Ta dieta bije rekordy popularności, choć lekarze przed nią bardzo ostrzegają. Na czym polega?
Wśród wielu rozmaitych diet na rynku w ostatnim czasie rekordy popularności bije dieta lwa. Popularność zyskała m.in. dzięki Mikhalii Peterson, blogerce, która twierdzi, że w ten sposób wyleczyła mnóstwo swoich dolegliwości, m.in. zespół jelita drażliwa oraz trądzik. Mimo że ta dieta jest niezwykle popularna, nie brakuje wokół niej Przyjrzyjmy się, na czym dokładnie polega ta dieta?
Od czego wywodzi się dieta lwa?
Dieta lwa wywodzi się od diety carnivole, która opiera się ona na konsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa, podróbów, jaj, owoców morza czy też pełnotłustych produktów mlecznych. Niektóre osoby dopuszczają też niewielkie ilości warzyw, lecz dieta w swojej klasycznej formie skupia się na minimalizacji węglowodanów.
Historia carnivole sięga dawnych czasów, gdy plemiona koczownicze oraz mieszkańcy regionów arktycznych opierali swój jadłospis głównie na mięsie. Z kolei w XIX wieku ta dieta była stosowana w leczeniu cukrzycy, nim odkryto insulinę. Obecnie w erze mediów społecznościowych, dieta carnivole zyskuje popularność dzięki obietnicom poprawy zdrowia oraz utraty wagi.
Czym jest dieta lwa?
Dieta lwa to nic innego jak ekstremalna wersja carnivole, polegająca na spożywaniu tylko i wyłącznie produktów pochodzenia zwierzęcego. Podstawą tej diety są trzy składniki: mięso przeżuwaczy, jak wołowina czy cielęcina, woda oraz sól.
Fani tej diety argumentują, że tak mocno restrykcyjny jadłospis może pomóc w walce z różnymi rodzaju chorobami. Chodzi głównie o stany zapalne, problemy trawienne czy też autoimmunologiczne. Choć ta dieta może przynosić krótkoterminowe korzyści, takie jak utrata wagi, poprawa niektórych objawów zdrowotnych, to jednak zdaniem ekspertów, jej długofalowe stosowanie może być po prostu szkodliwe dla organizmu.
Wokół tej diety nie brakuje kontrowersji
Warto podkreślić, że dieta lwa jest kontrowersyjna nie tylko ze względu na jej ekstremalny charakter, ale i również z powodu ryzyka, jakie niesie ona dla naszego zdrowia. Spożywanie tylko mięsa oraz wyeliminowanie innych grup żywności, takich jak m.in. warzywa, owoce, zboże doprowadzi do niedoborów witamin czy minerałów. Wszystko przez to, że produkty roślinne są źródłem niezbędnych dla organizmu składników, takich jak m.in. witamina C, potas czy błonnik.
Lekarze ostrzegają zatem, że długotrwałe stosowanie tej właśnie diety może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Mowa o problemach z sercem, nerkami czy też układem trawiennym. Nadmierne spożycie czerwonego mięsa, na którym opiera się dieta lwa, jest powiązane z wyższym ryzykiem schorzeń sercowo-naczyniowych, ale też nowotworów, w tym raka jelita grubego.
Czytaj też:
Niszczą pamięć i uszkadzają mózg. Te produkty powinny zniknąć z twojej diety
To, co jemy, ma wpływ nawet na zdrowie intymne. Ginekolożka wskazuje najważniejsze produkty
Dietetyczka onkologiczna radzi co jeść, by ograniczyć ryzyko raka. Wymienia te produkty