Pacjenci.pl Żywienie Ten jeden miód szczególnie Cię zaskoczy. Powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca
Fot. Canva

Ten jeden miód szczególnie Cię zaskoczy. Powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca

29 września 2024
Autor tekstu: Aneta Paniczko

Naturalny produkt, jakim jest miód jednokwiatowy, nie bez powodu zyskuje swoich fanów – wyróżnia się barwą, smakiem i właściwościami. Jeśli szukasz wyjątkowego miodu, wybierz kasztanowy.
Powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca, a jego charakterystyczny smak i właściwości sprawią, że docenisz go i w kuchni, i w domowej apteczce. W codziennym menu może być stosowany na różne sposoby, zarówno w wersji surowej, jak i do przetworów, jako zdrowsza alternatywa cukru.

Dlaczego właśnie miód kasztanowy?

Ten rodzaj miodu wyróżnia się szczególnie intensywnym, lekko gorzkawym smakiem, ciemną, czasem brązowoczerwoną barwą i wyrazistym aromatem . Ze względu na wygląd i konsystencję, można go pomylić z miodem gryczanym. I choć oba miody wyróżniają się bogactwem wartości odżywczych i silnymi właściwościami prozdrowotnymi, ich smak i aromat nieco się różnią – miód kasztanowy ma ziołową, bardziej korzenną nutę .
Jak każdy miód naturalny, również korzenny zawiera mnóstwo składników odżywczych. Zwłaszcza polifenoli, naturalnych antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników . Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, co sprawia, że jest świetnym wsparciem w walce z infekcjami. Wspiera układ krążenia, obniżając ciśnienie krwi i wzmacniając naczynia krwionośne . Jest także bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C oraz związki mineralne, takie jak potas, magnez i żelazo. Regularnie stosowany będzie wspierał organizm w walce z infekcjami.

Sezon na jadalne kasztany rozpoczęty. Jakie mają właściwości zdrowotne?
Rubinki na skórze nie wyglądają zdrowo. Czym są czerwone kropki na ciele

Badania nad miodem

Hiszpańscy naukowcy w artykule opublikowanym na łamach Food&Function, porównali kilka rodzajów miodów jednokwiatowych , dokładnie analizując ich właściwości. Okazało się, że właśnie miód kasztanowy wykazywał:

  • najwyższą zdolność antyoksydacyjną, wynikającą z wysokiej zawartości polifenoli
  • wysoką aktywność antybakteryjną przeciwko Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) i Escherichia coli
  • działanie obniżające ciśnienie krwi

Z kolei inne badania wykazały, że miód kasztanowy jest szczególnie skuteczny wobec antybiotykoopornych bakterii, jak pałeczka ropy błękitnej ( Pseudomonas aeruginosa ) i wymieniony wcześniej gronkowiec złocisty oporny na metycylinę (MRSA) – wykazując 93,5% skuteczności w niszczeniu biofilmu bakteryjnego. Zdaniem naukowców miód kasztanowy może być stosowany jako naturalny środek wspomagający leczenie opornych infekcji i trudno gojących się ran .

Komu polecany jest miód kasztanowy?

Ze względu na właściwości zdrowotne, miód kasztanowy jest szczególnie polecany osobom, które zmagają się z takimi dolegliwościami jak:

  • problemy z krążeniem – miód kasztanowy wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
  • niedokrwistość i anemia – miód kasztanowy zawiera żelazo i witaminę C
  • przeziębienie i infekcje – miód wspiera układ odpornościowy, wykazuje działanie przeciwbakteryjne

Doskonale sprawdzi się również w diecie osób aktywnych fizycznie : uzupełni zapasy energii, wspomoże regenerację po wysiłku, dostarczy witamin z grupy B.

Miód kasztanowy, choć zdrowy i naturalny, nie będzie służył każdemu. Powinny go unikać szczególnie: osoby uczulone na produkty pszczele i bardzo małe dzieci (ryzyko wystąpienia botulizmu niemowlęcego) , z kolei diabetycy powinni skonsultować jego spożywanie z lekarzem.
Miód kasztanowy jest szczególnie cenny ze względu na ograniczony czas produkcji . Kasztanowce kwitną bardzo krótko, nie są dostępne przesz cały sezon, wobec czego akurat ten rodzaj miodu często miewa wyższą cenę.

Zobacz też:

Czy warto pić wino bezalkoholowe, bo jest zdrowsze? Zwracamy uwagę na skład i produkcję
Nigdy nie rób tego z cebulą. Naukowcy ostrzegają przed konsekwencjami

Metoda 4-7-8 to rewelacja. Dzięki niej zapomnisz o problemach z zasypianiem

Ten naturalny antybiotyk wspomaga odporność. Tyle czosnku trzeba jeść, by być zdrowym
Jesteś w tym wieku? Zadbaj o neurony, bo będzie za późno. Neurolożka zdradza sposoby
Obserwuj nas w
autor
Aneta Paniczko

Redaktorka i dziennikarka z kilkunastoletnim stażem. Lubi wyszukiwać ciekawostki naukowe i kulinarne oraz dzielić się nimi z innymi – uważa, że każdy powód do merytorycznej dyskusji jest dobry. Z wykształcenia socjolog o specjalizacji medialnej. Miłośniczka wysokich gór i niskich jamników. Aktualnie opiekunka jednego, który lubi pokazywać swój uparty charakter.  

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko