rozpalać grilla, powinniśmy poznać pewne zasady, dzięki którym grillowanie będzie zdrowsze.