W 4 z 9 jogurtów wykryto niebezpieczny związek. Nie dawaj ich dzieciom
Prawidłowe żywienie dzieci odgrywa kluczową rolę w ich rozwoju. Odpowiednia dieta we wczesnym okresie życia wpływa m.in. na odporność organizmu i ryzyko wystąpienia chorób w przyszłości. Niestety czasem szkodzimy naszym dzieciom zupełnie nieświadomie.
Chociaż jogurt wydaje się być zdrowym wyborem dla najmłodszych, nie wolno wprowadzać go do diety zbyt wcześnie. Warto też zwracać uwagę na jego jakość. Zwłaszcza w świetle alarmujących danych, jakie przedstawiła Fundacja Pro-Test. W czterech z dziewięciu przebadanych jogurtów wykryto szkodliwe substancje.
Jogurt w diecie dziecka
Jogurt, zarówno naturalny, jak i owocowy, ma istotny wpływ na zdrowie człowieka. Zawiera szereg cennych składników odżywczych, takich jak białko, wapń, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz magnez .
Regularne spożywanie jogurtu wzbogaconego szczepami probiotycznymi (np. Lactobacillus czy Bifidobacterium ) wpływa korzystnie na układ odpornościowy i pokarmowy , a także wspiera prewencję chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory czy cukrzyca typu 2 .
Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego jogurt poprawia trawienie, reguluje mikroflorę jelitową i wspomaga przyswajanie składników odżywczych , nawet u osób z nietolerancją laktozy.
Dodatki owocowe w jogurtach są źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, błonnika i związków bioaktywnych, takich jak polifenole, flawonoidy czy kwercetyna. Badania wykazały, że owoce jagodowe, brzoskwinie czy gruszki obecne w jogurtach mogą redukować ryzyko zespołu metabolicznego i obniżać ciśnienie krwi.
Jogurty owocowe, ze względu na smak, są szczególnie lubiane przez dzieci . W ich przypadku warto jednak zachować ostrożność. Wielu rodziców popełnia błąd podczas rozszerzania diety niemowląt i wprowadza jogurt zbyt wcześnie.
Produkty mleczne, w tym twarożki, serki homogenizowane i jogurty zaleca się podawać dziecku dopiero po ukończeniu 11–12 miesiąca życia . Tymczasem wg badań 71,3% matek wprowadza te produkty zbyt wcześnie.

Groźna chemia w owocowych jogurtach
Fundacja Pro-Test opublikowała dziś informację o wynikach badania dziewięciu popularnych jogurtów pod kątem obecności pestycydów . Badania zostały przeprowadzone w niezależnym od producentów laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Ich rezultaty są co najmniej niepokojące.
W czterech z dziewięciu badanych jogurtów wykryto chloran – związek chemiczny, który mógł trafić do jedzenia ze środków używanych do czyszczenia linii produkcyjnych lub z owoców mytych wcześniej chlorowaną wodą. Zawartość chloranu w przebadanych jogurtach wynosiła odpowiednio:
•
0,04 mg/kg
w jogurcie truskawkowym Fruvita,
•
0,021 mg/kg
w jogurcie Polskim Mlekovita,
•
0,015 mg/kg
w jogurcie Bakoma 7 zbóż,
•
0,011 mg/kg
w jogurcie Mlekpol.
Czy to dużo? Owszem, jeśli weźmiemy pod uwagę europejską normę zawartości chloranu w żywności dla niemowląt i małych dzieci, która wynosi maksymalnie 0,01 mg/kg .
Przeczytaj też: Jesz jogurty o smaku owocowym? Lepiej przestań!
Związek niebezpieczny dla zdrowia
Chlorany mogą zakłócać działanie hemoglobiny, ograniczając zdolność krwi do transportu tlenu, co może prowadzić do niedotlenienia tkanek. Są szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, małych dzieci i osób z chorobami krwi . Długotrwałe narażenie na chlorany w żywności może również wpływać negatywnie na funkcjonowanie tarczycy , zaburzając gospodarkę jodową organizmu.
W związku z potencjalnym ryzykiem Unia Europejska wprowadziła najwyższe dopuszczalne poziomy (NDP) chloranów w żywności . Dla przykładu, dla owoców i warzyw NDP wynosi 0,05 mg/kg, a dla mleka (i produktów mlecznych) 0,01 mg/kg. Te limity mają na celu ochronę konsumentów, zwłaszcza najbardziej wrażliwych grup, takich jak niemowlęta i małe dzieci.
Przeczytaj też: Oto następca skyru. Zmniejsza apetyt, pobudza jelita do pracy. Waga poleci w dół

Ranking jogurtów Fundacji Pro-Test
Fundacja Pro-Test przygotowała szczegółowy ranking przebadanych jogurtów, koncentrując się przede wszystkim na ich bezpieczeństwie i składzie.
W teście wzięto pod uwagę trzy główne kryteria : obecność szkodliwych substancji (70% końcowej oceny), skład deklarowany na opakowaniu (20%) oraz ocenę opakowania (10%).
Najlepiej wypadły jogurty Piątnicy, Jogobella 8 zbóż i Pilos – wszystkie otrzymały ocenę „bardzo dobrą” (od 4,6 do 4,8 punktu na 5). Z kolei najniżej oceniono jogurty marek Bakoma 7 zbóż, Mlekovita i Mlekpol, które uzyskały zaledwie noty mierne (od 1,6 do 1,8), głównie ze względu na obecność chloranów, co znacząco obniżyło ich końcowy wynik.
1.
Piątnica Jogurt truskawkowy
: ocena bardzo dobra (4,8)
2.
Zott Jogobella 8 zbóż Truskawka
: ocena bardzo dobra (4,7)
3.
Pilos Jogurt Truskawka
: ocena bardzo dobra (4,6)
4.
Danone Activia Jogurt z probiotykami Truskawka
: ocena bardzo dobra (4,5)
5.
Krasnystaw Joguś o smaku poziomkowym
: ocena dobra (4,3)
6.
Fruvita Jogurt Truskawkowy
: ocena mierna (2,0)
7.
Bakoma 7 zbóż jogurt z truskawkami i ziarnami zbóż
: ocena mierna (1,8)
8.
Mlekovita Jogurt Polski truskawkowy
: ocena mierna (1,7)
9.
Mlekpol Jogurt truskawkowy
: ocena mierna (1,6)
Niektóre z produktów wprowadzały konsumenta w błąd, na przykład sugerując wyższą zawartość owoców, niż wynikało to z etykiety, lub podając nieczytelne informacje o składzie czy terminie przydatności do spożycia.
Źródła:
Pro-Test. (9 kwietnia 2025). Chemia w jogurcie – test. https://pro-test.pl/testy/chemia-w-jogurcie-test/.
Joanna Wajs, Magdalena Stobiecka, Wpływ mlecznych produktów fermentowanych na zdrowie człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 2023, DOI: 10.34616/23.20.114.
Ewa Malczyk, Weronika Wąsat, Ocena zgodności wprowadzania poszczególnych produktów do diety niemowląt w odniesieniu do schematu żywienia, z uwzględnieniem wieku, wykształcenia i miejsca zamieszkania matek, Instytut Dietetyki, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nysie, 2015, DOI: 10.18794/aams/36257.
Komisja Europejska. (2020). Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/749 z dnia 4 czerwca 2020 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chloranu w określonych produktach lub na ich powierzchni. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L 178, 7–20. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32020R0749.