Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Sezon na jadalne kasztany rozpoczęty. Jakie mają właściwości zdrowotne?
Marta Uler
Marta Uler 25.09.2024 12:04

Sezon na jadalne kasztany rozpoczęty. Jakie mają właściwości zdrowotne?

Kasztany jadalne: właściwości i przyrządzanie
Fot. Pixabay/Antociano

Właśnie się rozpoczyna sezon na kasztany jadalne – prawdopodobnie widziałeś już je w warzywniaku. Jeśli nie – rozejrzyj się następnym razem, bo warto. Nie tylko zachwycają delikatnym, słodkawym smakiem, ale również stanowią cenny dodatek do zdrowej diety. 

Kasztany jadalne są np. bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspierają nasz układ nerwowy i poprawiają nastrój. Są także przykładem na to, że zdrowa żywność nie musi być nudna ani trudna w przygotowaniu. Kasztany świetnie sprawdzają się tak po prostu, jako przekąska, ale także jako dodatek do dań głównych i deserów.

Kasztany jadalne – niezwykłe orzechy

Jadalne kasztany różnią się od tych, które rosną w parkach i ogrodach w Polsce. Drzewa kasztanowca jadalnego (Castanea sativa) preferują ciepły klimat i dlatego ich największe uprawy znajdują się w południowej Europie, we Włoszech, Francji, czy Hiszpanii, ale także w Azji, zwłaszcza w Japonii i Korei. W tych krajach kasztany mają także znaczenie kulturowe, często są np. składnikiem tradycyjnych potraw, a ich zbiór to ważny element lokalnych obchodów jesieni.

W Polsce ich uprawa jest możliwa, ale jednak bardzo trudna. Trochę ich rośnie na zachodzie i północnym zachodzie kraju (Pomorze Zachodnie i Dolny Śląsk), gdzie są nieco łagodniejsze warunki klimatyczne. Jednak jeśli spotykamy kasztany jadalne, to raczej tylko w supermarketach, na bazarkach i w warzywniakach, przywiezione z daleka. 

Warto po nie sięgać, zwłaszcza że te wyjątkowe orzechy nie tylko świetnie smakują, ale również mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Poza tym sezon na nie trwa krótko, może tylko do końca października, więc warto skorzystać z tej okazji i wprowadzić je do swojej diety. Smaczne, zdrowe i uniwersalne – kasztany jadalne to idealny sposób na urozmaicenie jesien

Fot. Pixabay/jackmac34

nego jadłospisu.

 

Salmonella w popularnym serze. GIS wydał ostrzeżenie Masz takie zmarszczki? Możesz mieć udar lub zawał

Wartości odżywcze kasztanów jadalnych

Te małe brązowe kulki to prawdziwe skarbnice wartości odżywczych. W przeciwieństwie do innych orzechów kasztany charakteryzują się niską zawartością tłuszczu, co czyni je doskonałą przekąską dla osób dbających o linię. Zawierają za to sporo węglowodanów, zwłaszcza w postaci skrobi, dzięki czemu są sycące i dostarczają energii na długi czas.

Jednym z najważniejszych składników odżywczych kasztanów są witaminy z grupy B, zwłaszcza B6, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pomaga w walce ze stresem. Kasztany są również bogate w:

  • witaminę C – co jest nietypowe dla orzechów – która podbudowuje naszą odporność,
  • potas, który reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę serca, 
  • błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie i przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała.

Warto także wspomnieć o antyoksydantach zawartych w kasztanach, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia. Dzięki swoim wartościom odżywczym kasztany jadalne wspierają układ odpornościowy, poprawiają kondycję skóry i wpływają na ogólną witalność organizmu.

Jak przyrządza się kasztany jadalne?

Jeśli jednak staniemy nad skrzynką kasztanów, zwykle zastanawiamy się „ok, ale co z tym zrobić?”. Przygotowanie kasztanów jadalnych może wydawać się skomplikowane! W rzeczywistości jest jednak bardzo proste. Najbardziej klasycznym i popularnym sposobem jest ich pieczenie. Przed włożeniem do piekarnika, kasztany należy ponacinać z jednej strony, aby para miała gdzie uciekać podczas ogrzewania i aby uniknąć wybuchów (to naprawdę możliwe!). Piecze się je w temperaturze około 200 stopni Celsjusza przez 20-30 minut, aż skorupka stanie się łatwa do usunięcia, a wnętrze miękkie i aromatyczne.

Kasztany można także gotować – w wodzie przez około 30-40 minut. Po ugotowaniu również należy usunąć skorupkę, a kasztany można podać jako dodatek do mięsa lub sałatek. 

Kasztany jadalne świetnie komponują się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. Można je dodawać do zup, gulaszy, a także deserów takich jak ciasta czy kremy. Coraz większą popularność zyskuje mąka kasztanowa (można nią zagęszczać potrawy), która nadaje się do pieczenia chleba, ciast czy naleśników, a nawet do przygotowania makaronu. Kasztany doskonale smakują również w wersji kandyzowanej, zwanej „marron glacé”, która jest popularnym przysmakiem we Francji.

Zobacz także:

Tak nigdy nie przygotowuj kurczaka. Biotechnolog bije na alarm

Owoc doskonały, w dodatku za darmo. A Polacy go nie jedzą

Ta kawa jest najgorsza. Tuczy i przyspiesza starzenie