Ten naturalny środek na zapalenie gardła masz w swojej kuchni – zajrzyj do szafki z przyprawami
Goździki, jedna z najbardziej znanych przypraw na świecie, kojarzą się ze świętami i aromatycznymi nalewkami, ale czasem warto mieć kilka sztuk przy sobie. Wykazują bowiem działanie antybakteryjne i antyseptyczne, pomagając zwalczać ból oraz zapalenie gardła.
Popularność goździków wzrosła w dobie Covidu, kiedy zaczęto je stosować właśnie na silne bóle gardła. Od dawna znane są jako środek przeciwzapalny, skuteczny w uśmierzaniu skutków infekcji, stąd wiele osób potwierdza, że również w pandemii zdały egzamin. Potencjał leczniczy tych przypraw wzięli pod lupę również naukowcy.
Jak stosować goździki na zapalenie gardła?
Najważniejszym składnikiem goździków jest eugenol – substancja o silnych właściwościach antyseptycznych, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Działa jak naturalny środek znieczulający, który łagodzi ból i zmniejsza podrażnienia błon śluzowych . Goździki zawierają również antyoksydanty, które wspierają układ odpornościowy, przyspieszając proces regeneracji organizmu np. podczas infekcji gardła.
Goździki mogą być stosowane na kilka sposobów
. Najpopularniejszy to żucie całych goździków – podczas rozgryzania uwalniają one olejek eteryczny bogaty w eugenol, który działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Wystarczy włożyć do ust kilka goździków
i powoli je żuć przez kilka minut, a następnie wypluć. Alternatywnie można przygotować napar, zalewając kilka goździków wrzącą wodą i pozostawiając do zaparzenia na 10-15 minut.
Napar można pić lub płukać nim gardło 2-3 razy dziennie
.
Zaleca się, aby nie przekraczać porcji 4-6 goździków dziennie.
Goździki i ich zastosowanie
Medycyna tradycyjna wykorzystuje tę przyprawę od dawna. Wystarczy wspomnieć, w jak wielu przypadkach goździki znajdują zastosowanie: są składnikiem herbaty ułatwiającej odkrztuszanie i stosowane w aromaterapii przy zaburzeniach układu oddechowego, takich jak astma, zapalenie zatok i oskrzeli.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków potwierdziła, że stosowanie goździka jako suplementu diety jest bezpieczne i tradycyjnie używane od wieków ze względu na jego potencjalne korzyści medyczne . Jak potwierdzono, przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości eugenolu pomagają w łagodzeniu bólu zęba , bólu gardła oraz kaszlu.
Przeciwwskazania w stosowaniu goździków
Chociaż goździki mają wiele zalet, ich stosowanie ma pewne ograniczenia. Nie są zalecane dla dzieci ze względu na ryzyko zadławienia. Osoby cierpiące na zaburzenia krzepnięcia krwi, problemy z wątrobą lub przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny unikać spożywania dużych ilości goździków, ponieważ eugenol może nasilać krwawienia. Należy także unikać stosowania goździków na leżąco i w przypadku suchego kaszlu, gdyż mogą podrażniać błonę śluzową gardła i powodować ryzyko zakrztuszenia – znane są przypadki wykrycia goździków jako ciała obcego, które ze względu na ostre elementy trzeba było usuwać chirurgicznie.
Zobacz również:
Tak nigdy nie przygotowuj kurczaka. Biotechnolog bije na alarm
To pierwsze objawy guza mózgu. Nic sobie z nich nie robimy, a to poważny błąd
Bez przerwy trzęsiesz się z zimna? Może brakować Ci tego pierwiastka