To warzywo to tarcza na udar. Rozbija skrzepy i wzmacnia tętnice
Może przyjść niespodziewanie i odebrać życie. Wiele osób się tego boi. Mowa o udarze mózgu, który jest śmiertelny nawet dla 30 proc. osób, które go doświadczyły. Czy da się mu zapobiec? Okazuje się, że kolejnym narzędziem, które może pomóc, jest dieta bogata w brokuły.
Naukowcy z Uniwersytety w Sydney w Australii odkryli, że brokuły zawierają substancję zmniejszające ryzyko udaru u osób z grup ryzyka. Możliwe, że będą produkować z nich leki.
Udar a brokuł – nowe badania
Australijscy naukowcy ustalili, że brokuły i inne warzywa kapustowate, jak brukselka czy kalafior, zawierają substancje przeciwzakrzepowe i mogą zapobiegać udarom . Wyniki badań przeprowadzonych pod wodzą dr Xuyu Liu opublikowano na łamach prestiżowego pisma "ACS Central Science". Badacze są zdania, że ich odkrycie to rewolucja w zapobieganiu udarom mózgu u pacjentów z grup ryzyka.
– Po udarze niedokrwiennym pacjentowi podaje się tkankowy aktywator plazminogenu (tPA), rodzaj leku rozbijającego skrzepy, który spowalnia postęp uszkodzenia mózgu. Niestety, udaje się to tylko w 20 proc. przypadków. W badaniach na myszach odkryliśmy, że wskaźnik powodzenia tPA wzrasta do 60 proc., gdy lek podaje się ze związkiem pochodzącym z brokułów – powiedział dr Xuyu Liu z Uniwersytetu w Sydney.
Badania wykazały również, substancje obecne w brokule zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru u osób z grup ryzyka: z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą lub otyłością. – Związek z brokułów nie tylko skutecznie poprawia działanie leków rozbijających skrzepy po udarze, ale może być stosowany jako środek zapobiegawczy u pacjentów z wysokim ryzykiem udaru – wyjaśnił na konferencji prasowej dr Liu.
Sulforafan – lekarstwo w brokule
Dr Liu wraz ze swoim zespołem badawczym przeanalizował 23 związki obecne w brokule , aby ocenić, w jaki sposób wpływają one na płytki krwi – trombocyty. Przypomnijmy, że płytki krwi umożliwiają gojenie ran, ale w niektórych sytuacjach mogą tworzyć szkodliwe skrzepy, utrudniające przepływ krwi, co może prowadzi do udaru, obciążenia serca i niedokrwienia narządów.
Naukowcy odkryli, że sulforafan – substancja naturalnie występująca w brokule, może zmniejszać ryzyko tworzenia się skrzepów i rozbijać te, które zdążyły się utworzyć. – Co ciekawe, ten naturalnie występujący związek nie powoduje żadnych oznak krwawienia, co jest częstym działaniem niepożądanym związanym ze środkami rozrzedzającymi krew testowanymi w leczeniu udaru – mówił dr Xuyu Liu, autor publikacji.
Naukowiec jest zdania, że lek z brokułów może mieć szerokie zastosowanie w leczeniu chorób związanych z nadmiernym krzepnięciem . – Jesteśmy bardzo podekscytowani wyizolowaniem naturalnego związku, który może mieć ogromne i korzystne skutki. W dalszym ciągu będziemy badać, w jaki sposób wysoko oczyszczone związki z warzyw mogą mieć korzystny wpływ na procesy chorobowe – zdradził dr Liu.
Zobacz też: Dodaj ten produkt do wrzątku, zanim zaczniesz gotować brokuły. Różnicę zauważysz od razu
Jakie objawy daje udar?
Najczytelniejszym objawem udaru jest niedowład części ciała . Zazwyczaj obejmuje on jedną stronę ciała, np. lewą rękę i lewą nogę lub prawą rękę i prawą nogę. Częstym objawem jest też asymetria twarzy , np. opadanie kącika ust, wygładzanie zmarszczek po jednej stronie twarzy i zaburzenia mowy, które dzielą się na dwa rodzaje: bełkotliwą i niezrozumiałą mowę oraz afazję – osoba z afazją sprawia wrażenie, jakby nie rozumiała naszego języka.
