Pacjenci.pl Żywienie To najgorszy rodzaj sera. Skład jest fatalny, a Polacy kupują uwielbiają i kupują na potęgę
Fot. Freepic

To najgorszy rodzaj sera. Skład jest fatalny, a Polacy kupują uwielbiają i kupują na potęgę

3 listopada 2024
Autor tekstu: Sylwia Wamej

Polacy uwielbiają ser. Bardzo często gości na naszym stole, gdzie występuje jako dodatek do kanapek czy wielu rozmaitych potraw, jak zapiekanki, tortille czy sałatki. Czasem warto jednak zrezygnować z jedzenia sera. Szczególnie jeden rodzaj nie jest dobry dla naszego zdrowia.

Wybierając ser, zwróć uwagę na zawartość tłuszczu

Sery świetnie sprawdzają się z pieczywem, makaronem, warzywami. Można go podawać w wielu formach oraz z ogromną ilością dodatków. Niektóre z serów mocno szkodzą naszemu zdrowiu. Dlatego wybierając go, trzeba zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu, którego nie powinno być za dużo.

Ważne tez, by produkt nie był przetworzony oraz miał mało sodu w składzie. Choć mnóstwo serów jest pysznych, pamiętajmy, że są bardzo niezdrowe i po prostu szkodzą naszemu zdrowiu.

8730.jpg
Fot. Freepic

Najgorszym serem jest serek topiony

Jak się okazuje, najgorszym rodzajem sera jest lubiany i bardzo popularny serek topiony. Produkowany jest w wysokich temperaturach, osiągających nawet 99 stopni Celsjusza . To jeszcze nie wszystko, gdyż serki topione zawierają konserwanty, emulgatory, aromaty oraz utwardzacze. Czyni je to produktami, które nie powinny raczej znaleźć się w naszej diecie.

Zdaniem dietetyków to produkt wysoko przetworzony o słabej zawartości odżywczej, posiadający wysoką zawartość energetyczną. Stabilizatory, emulgatory oraz topniki mogą zaburzać naszą gospodarkę elektrojelitową, powodując alergie.

Co jest niezdrowe w serku topionym?

Serki topione posiadają też utwardzone lub częściowo utwardzone tłuszcze roślinne. Produkty zawierają tłuszcze trans, które uznawane są za szczególnie szkodliwe dla naszego zdrowia. Zawierają wiele substancji, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. W ich składzie znajdują si ę modyfikowana skrobia, sztuczne aromaty i konserwanty, mogące prowadzić do powstawania alergii .

Kolejnym problemem są fosforany i sole emulgujące. Umożliwiają one łatwe rozsmarowanie serka na pieczywie, ale mogą odkładać się w naczyniach krwionośnych, zwiększając ryzyko miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Dodajmy też, że serki mascarpone, mimo że są bardzo smaczne, zawierają dużą ilość tłuszczu, podobnie jak szwajcarski ser Gruyère. Choć ich smak jest niepowtarzalny, są one bardzo kaloryczne i tłuste, co również może niekorzystnie wpływać na zdrowie, jeśli oczywiście są spożywane w nadmiarze.

Warto więc wprowadzić zdrowsze alternatywy, jak chociażby kefir, który wspomaga trawienie i zawiera probiotyki. Ograniczenie spożycia tłustych i wysoko przetworzonych serów może pomóc w utrzymaniu lepszego zdrowia sercowo-naczyniowego.

Czytaj też:

Najgorsze jedzenie dla wątroby. Wiele osób uważa, że te produkty są zdrowe

Oto skutki jedzenia pomidorów. Na co pomagają, a na co szkodzą?

Ten naturalny antybiotyk wspomaga odporność. Tyle czosnku trzeba jeść, by być zdrowym


Masowe zatrucie pod Szczecinem. Poszkodowane osoby trafiły do szpitala
Opracowano innowacyjną diagnostykę raka piersi. Medyczny przełom w Polsce
Obserwuj nas w
autor
Sylwia Wamej

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na UMCS w Lublinie. Piszę m.in. o żywieniu, zdrowiu psychicznym i profilaktyce. Prywatnie miłośniczka podróży, muzyki na żywo i tańców swingowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko