Pacjenci.pl Żywienie W innych krajach zakazane, w Polsce nadal kupisz bez problemu
Fot. Canva

W innych krajach zakazane, w Polsce nadal kupisz bez problemu

23 września 2024
Autor tekstu: Adrianne Mazurek

Ich spożycie to prosta droga do rozwoju otyłości i miażdżycy. W innych krajach zakazano je już dawno - w Danii w 2003 roku, czyli 10 lat temu! W Polsce są nadal dostępne, chociaż w 2021 roku ograniczono dopuszczalną ich ilość. O czym mowa? O szalenie szkodliwych tłuszczach trans, które Polacy jedzą na kilogramy!

Czym są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans znajdziemy na etykietach produktów pod nazwami: "tłuszcz uwodorniony/utwardzony" lub "tłuszcz częściowo utwardzony". Utwardzone tłuszcze powstają w wyniku uwodornienia olejów roślinnych i są na ogół dodawane do produktów o dłuższej przydatności do spożycia. Tłuszcze trans zwiększają poziom złego cholesterolu , co w konsekwencji prowadzi do rozwoju miażdżycy , a nawet - zawału serca i udaru. Są także przyczyną tycia, czyli rozwoju nadwagi i otyłości.

Bolą cię nogi? To może być coś poważnego!
Objawy choroby Alzheimera zauważysz na stopach. Utrudnią normalne życie

Gdzie znajdziemy tłuszcze trans?

Tłuszcze trans występują przede wszystkim w:

  • fast foodach,
  • batonach, czekoladzie i kremie czekoladowym,
  • serkach topionych,
  • ciastkach, herbatnikach i ciastach (najczęściej w tych kupnych),
  • zupkach w proszku,
  • słonych przekąskach.

Uwaga - nie znajdziemy ich w margarynie dobrej jakości - aktualnie do wyrobu tego smarowidła nie używa się procesu uwodornienia, dzięki czemu kwasy tłuszczowe w niej zawarte nie ulegają zniszczeniu. Za to tłuszcze trans występują w maśle.

Polecamy: Co jest lepsze - masło czy margaryna?

Gdzie indziej zakazane

W Danii tłuszcze trans zostały zakazane już w 2003 roku i nie można ich używać do produkcji żywności. Natomiast w Polsce, w 2021 roku weszło rozporządzenie, które określiło, że maksymalna ilość tłuszczów utwardzonych w produktach spożywczych może wynosić 2 g na 100 g. Dlatego, chcąc uniknąć spożycia niezdrowych tłuszczy - trzeba czytać uważnie etykiety produktów.

Zobacz też:

Kaszel to nie tylko objaw przeziębienia czy zapalenia płuc. Tu może chodzić o serce

Przy nadciśnieniu nie można pić kawy - fakt czy mit? Lekarz odpowiada

Dziecku leci krew z nosa? Pediatra tłumaczy, dlaczego czasem tak się dzieje

Kostek rosołowych używa co drugi Polak. Ryzykuje tyloma chorobami, że głowa mała
Czasami to jęczmień, czasami groźny pasożyt. Po tym go poznasz
Obserwuj nas w
autor
Adrianne Mazurek

Redaktorka prowadząca oraz koordynatorka serwisu Pacjenci.pl. Medyczne nowinki oraz wstydliwe problemy Polaków to coś, o czym lubi pisać najbardziej. Jej celem jest dostarczenie rzetelnej, medycznej wiedzy. W wolnym czasie składa klocki Lego z synami oraz dba o liczną gromadkę swoich zwierząt domowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko