Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > Powody, dla których warto jeść buraczki. To jedno z najzdrowszych warzyw!
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 28.11.2023 11:03

Powody, dla których warto jeść buraczki. To jedno z najzdrowszych warzyw!

buraczki
canva

Bogaty w witaminy i składniki mineralne, niskokaloryczny i i tani. “Ty buraku!” to dla warzywa komplement! Przygotować buraki można na wiele sposobów. Smakują dobrze i mają właściwości lecznicze. Buraki to polski super food, na który stać każdego z nas.

 

Burak – właściwości odżywcze

Warzywo to jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, saponin i przeciwutleniaczy. Nawet w niewielkim buraku znajdują się 2 g białka, 10 g węglowodanów i 2 g błonnika pokarmowego – to tyle, co w dużym pomidorze lub średniej wielkości czerwonej papryce. Na tym jednak nie kończą się prozdrowotne właściwości buraka – zawiera także pewną ilość witaminy C, magnezu, wapnia, cynku i żelaza niehemowego, wchłaniającego się jednak tylko na poziomie 1-5%.

USDA National Nutrient Database for Standard Referencje podaje, że w 100 g surowych lub ugotowanych znajdują się witaminy:

  • Witamina C – 4.9/3.6 mg
  • Tiamina – 0.031/0.027 mg
  • Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
  • Niacyna - 0.334/0.331 mg
  • Witamina B6 - 0.067/0.067 mg
  • Kwas foliowy -  109/80 µg
  • Witamina A – 33/35 IU
  • Witamina E – 0.04/0.04 mg
  • Witamina K - 0.2/0.2 µg

Minerały:

  • Wapń – 16/16 mg
  • Żelazo - 0.80/0.79 mg
  • Magnez - 23/23 mg
  • Fosfor - 40/38 mg
  • Potas - 325/305 mg
  • Sód – 78/77 mg
  • Cynk - 0.35/0.35 mg

Projekt bez nazwy - 2023-11-28T105152.652.png

Psychodietetyk zdradza jakie są najlepsze warzywa na poprawę zdrowia. Mogą nawet zastąpić suplementy Z tych warzyw i ziół zrobisz domowe lekarstwo na anginę. Przyniesie ulgę w bólu!

Właściwości lecznicze buraków

Burak jest doskonałym środkiem krwiotwórczym, od wieków uznanym przez medycynę naturalną. Spożywanie buraków może wspomóc leczenie białaczki i zapobiegać anemii. Ich barwniki są silnymi przeciwutleniaczami i zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.

Buraki obfitują w kwas foliowy, korzystnie wpływający na rozwój dziecka w brzuchu matki. Redukuje także homocysteinę z krwiobiegu, której wysoki poziom bywa przyczyną chorób serca. Spożywanie buraków wskazane jest również dla osób mających duży poziom cholesterolu, ze względu na to, że chronią naczynia krwionośne przed zwapnieniem.

W soku z buraków zawarte są azotany, szczególnie wskazane dla nadciśnieniowców. Dzięki nim we krwi podnosi się stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu.

Buraki wzmacniają odporność organizmu na choroby wirusowe. Picie soku z buraka może złagodzić przebieg grypy i mononukelozy. Działanie wykrztuśne buraków pomaga też złagodzić kaszel.

Burak jako lek przeciwnowotworowy?

W pewnych kręgach sok z buraków zdobył status „cudownego leku”, również na raka. Jego zwolennicy twierdzą, że poprawia parametry morfotyczne krwi i ma wpływ na leczenie choroby. Mówi się o nim, że jest w stanie także zmniejszyć rozmiar guza. I jest w tym ziarno prawdy – zawarte w buraku antyoksydanty, składniki odżywcze, substancje mineralne i witaminy mogą pośrednio wpływać na komórki nowotworowe. Jednak główną korzyścią zdrowotną, którą odczuje pacjent onkologiczny podczas spożywania buraków, będzie poprawa kondycji.

Spożywanie buraków ćwikłowych nasila procesy fermentacyjne w jelitach – dlatego mogą powodować wzdęcia u osób poddawanych leczeniu chemioterapią lub radioterapią.

Sok z buraka – przeciwwskazania

Mimo iż napój jest bardzo zdrowy, nie oznacza to, że każdy z nas może pić go bez ograniczeń. Przeciwwskazaniami do picia soku z buraka są:

   • reumatyzm, 
   • kamica nerkowa, 
   • dna moczanowa,

Buraki zawierają szczawiany, mogące zaostrzać symptomy chorób.

Sok z buraka może zaszkodzić osobom z niskim ciśnieniem, ponieważ dłuższe spożywanie go może spowodować niedociśnienie.