Masowe zatrucie pod Szczecinem. Poszkodowane osoby trafiły do szpitala
Osiem osób musiało trafić do szpitala, a ponad 30 zgłosiło objawy zatrucia po obiedzie zjedzonym przez pracowników i pracownic jednego z zakładów pracy w Mierzynie. Sprawa wyjaśniana jest przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Policach, która prowadzi dochodzenie we współpracy z Sanepidem ze Szczecina.
Wszyscy jedli w pracy ten sam obiad
Do zdarzenia doszło 22 października w Mierzynie pod Szczecinem. Mierzyn jest wsią sołecką w województwie zachodniopomorskim, w powiecie polickim.
Poszkodowani w zeznaniach zdradzili, że wszyscy jedli w pracy ten sam obiad - była to zapiekanka makaronowa z kurczakiem. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Policach bada obecnie, czy to właśnie pechowa zapiekanka miała wpływ na stan zdrowia kilkudziesięciu osób.
Liczba osób z objawami zatrucia rośnie
Sprawa jest dynamiczna, gdyż liczba osób z objawami zatrucia rośnie. Najpierw zgłaszano, że poszkodowanych jest 16 osób, lecz w ciągu doby ta liczba wzrosła niemal dwukrotnie. Obecnie mówi się o 30 poszkodowanych osobach. Na ten moment wiadomo, że stan ośmiorga pacjentów okazał się na tyle poważny, że konieczna była hospitalizacja poszkodowanych.
Do postępowania włączono również Graniczną Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Szczecinie. Wszystko przez to, że firma cateringowa, która dostarczała posiłki do zakładu pracy, ma siedzibę w tym mieście. Przyczyny zatrucia na razie nie są znane.
Trwają badania próbek pobranych od pacjentów
Obecnie trwają badania próbek pobranych od poszkodowanych oraz posiłków z miejsc, gdzie jedzenie było przygotowywane oraz jedzone. Na razie przyczyna zatrucia nie została jeszcze ustalona.
Niestety, notuje się wzrost przypadków masowych zatruć pokarmowych. Wcześniej takie sytuacje zdarzały się m.in. w Tatrach oraz nad Zagłęboczem na Lubelszczyźnie. W tych obu przypadkach przyczyną dolegliwości pokarmowych okazały się norowirusy.
Czytaj też:
Zatrucie grzybami: Tak wygląda pierwsza pomoc i leczenie
Pilny apel do klientów Lidla. Salmonella w popularnym produkcie
Jak odróżnić grypę żołądkową od zatrucia pokarmowego? Różnią je te objawy, możesz się zdziwić