Ten jeden miód szczególnie Cię zaskoczy. Powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca
Naturalny produkt, jakim jest miód jednokwiatowy, nie bez powodu zyskuje swoich fanów – wyróżnia się barwą, smakiem i właściwościami. Jeśli szukasz wyjątkowego miodu, wybierz kasztanowy.
Powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca, a jego charakterystyczny smak i właściwości sprawią, że docenisz go i w kuchni, i w domowej apteczce. W codziennym menu może być stosowany na różne sposoby, zarówno w wersji surowej, jak i do przetworów, jako zdrowsza alternatywa cukru.
Dlaczego właśnie miód kasztanowy?
Ten rodzaj miodu
wyróżnia się szczególnie intensywnym, lekko gorzkawym smakiem, ciemną, czasem brązowoczerwoną barwą i wyrazistym aromatem
. Ze względu na wygląd i konsystencję, można go pomylić z miodem gryczanym. I choć oba miody wyróżniają się bogactwem wartości odżywczych i silnymi właściwościami prozdrowotnymi, ich smak i aromat nieco się różnią –
miód kasztanowy ma ziołową, bardziej korzenną nutę
.
Jak każdy miód naturalny, również korzenny zawiera mnóstwo składników odżywczych. Zwłaszcza polifenoli,
naturalnych antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników
. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, co sprawia, że jest świetnym wsparciem w walce z infekcjami.
Wspiera układ krążenia, obniżając ciśnienie krwi i wzmacniając naczynia krwionośne
. Jest także bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C oraz związki mineralne, takie jak potas, magnez i żelazo. Regularnie stosowany będzie wspierał organizm w walce z infekcjami.
Badania nad miodem
Hiszpańscy naukowcy w
artykule opublikowanym na łamach Food&Function, porównali kilka rodzajów miodów jednokwiatowych
, dokładnie analizując ich właściwości. Okazało się, że właśnie miód kasztanowy wykazywał:
- najwyższą zdolność antyoksydacyjną, wynikającą z wysokiej zawartości polifenoli
- wysoką aktywność antybakteryjną przeciwko Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) i Escherichia coli
- działanie obniżające ciśnienie krwi
Z kolei inne badania wykazały, że miód kasztanowy jest szczególnie skuteczny wobec antybiotykoopornych bakterii, jak pałeczka ropy błękitnej ( Pseudomonas aeruginosa ) i wymieniony wcześniej gronkowiec złocisty oporny na metycylinę (MRSA) – wykazując 93,5% skuteczności w niszczeniu biofilmu bakteryjnego. Zdaniem naukowców miód kasztanowy może być stosowany jako naturalny środek wspomagający leczenie opornych infekcji i trudno gojących się ran .
Komu polecany jest miód kasztanowy?
Ze względu na właściwości zdrowotne, miód kasztanowy jest szczególnie polecany osobom, które zmagają się z takimi dolegliwościami jak:
- problemy z krążeniem – miód kasztanowy wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
- niedokrwistość i anemia – miód kasztanowy zawiera żelazo i witaminę C
- przeziębienie i infekcje – miód wspiera układ odpornościowy, wykazuje działanie przeciwbakteryjne
Doskonale sprawdzi się również w diecie osób aktywnych fizycznie : uzupełni zapasy energii, wspomoże regenerację po wysiłku, dostarczy witamin z grupy B.
Miód kasztanowy, choć zdrowy i naturalny, nie będzie służył każdemu.
Powinny go unikać szczególnie: osoby uczulone na produkty pszczele i bardzo małe dzieci (ryzyko wystąpienia botulizmu niemowlęcego)
, z kolei diabetycy powinni skonsultować jego spożywanie z lekarzem.
Miód kasztanowy
jest szczególnie cenny ze względu na ograniczony czas produkcji
. Kasztanowce kwitną bardzo krótko, nie są dostępne przesz cały sezon, wobec czego akurat ten rodzaj miodu często miewa wyższą cenę.
Zobacz też:
Czy warto pić wino bezalkoholowe, bo jest zdrowsze? Zwracamy uwagę na skład i produkcję
Nigdy nie rób tego z cebulą. Naukowcy ostrzegają przed konsekwencjami
Metoda 4-7-8 to rewelacja. Dzięki niej zapomnisz o problemach z zasypianiem