Objawy udaru mózgu:
- asymetria twarzy,
- zaburzenia mowy,
- jednostronne zaburzenia siły mięśniowej,
- zaburzenia widzenia,
- zaburzenia równowagi,
- nagły ból głowy.
– Czujność pacjenta i lekarza prowadzącego powinny również wzbudzić napadowe kołatania serca , szczególnie kilkunastominutowe czy kilkugodzinne epizody nierównej pracy serca, zwykle szybszej niż zwykle, wywołującej złe samopoczucie, pogorszenie tolerancji wysiłku i osłabienie. Mogą one okazać się migotaniem przedsionków – mówi w rozmowie z Pacjentami kardiolog dr n. med. Ewa Uścińska.
– Są jeszcze mniej specyficzne symptomy udaru, jak ból głowy, nudności i wymioty . Są one zazwyczaj wyrazem wzrostu ciśnienia śródczaszkowego i są bardziej typowe dla udaru krwotocznego. Zaburzenia równowagi i koordynacji ruchów mogą sugerować udar móżdżku. Bardzo groźnymi i źle rokującymi objawami są zaburzenia świadomości , a w skrajnych przypadkach utrzymujący się brak przytomności – dodaje ekspertka.
Udar mózgu – skąd się bierze i co robić, aby go nie mieć?
Udarem mózgu nazywa się zbiór objawów neurologicznych, których przyczyną są zaburzenia ukrwienia mózgu . Jego wystąpienie wiąże się z czynnikami ryzyka, z których najistotniejszy jest wiek – im dana osoba starsza, tym większe ryzyko udaru. Bezpośrednią przyczyną udaru mózgu jest obumieranie poszczególnych neuronów związane z ich niedokrwieniem. W sytuacji, gdy do mózgu nie dopływa krew, ponieważ zatrzymuje ją skrzep, mówimy o udarze.
Czynniki zwiększające ryzyko udaru:
- miażdżyca ,
- migotanie przedsionków,
- nadciśnienie tętnicze,
- podwyższony cholesterol,
- cukrzyca,
- nadwaga i otyłość (w tym otyłość brzuszna),
- nieprawidłowa dieta,
- brak aktywności fizycznej,
- stres,
- palenie papierosów,
- nadużywanie alkoholu,
- choroby genetyczne,
- wiek.
Szacuje się, że w Polsce każdego roku ok. 60 tys. osób ma udar . Objawy udaru mózgu, możliwości leczenia i rokowania zależą od tego, które struktury mózgu zostały uszkodzone. W przypadku wystąpienia pierwszych objawów udaru , jak np. asymetria twarzy, liczy się każda minuta. Chory musi natychmiast trafić do szpitala, aby rozpuścić skrzepy. Przypomnijmy, że udar jest najczęstszą przyczyną niepełnosprawności u osób dorosłych.
Ryzyko udaru można zmniejszyć poprzez wprowadzenie zmian w trybie życia . Przede wszystkim należy zająć się leczeniem chorób współistniejących: nadciśnienia, cukrzycy, hipercholesterolemii, migotania przedsionków, miażdżycy. Kolejną rzeczą jest zdrowe żywienie i dieta bogata w brokuły . Warto również ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych i soli. Zalecane są też spacery i redukcja masy ciała.
Uwaga! Jeśli stosujesz leki przeciwkrzepliwe z grupy VKA, warzywa takie jak brokuł, szpinak, awokado, brukselka, sałata, czy jarmuż mogą wchodzić z nimi w istotne interakcje i zmniejszać skuteczność ich działania.
Źródło: Uniwersytet w Sydney, ACS Central Science
Zobacz też:
Jak boli zawał serca? Ten objaw jest kluczowy
Masz tę grupę krwi? Możesz szybciej dostać udaru
To objawy miniudaru mózgu, które mylimy ze zwykłym osłabieniem ! Rozpoznasz je po wyglądzie twarzy