Pacjenci.pl Dieta To warzywo wzmacnia kości i wspomaga układ trawienny. Zrób z niego pyszne kotlety
fot.milla1974/Getty Images

To warzywo wzmacnia kości i wspomaga układ trawienny. Zrób z niego pyszne kotlety

20 lutego 2025

Polacy stają się bardziej otwarci na eksperymenty w kuchni. Szukają zdrowszych alternatyw dań kuchni polskiej. Doskonałym pomysłem na obiad jest więc danie z warzywa, które wzmacnia kości i jest bardzo zdrowe. Kotlety, które można z niego przygotować są obłędnie pyszne i przypominają dobrze znane nam schabowe.

Kotlety z tego warzywa są obłędne. Ale i bardzo zdrowe

Bakłażana traktujemy jak warzywo, choć jest to owoc. Niezależnie od tego, przygotowane z niego „kotlety schabowe”, to coś, co zaskoczy całą twoją rodzinę. Bakłażan jest bowiem skarbnicą cennych witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i K, a także magnez, wapń, potas i miedź.  Chcesz wiedzieć więcej o witaminach i minerałach? Przeczytaj: Senność, ciągłe zmęczenie? Oto 3 pierwiastki, których może Ci brakować

Wapń wpływa na wzmocnienie kości, więc osoby, które pracują nad poprawą swojej kondycji fizycznej, powinny sięgać po to warzywo jak najczęściej. Bakłażan zawiera też błonnik , który wspomaga pracę układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości, więc świetnie sprawdzi się na dietach redukcyjnych.

Te suplementy mogą uszkodzić żołądek. Łykamy je jak cukierki
Maść tranowa. Prasuje zmarszczki, a kosztuje mniej niż 10 zł

Przepis na kotlety z bakłażana. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • 2 jajka,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz do smaku.
Projekt bez nazwy (91).png
fot.Srattigan/pixabay, Bakłażan to niezwykle zdrowe warzywo

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bakłażana i pokrój go w plastry o grubości około 1-2 cm.
  2. Ułóż plastry na papierowym ręczniku i posyp solą. Odstaw na 20–30 minut. To bardzo ważne, ponieważ pozwala pozbyć się goryczy.
  3. Następnie opłucz plastry i osusz je ręcznikiem papierowym.
  4. Dopraw bakłażana solą i pieprzem z obu stron. Możesz użyć też ulubionych przypraw np. papryki słodkiej lub mieszanki przypraw do kurczaka, by warzywo przypominało smakiem mięso.
  5. Przygotuj trzy miseczki: do jednej wsyp mąkę, do drugiej roztrzepane jajka, a do trzeciej bułkę tartą.
  6. Każdy plaster bakłażana panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  7. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Możesz wybrać też zdrowszą opcję – piekarnik lub air fryer. W takim przypadku wystarczy tylko delikatnie posmarować kotlety olejem.
  8. Jeśli zdecydujesz się na smażenie, to odłóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Dieta wegetariańska a dziecko

Choć bezmięsny obiad nie oznacza od razu, że przechodzimy na dietę wegetariańską, to warto wiedzieć, jakie zagrożenie niesie to w przypadku małych dzieci. J adłospis dziecka dla prawidłowego funkcjonowania powinien być urozmaicony i zawierać wszystkie grupy produktów . Składnikami pokarmowymi, których ryzyko wystąpienia niedoborów jest wysokie, są: białko (aminokwasy egzogenne), witamina B12, witamina D, wapń, żelazo, cynk, jod, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Chcesz wiedzieć więcej o warzywach? Przeczytaj: Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Ekspertki mówią wprost

Projekt bez nazwy (92).png

fot. Qwart/Getty Images, Te kotlety doskonale zastąpią schabowe

Dzieci na dietach roślinnych bardzo często mają niższy wskaźnik BMI w porównaniu do swoich rówieśników odżywiających się tradycyjną dietą. I choć badań na temat diety wegańskiej i wegetariańskiej u dzieci jest niewiele, to w oparciu o istniejący stan wiedzy, właściwe jest, by u dzieci i młodzieży nie stosować bardzo restrykcyjnych form diety wegetariańskiej, dopuszczając do obecności w diecie niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Źródło:

Baroni L., Goggi S., Battino M., Planning well-balanced vegetarian diets in infants, children and adolescents: The VegPlate Junior, w: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2019, 119, 7, 1067-1074.

Schürmann S., Kersting M., Alexy U., Vegetarian diets in children: a systematic review, w: Eur J Nutr, 2017, 56, 1797–1817.

To najgorszy rodzaj sera, a Polacy się nim zajadają. Dietetyczka przestrzega
Czy można pić wodę po kiszonkach? Dietetyk mówi wprost
Obserwuj nas w
autor
Izabela Nestioruk-Narojek

Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Na co dzień pisze o zdrowiu i kwestiach medycznych, a w wolnych chwilach pochłania niezliczone ilości książek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko