Tych rzeczy nie jedz, jeśli masz cukrzycę. Mogą być zabójcze
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej opublikowało zalecenia dietetyczne dla osób chorych na cukrzycę typu 2. Specjaliści zwrócili uwagę, że nieprawidłowa dieta stwarza ogromne zagrożenie dla chorych.
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna objawiająca się podwyższeniem stężeniem glukozy i zwiększeniem wrażliwości komórek na działanie insuliny, co powoduje upośledzenie jej wydzielania. Nieprawidłowo leczona może doprowadzić do chorób oczu, serca, nerek, a także do stanu zagrażającego życiu – hiperglikemii. Za jedną z przyczyn choroby uważa się złe nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej.
Cukrzyca typu 2 – kryteria diagnostyczne
Do rozpoznania cukrzycy typu 2 konieczne jest spełnienie jednego lub więcej kryteriów:
- glikemia na czczo ≥7,0 mmo//l (126 mg/dl) – 2-krotnie (w innych dniach),
- glikemia po 2 h w OGTT ≥11,1 mmo//l (200 mg/dl),
- glikemia przygodna ≥11,1 mmo//l (200 mg/dl) z typowymi objawami hiperglikemii,
HbA1cb ≥6,5% (48 mmol/mol).
Zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2
1. Utrzymanie prawidłowej masy ciała.
2. Regularne spożywane posiłków co 3-4 godziny.
3. Kolacja najpóźniej 2-3 godziny przed zaśnięciem.
4. Komponowanie posiłków w oparciu o Talerz Zdrowego Żywienia.
5. Ograniczenie owoców bogatych w cukry proste.
6. Wybieranie produktów pełnoziarnistych zbożowych.
7. Wybieranie chudego mięsa i niskotłuszczowych produktów mlecznych.
8. Ryba raz lub dwa razy w tygodniu.
9. Spożywanie produktów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe (np. awokado, orzechów, oliwy).
10. Ograniczenie spożycia słodyczy i produktów zawierających cukier.
Czego nie można jeść przy cukrzycy typu 2? Lista produktów
Specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wskazali w swoim opracowaniu produkty, których spożywanie może zaszkodzić chorym na cukrzycę typu 2. Znajdują się wśród nich artykuły takie jak makarony pszenne, drożdżówki, ciasta i inne.
Produkty niezalecane dla chorych na cukrzycę:
- chleb pszenny, bułki pszenne, wypieki z dodatkiem cukru, bułki maślane, drożdżówki, ciasta kruche;
- makaron pszenny, ryż biały;
- mleko i nabiał powyżej 2 proc. tłuszczu, napoje mleczne z cukrem lub dużą ilością owoców;
- tłuste mięsa: baranina, wieprzowina, wołowina, podroby, kaczka, udka i skrzydełka kurczaka, kaszanka, parówki, salceson, pasztet;
- smalec, słonina, boczek, margaryna, olej kokosowy, śmietana, masło;
- majonez, frytki, smażone ziemniaki;
- syropy owocowe, kompoty z cukrem, galaretki z cukrem, kandyzowane owoce, słodzone dżemy;
- kremy, torty, desery z cukrem, pączki, chałwa, czekolada, budyń, solone orzeszki;
napoje słodzone, napoje gazowe, alkohol, napoje owocowe.
Zobacz też:
Cukrzycę rozpoznasz po skórze. Niepozorne objawy świadczą o chorobie
Cukrzycę możesz rozpoznać po paznokciach. Jeśli tak wyglądają - natychmiast idź do lekarza
Cukrzyca - objawy, przyczyny, leczenie. Ekspert tłumaczy