Pacjenci.pl Żywienie W Dzień Czekolady spraw sobie słodką przyjemność. Jaka będzie najlepsza dla naszego zdrowia?
Fot. Shutterstock/ Sebastian Duda

W Dzień Czekolady spraw sobie słodką przyjemność. Jaka będzie najlepsza dla naszego zdrowia?

12 kwietnia 2024
Autor tekstu: Sylwia Wamej

Międzynarodowy Dzień Czekolady przypada na 7 lipca, lecz Dzień Czekolady w Polsce obchodzony jest kilka miesięcy wcześniej, bo 12 kwietnia. To świetna okazja, by sprawić sobie odrobinę przyjemności, sięgając po tabliczkę ulubionej czekolady.

Jak każde słodycze, jedzona w nadmiarze może szkodzić, lecz posiada również cenne właściwości prozdrowotne. Bogata jest w takie substancje, jak m.in.  żelazo czy magnez.  Jaka jest ta najzdrowsza?

12 kwietnia: Dzień Czekolady w Polsce

12 kwietnia to dzień wszystkich czekoladoholików. Tych z pewnością jest cała masa, bo w końcu czekolada to jedna z najpyszniejszych słodkości. Swoje początki czekolada ma już w czasach Majów i Azteków. Na bazie ziaren kakaowca przygotowywali oni specjalny napój, nazywany gorzką wodą. Do Europy kakaowiec dotarł przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo Europejczycy nie bardzo wiedzieli, jak odkrywać czekoladę, później wszystko się oczywiście zmieniło.

Podstawowym składnikiem czekolady są ziarna kakaowca, które przerobione są odpowiednio na miazgę oraz tłuszcz kakaowy. Aby to zrobić, trzeba poddać je procesowi fermentacji, a później suszyć, prażyć, kruszyć, łuskać, mielić oraz rozcierać.

Czekolada czekoladzie nierówna. Choć w sklepach kuszą różne rodzaje czekolad z rozmaitymi dodatkami, zawierają one bardzo dużo cukru. Najzdrowsza będzie jednak ta gorzka. Oczywiście jeśli pozwolimy sobie na czekolady mleczne czy z różnymi dodatkami, nic się przecież nie stanie. Grunt to nie przesadzać z jej ilością.

stos-batonow-czekoladowych-i-proszku-kakaowego.jpg
Fot. Freepic

Bruce Willis jest nieuleczalnie chory. Nowe zdjęcia aktora chwytają za serce
Brak tej witaminy może powodować depresję oraz impotencję. Warto o nią zadbać

Jaka jest najzdrowsza czekolada?

Najzdrowsza czekolada powinna mieć w sobie jak najwięcej miazgi kakaowej. Dietetycy podkreślają, że najlepsza dla zdrowia j est ta gorzka, bez żadnych dodatków, która zawiera minimum 70 proc. miazgi kakaowej, cukru oraz innych dodatków. W sklepach dostępna jest również czekolada deserowa.

Ma ona w sobie od 30 do 70. proc. miazgi kakaowej, lecz jest słodsza, niż gorzka, ale nie zawiera mleka. Jedną z najchętniej zjadanych jest również mleczna. Posiada maksymalnie 50 proc. miazgi kakaowej , lecz do jej produkcji dodaje się mleko oraz sporo cukru. W sklepach dostępna jest też biała czekolada. Choć ma oczywiście swoich sympatyków, w ogóle nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie tłuszcz kakaowy z dodatkiem cukru, aromatów i mleka.

Masz takie żyłki na nogach? To pierwszy objaw groźnej choroby
Ból zęba – jak przetrwać do wizyty u dentysty? Najlepsze domowe sposoby
Obserwuj nas w
autor
Sylwia Wamej

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na UMCS w Lublinie. Piszę m.in. o żywieniu, zdrowiu psychicznym i profilaktyce. Prywatnie miłośniczka podróży, muzyki na żywo i tańców swingowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja