Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Problemy cywilizacyjne > Zgaga i refluks to nie to samo. Gastroenterolog wskazuje, czym się różnią
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 23.04.2024 14:49

Zgaga i refluks to nie to samo. Gastroenterolog wskazuje, czym się różnią

None
shutterstock

Pojęć „zgaga” i „refluks” używamy często zamiennie. Jednak gdyby bliżej przyjrzeć się ich definicjom, okazałoby się, że różnicę są dość znaczne. Czym więc jest zgaga, a czym jest refluks? O opinię poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow. 

Czym różni się zgaga od refluksu?

Zgaga jest uczucie palenia w dołku podsercowym. Powoduje też uczucie pieczenia za mostkiem. „Zgaga jest objawem i następstwem choroby refluksowej, więc nie jest to synonim”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow. 

Zgagę najczęściej powoduje choroba refluksowa, lecz jej występowanie nie musi automatycznie oznaczać choroby refluksowej. Może ją wywoływać również treść żołądkowa, niektóre napoje i pokarmy. Ponadto, zgaga uznawana jest także za odczucie subiektywne. 

Choroba refluksowa jest czynnościowym zaburzeniem przewodu pokarmowego: „Refluksem nazywamy cofanie się treści żołądkowej do przełyku (jeśli mówimy o refluksie przełykowym). Jest to zjawisko fizjologiczne, występujące u większości osób po posiłkach. Natomiast o chorobie refluksowej mówimy wtedy, kiedy pojawiają się objawy bądź też powikłania, takie jak ubytki w błonie śluzowej przełyku”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.

shutterstock_2069702606.jpg

Jak wykryć refluks? Jakie badania należy wykonać? Chorzy na refluks kaszlą w ten sposób. Lekarz tłumaczy, jak rozpoznać chorobę

Objawy zgagi i refluksu

Typowym objawem zgagi jest wspomniany ból na wysokości mostka. Niekiedy jednak może być zlokalizowany w nadbrzuszu. Oprócz nich symptomami zgagi bywają kwaśne (rzadziej gorzkie) odbijanie, powodujące uczucie palenia w gardle. Charakterystyczne dla zgagi jest to, że jej objawy nasilają się po spożyciu obfitego posiłku, w szczególności gdy dana osoba leży. Objawami bywają też chrypka i suchy kaszel – symptomy występują w szczególności w godzinach porannych. 

Charakterystycznym objawem choroby refluksowej jest zgaga. Jednak w tym przypadku występuje też regurgitacja: „czyli zjawisko cofania się treści żołądkowej do jamy ustnej bądź do gardła. Należy pamiętać, że choroba refluksowa jest dość podstępna i może objawiać się także innymi dolegliwościami, takimi jak: bóle w klatce piersiowej, przewlekłe zapalenie gardła, napadowy kaszel, zapalenie krtani, ubytki szkliwa zębów”. - powiedział gastroenterolog lek. med. Jacek Kowerzanow.

Co wywołuje zgagę?

Przyczyną zgagi jest cofanie się treści pokarmowej i kwasu solnego z żołądka do przełyku. Skutkuje to podrażnieniem nabłonka przełyku, nieprzystosowanego do kontaktu z kwasem solnym. Powodować to mogą:

  • wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • choroby układu pokarmowego,
  • nadużywanie antybiotyków,
  • zakażenie H.pylori,
  • ciąża (zgaga pojawia się niekiedy w I trymestrze),
  • kamica pęcherzyka żółciowego.

Zgaga występuje również u całkowicie zdrowych osób. Powodować ją może spożycie pokarmów takich jak: 

  • cytrusy,
  • cebula,
  • pomidory i przetwory pomidorowe,
  • mięta,
  • alkohol,
  • czekolada,
  • napoje gazowane,
  • mocna herbata,
  • mocna kawa,
  • duże posiłki.

Co wywołuje refluks?

Z kolei refluks jest chorobą wieloczynnikową. Lekarze wyróżniają 3 grupy przyczyn:

Pierwsze z nich to czynniki anatomiczne, do których zaliczamy m.in. przepuklinę wślizgową rozworu przełykowego przepony”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.

Do drugiej grupy tzw. czynnościowej zaliczamy głównie dysfunkcje dolnego zwieracza przełyku. Jest to mięsień w dolnym odcinku przełyku, który tworzy swoistą zastawkę oddzielającą żołądek od przełyku”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.

Trzecią grupę, na którą mamy największy wpływ jako pacjenci, tworzą zaburzenia środowiskowe, m.in. nadwaga, otyłość, palenie wyrobów tytoniowych, nadużywanie alkoholu, a także przyjmowanie niektórych leków”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.

Czytaj też:

Z tych desek do krojenia korzystają niemal wszyscy Polacy. Mogą poważnie szkodzić

Zwiększa ryzyko zachorowania na Parkinsona. Każdy z nas ma styczność z tą substancją

Jedne z ulubionych kosmetyków Polek zniknęły ze sklepów! Unia wprowadziła nowe przepisy

Powiązane
senior
Czerwcowy apel do Polaków. To najgorszy moment dla emerytów
Wysyp kleszczy
Kleszcze już ruszyły na żer. Polacy stworzyli specjalną mapę. W tych regionach kraju jest najgorzej