Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Problemy cywilizacyjne > Zgaga i refluks to nie to samo. Gastroenterolog wskazuje, czym się różnią
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 23.04.2024 14:49

Zgaga i refluks to nie to samo. Gastroenterolog wskazuje, czym się różnią

None
shutterstock

Pojęć „zgaga” i „refluks” używamy często zamiennie. Jednak gdyby bliżej przyjrzeć się ich definicjom, okazałoby się, że różnicę są dość znaczne. Czym więc jest zgaga, a czym jest refluks? O opinię poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow. 

Czym różni się zgaga od refluksu?

Zgaga jest uczucie palenia w dołku podsercowym. Powoduje też uczucie pieczenia za mostkiem. „Zgaga jest objawem i następstwem choroby refluksowej, więc nie jest to synonim”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow. 

Zgagę najczęściej powoduje choroba refluksowa, lecz jej występowanie nie musi automatycznie oznaczać choroby refluksowej. Może ją wywoływać również treść żołądkowa, niektóre napoje i pokarmy. Ponadto, zgaga uznawana jest także za odczucie subiektywne. 

Choroba refluksowa jest czynnościowym zaburzeniem przewodu pokarmowego: „Refluksem nazywamy cofanie się treści żołądkowej do przełyku (jeśli mówimy o refluksie przełykowym). Jest to zjawisko fizjologiczne, występujące u większości osób po posiłkach. Natomiast o chorobie refluksowej mówimy wtedy, kiedy pojawiają się objawy bądź też powikłania, takie jak ubytki w błonie śluzowej przełyku”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.

shutterstock_2069702606.jpg

Jak wykryć refluks? Jakie badania należy wykonać? Chorzy na refluks kaszlą w ten sposób. Lekarz tłumaczy, jak rozpoznać chorobę

Objawy zgagi i refluksu

Typowym objawem zgagi jest wspomniany ból na wysokości mostka. Niekiedy jednak może być zlokalizowany w nadbrzuszu. Oprócz nich symptomami zgagi bywają kwaśne (rzadziej gorzkie) odbijanie, powodujące uczucie palenia w gardle. Charakterystyczne dla zgagi jest to, że jej objawy nasilają się po spożyciu obfitego posiłku, w szczególności gdy dana osoba leży. Objawami bywają też chrypka i suchy kaszel – symptomy występują w szczególności w godzinach porannych. 

Charakterystycznym objawem choroby refluksowej jest zgaga. Jednak w tym przypadku występuje też regurgitacja: „czyli zjawisko cofania się treści żołądkowej do jamy ustnej bądź do gardła. Należy pamiętać, że choroba refluksowa jest dość podstępna i może objawiać się także innymi dolegliwościami, takimi jak: bóle w klatce piersiowej, przewlekłe zapalenie gardła, napadowy kaszel, zapalenie krtani, ubytki szkliwa zębów”. - powiedział gastroenterolog lek. med. Jacek Kowerzanow.

Co wywołuje zgagę?

Przyczyną zgagi jest cofanie się treści pokarmowej i kwasu solnego z żołądka do przełyku. Skutkuje to podrażnieniem nabłonka przełyku, nieprzystosowanego do kontaktu z kwasem solnym. Powodować to mogą:

  • wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • choroby układu pokarmowego,
  • nadużywanie antybiotyków,
  • zakażenie H.pylori,
  • ciąża (zgaga pojawia się niekiedy w I trymestrze),
  • kamica pęcherzyka żółciowego.

Zgaga występuje również u całkowicie zdrowych osób. Powodować ją może spożycie pokarmów takich jak: 

  • cytrusy,
  • cebula,
  • pomidory i przetwory pomidorowe,
  • mięta,
  • alkohol,
  • czekolada,
  • napoje gazowane,
  • mocna herbata,
  • mocna kawa,
  • duże posiłki.

Co wywołuje refluks?

Z kolei refluks jest chorobą wieloczynnikową. Lekarze wyróżniają 3 grupy przyczyn:

Pierwsze z nich to czynniki anatomiczne, do których zaliczamy m.in. przepuklinę wślizgową rozworu przełykowego przepony”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.

Do drugiej grupy tzw. czynnościowej zaliczamy głównie dysfunkcje dolnego zwieracza przełyku. Jest to mięsień w dolnym odcinku przełyku, który tworzy swoistą zastawkę oddzielającą żołądek od przełyku”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.

Trzecią grupę, na którą mamy największy wpływ jako pacjenci, tworzą zaburzenia środowiskowe, m.in. nadwaga, otyłość, palenie wyrobów tytoniowych, nadużywanie alkoholu, a także przyjmowanie niektórych leków”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.

Czytaj też:

Z tych desek do krojenia korzystają niemal wszyscy Polacy. Mogą poważnie szkodzić

Zwiększa ryzyko zachorowania na Parkinsona. Każdy z nas ma styczność z tą substancją

Jedne z ulubionych kosmetyków Polek zniknęły ze sklepów! Unia wprowadziła nowe przepisy