Oto następca skyru. Zmniejsza apetyt, pobudza jelita do pracy. Waga poleci w dół
Gdy mamy chęć na zdrową przekąskę, często sięgamy po jogurt. Najlepiej naturalny, bo nie zawiera cukru, za to stanowi dobre źródło białka. Jogurty naturalne to także wapń i probiotyki, tak ważne dla naszego układu pokarmowego.
Osoby, które dbają o formę, przeważnie sięgają po skyr, uchodzący za najzdrowszy z jogurtów, który dostarcza jednocześnie najwięcej wartościowych składników odżywczych. Ale ostatnio doczekał się silnego konkurenta. To serek kvarg.
Serek kvarg – co to takiego?
Miłośnicy jogurtów, zwłaszcza gęstych greckich i skyru, powinni wiedzieć, że w sklepach pojawił się ich godny następca. To serek kvarg. Występuje w wersji naturalnej, jak i z kawałkami owoców. Co istotne, to nie żaden deserek, ale bardzo wartościowy produkt. Idealnie nadaje się na zdrową przekąskę, odżywcze śniadanie oraz pełny posiłek dla osób, które są na diecie.
Czym jest kvarg? To rodzaj serka twarogowego o łagodnym smaku i kremowej konsystencji, przypominającej jogurt grecki. Popularny jest w krajach skandynawskich, niemieckojęzycznych oraz w Europie Środkowo-Wschodniej. Wytwarza się go z mleka krowiego przez proces fermentacji przy użyciu specyficznych kultur bakterii mlekowych, podobnie jak jogurt, ale z tą różnicą, że kvarg ma zazwyczaj niższą zawartość tłuszczu i wyższą zawartość białka.
Piwo bezalkoholowe w ofercie znanej sieci aptek. Jak się z tego tłumaczą? Osoby 60+ powinny robić tyle kroków dziennie. Padła konkretna liczbaSerek kvarg – wartości odżywcze
Kvarg jest wszechstronnym produktem spożywczym. Może być spożywany ”solo”, lub z dodatkiem owoców, orzechów, miodu, tak jak lubimy. Wykorzystuje się go również w różnych przepisach, takich jak serniki, naleśniki, czy dipy. Dzięki wysokiej zawartości białka i niskiej tłuszczu, kvarg jest popularny wśród osób dbających o zdrową dietę oraz sportowców. Dostępny jest w różnych wariantach smakowych oraz wersjach bez dodatku cukru. W Polsce można go kupić w sklepach Biedronka.
Osoby, które są na diecie odchudzającej, coraz częściej sięgają po serek kvarg i wygląda na to, że wkrótce zdetronizuje on pod tym względem jogurty typu skyr. W 100 g skyru zazwyczaj znajduje się ok. 11-12 g białka i 0,2-0,5 g tłuszczu. Natomiast w 100 gramach serka kvarg mamy zwykle około 12-14 g białka, a tłuszczu – 0 g. Posiłek z serkiem kvarg w roli głównej to gwarancja sytości, świadomość odżywienia ciała i porcja energii na wiele godzin.
Jak serek kvarg dba o nasze zdrowie?
Białko zawarte w serku kvarg jest niezbędne dla budowy, utrzymania i regeneracji mięśni. Jest to szczególnie ważne dla sportowców oraz osób prowadzących aktywny tryb życia. Ponadto pomaga ono w utrzymaniu uczucia sytości, co może wspomagać kontrolę wagi.
Niska, a często zerowa, zawartość tłuszczu z kolei sprawia, że kvarg ma niewiele kalorii (ok. 50 kcal/100 g), co także jest korzystne dla osób dążących do utraty lub utrzymania zdrowej masy ciała. Mamy tu także kwestę troski o zdrowie serca i układu krążenia.
W serku kvarg znajduje się także sporo:
- wapnia – który jest kluczowy dla zdrowia kości i zębów, a także funkcjonowania mięśni,
- witamin z grupy B – ważnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- probiotyków – które wspierają mikroflorę jelitową, poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy.
Niska zawartość sodu w serku kvarg jest korzystna dla utrzymania zdrowego ciśnienia krwi i redukcji ryzyka chorób serca, a z kolei niewielka ilość cukru sprawia, że kvarg jest odpowiedni dla osób z cukrzycą lub tych, którzy chcą kontrolować poziom cukru we krwi.
Zobacz także:
Tak nie jedz owsianki. Przyniesie więcej szkody niż pożytku
Jesz jogurty o smaku owocowym? Lepiej przestań!
Co dzieje się z Twoim ciałem, gdy nie jesz śniadania? Dietetyk obnaża brutalną prawdę