Tymi składnikami zastąpisz sól w daniach. To zdrowe zamienniki
Choć sól podkręca smak potraw, stosowana w daniach w nadmiarze może prowadzić do wielu chorób w tym m.in. raka żołądka i raka wątroby, chorób sercowo-naczyniowych, otyłości czy powstawania kamieni nerkowych.
Sól można z powodzeniem zastąpić innymi produktami, które będą znacznie zdrowsze, a przy tym nie będą bez smaku. Dzięki tym zamiennikom, które w kuchni ma niemal każdy z nas, potrawy nabiorą nowego smaku i przede wszystkim będą znacznie zdrowsze.
Sól w nadmiarze zwiększa ryzyko chorób
Sól dodawana jest niemal do każdej potrawy, dzięki czemu dania są smaczniejsze, lecz nie znaczy, że zdrowsze. Nadmiar soli może zaszkodzić i nie bez powodu ten biały kuchenny dodatek nazywany jest białą śmiercią. Stosowana w nadmiarze może prowadzić do nadciśnienia krwi, a to zwiększa ryzyko udarów oraz demencji, upośledzając też funkcje poznawcze.
Duże spożycie soli zwiększa też ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, niewydolności serca, kamicy nerek, niewydolności serca, kamicy nerek oraz nowotworów, w tym raka żołądka. Sól konserwuje potrawy, dlatego tak bardzo chętnie wykorzystywana jest w kuchni. Dodawana jest do zup, dań mięsnych, wegetariańskich czy wegańskich.
Zobacz też: Sama sól, glutaminian i barwniki, a połowa Polaków nadal ma ją w lodówce. Eksperci biją na alarm
Sól jest niemal w każdym produkcie
Sól pojawia się niemal wszędzie, zarówno w wędlinach, kiełbasach, serach, pieczywie, gotowych daniach . Dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi tylko 5 g, czyli jedną łyżeczkę, lecz biorąc pod uwagę, jak dużo soli znajduje się w każdym produkcie, bardzo łatwo ją przekroczyć.
Kolejnym negatywnym aspektem soli jest fakt, iż ten dodatek zatrzymuje wodę w organizmie, a to utrudnia pozbywanie się toksyn.
Regularne jedzenie produktów z solą znacznie utrudnia pracę układu pokarmowego, obciąża układ krwionośny, zaburza również pracę nerek. Sól w nadmiarze może też uszkadzać błonę śluzową wyściełającą wnętrze żołądka.
To zdrowe zamienniki soli
Niezdrową dla naszego organizmu sól warto ograniczyć, co nie znaczy, że potrawy będą nijakie i bez smaku. Tym bardziej że
sól można łatwo zastąpić innymi produktami, dostępnymi w każdym sklepie. Mamy je też w kuchni, gdyż często dodajemy je do kanapek czy zup.
- Wybierzmy sos sojowy lub maggi, jeśli zależy nam na słonym smaku, ale też nie przeszkadza nam duża zawartość sodu.
- Sól ziołowa to z kolei mieszanka soli przypraw, zawierająca pietruszkę, oregano, bazylię, lubczyk czy czosnek. Wydobędzie smak z dań mięsnych, sałatek czy dressingów.
- Sól bardzo łatwo jest zastąpić świeżymi przyprawami, takimi jak m.in. oregano, bazylia, natka pietruszki czy koperek, czy szczypiorek.
- Sól niskosodowa również jest zdrowsza od zwykłej soli. Zawiera magnez, potas, pomaga też uregulować ciśnienie krwi. . Jest również źródłem jodu i wspomaga funkcjonowanie tarczycy.
- Różowa sól himalajska pochodzi ze wschodniego pasa Karakorum w Pakistanie. Mówi się, że to najzdrowsza i najczystsza sól na świecie, a jej kryształki są naturalne oraz czyste. Nie zawierają też żadnych szkodliwych dla zdrowia składników.
Źródło: Wprost.żywienie/ cafe-mama.pl/fajnegotowanie.pl
Czytaj też:
Najzdrowsze potrawy wigilijne. Top 3 dania! Rozmowa z ekspertem
Choroba wieńcowa - objawy, przyczyny, leczenie. Ekspert tłumaczy
Prof. Adam Maciejczyk: Ty decydujesz, czy zachorujesz