Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Dieta > Tak przechowuj żywność, by uniknąć zatrucia. Sanepid ostrzega
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 29.03.2024 13:24

Tak przechowuj żywność, by uniknąć zatrucia. Sanepid ostrzega

fot. Canva / Sisoje
fot. Canva / Sisoje

Święta to czas, gdy nasze stoły nierzadko uginają się od jedzenia. Jednak gdy potrawy leżą tam zbyt długo, mogą się zepsuć. A spożycie zepsutego jedzenia to prosta droga m.in. do dolegliwości żołądkowych. Można tego uniknąć. Sanepid przypomina o zasadach przechowywania żywności. Polecamy się z nimi zapoznać. 

Jedzenie na stole nie może leżeć zbyt długo

Ugotowane potrawy ze stołu świątecznego powinny wrócić do lodówki nie dłużej niż po dwóch godzinach – tak zalecają eksperci z sanepidu. W szczególności mowa tu u rybach, pierogach, barszczu i mięsie. Eksperci z GIS zamieścili kilka praktycznych porad, o których powinien wiedzieć każdy z nas:

  • Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowych potraw tuż przed podaniem.
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
  • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).

GIS przypomina, by zarówno przed kontaktem z żywnością, jak i podczas przygotowania jej, powinno się zawsze myć ręce. Powierzchnie wykorzystywane podczas przygotowania żywności należy umyć i odkazić. W kuchni nie powinny przebywać zwierzęta i owady.

Projekt bez nazwy - 2023-12-24T110424.788.png

Najzdrowsze potrawy wigilijne. Top 3 dania! Rozmowa z ekspertem Święta bez wzdęć! Najlepsze sposoby na świąteczne przejedzenie. Ekspert radzi

Tak przechowuj jedzenie w lodówce

Sanepid przypomina, by środki spożywcze przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta zamieszczonymi na etykiecie. 

Produkty wymagające niższych temperatur (większych niż ok. 2 stopnie Celsjusza) to:

  • surowe mięso,
  • ryby,
  • owoce morza.

Produkty, które powinno się przechowywać w temperaturze między 4 a 8 stopni Celsjusza to:

  • mleko,
  • wędliny,
  • masło,
  • przetwory mleczne (jogurty, sery),
  • produkty, na których widnieje informacja „po otwarciu przechowywać w lodówce”.

Warzywa i owoce nie wymagają tak niskich temperatur – w ich przypadku temperatura przechowywania powinna mieścić się w przedziale 9 a 10 stopni Celsjusza. Jajka należy przechowywać w temperaturach od 10 do 15 stopni Celsjusza.

Gdy jedzenia zostało za dużo

By uniknąć problemu z nadmiarem jedzenia, warto zaplanować zakupy jeszcze przed świętami – podczas kupowania produktów weźmy pod uwagę, ilu będzie gości i jak dużo będą w stanie zjeść.

Jeśli jedzenia zostanie jednak za dużo, nadwyżkę można zamrozić. Większość świątecznych dań można przechowywać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy. Przed zamrożeniem jedzenie należy ostudzić i zapakować tak, by w opakowaniu było jak najmniej powietrza. Ponadto dobrze je również odatować. 

Nadwyżkę żywności można również przynieść do jadłodzielni, punktu charytatywnego lub podzielić się nim z kimś, kto tego potrzebuje. 

źródło: GIS

Nasza polska ryba jedną z najzdrowszych na świecie! Smaczna, tania i łatwo dostępna
śledź
Kumulują mniejsze ilości metylortęci niż duże ryby drapieżniki, a regularne jedzenie śledzi może wspomóc w zapobieganiu miażdżycy, nadciśnieniu, cukrzycy, depresji i chorobie Alzheimera. Czy można chcieć więcej? Przeczytaj, dlaczego tę rybę warto włączyć do codziennej diety, a nie tylko od święta! Tanie i łatwa dostępna, jedna z najzdrowszych ryb na świecie, w Polsce wciąż jest za mało doceniana. 
Czytaj dalej
Zatrucie pokarmowe - objawy, przyczyny, leczenie
Zatrucie pokarmowe - objawy, przyczyny, leczenie
Zatrucie pokarmowe - objawy, przyczyny, leczenie
Określa się je jako powstające w wyniku nieprawidłowości ze strony układu pokarmowego, pochodzących ze spożycia pokarmu zakażonego drobnoustrojami w postaci bakteryjnej lub wirusowej. Do zatruć pokarmowych najczęściej doprowadzają komórki bakteryjne, namnażaniu się których sprzyja nieprawidłowe przechowywanie produktów, czy też nieodpowiednia higiena. W przypadku zatruć pokarmowych o charakterze bakteryjnym głównym objawem jest biegunka oraz ból w okolicy brzucha. W zależności od mechanizmu powstawania zatrucia pokarmowe o podłożu bakteryjnym można podzielić na intoksykacyjne i infekcyjne. Intoksykacja jest skutkiem działania toksyny obecnej w produkcie jeszcze przed jego spożyciem (np. zatrucie jadem kiełbiasianym, gronkowcem). Infekcja natomiast to zatrucie pokarmowe, w którym bakterie kolonizują komórki nabłonka jelitowego. W przypadku zatruć pokarmowych na skutek infekcji wirusowej objawy manifestują się poprzez przybierają stan zapalny żołądka i jelit, a ich leczenie polega na ścisłej diecie. Wirusowe zatrucia są szczególnie częste u małych dzieci. Zatrucia pokarmowe mogą mieć również charakter grzybiczy, gdy produkt, który spożywamy jest objęty pleśnią.Zatrucie pokarmowe – rodzaje
Czytaj dalej