Pacjenci.pl Żywienie W PRL-u była hitem, dziś niewielu o niej pamięta. To źle, bo jest źródłem witaminy młodości
fot. wikimediacommons,Michał Paluchowski, Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

W PRL-u była hitem, dziś niewielu o niej pamięta. To źle, bo jest źródłem witaminy młodości

17 września 2024

Okres PRL-u wielu wspomina z uśmiechem na twarzy, choć nie były to czasy łatwe. Wielu osobom szczególnie w pamięci wyryły się dania z tego okresu. Ta przekąska dawniej była hitem, a dziś niewielu o niej pamięta. To duży błąd, bo opóźnia starzenie i pozytywnie wpływa na oczy.

Czy słodkie przekąski mogą być zdrowe? Okazuje się, że tak. W przypadku tej zapomnianej słodyczy z PRL-u należy jednak pamiętać, że ma sporo kalorii. Ale warto czasami po nią sięgnąć, bo ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Która chałwa jest najzdrowsza?

Chałwa to jeden z przysmaków PRL-u. W ostatnich latach straciła na popularności i zajadamy się nią głównie podczas urlopu w Grecji czy Turcji. W Polsce najczęściej spotykana chałwa to ta, która wytwarzana jest z nasion sezamu , dodatkiem cukru lub miodu, oleju roślinnego oraz różnorodnych dodatków – na przykład orzechów. I to właśnie ona jest uważana za najzdrowszą chałwę.

Pracuje w hospicjum. Zdradza, co mówią ludzie przed śmiercią
Znana aktorka walczyła z guzem mózgu. Od lat wmawiano jej, że to migrena

Czy chałwa jest zdrowa?

Chałwa sezamowa to przekąska niezwykle kaloryczna - 550 kalorii w 100 gramach – ale bardzo zdrowa. Zawiera wiele cennych składników odżywczych. Znajdują się w niej ilości białka oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy (omega-9) i kwas linolowy (omega-3). Kwas linolowy pomaga w obniżeniu poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca.

Wśród najcenniejszych składników chałwy wymienia się: białko , fosfor, magnez, sód oraz wapń. W nasionach sezamu znajdują się witaminy z grupy B, które są niezwykle cenne, bo wspomagają pracę układu nerwowego, odpornościowego i krążenia.

Na co jest dobra chałwa?

Czy warto włączyć chałwę do swojej diety mimo jej kaloryczności? Zdecydowanie nie powinna być stałym elementem w naszej diecie, ale jeśli raz na jakiś czas najdzie nas ochota na słodkie, z pewnością będzie to jeden z lepszych wyborów. Ta przekąska może przyczynić się do poprawy kondycji serca oraz wzmocnić kości, co jest szczególnie ważne w profilaktyce osteoporozy. Ponadto wzmocnić i ujędrnić skórę oraz poprawić wzrok.

Zobacz też:

Jak często zmieniać majtki? Ginekolożka wskazała, że ten błąd popełnia ogrom osób

Masz takie zmiany na pośladkach? Nie obejdzie się bez wizyty u lekarza

Bliski umarł w domu? To musisz koniecznie wyrzucić, bo ryzykujesz zdrowiem

To wczesny objaw raka trzustki. Ma go 40 proc. chorych
Zwiń listek i wąchaj. Ta roślina pomoże też na ból ucha – już babcie o tym wiedziały
Obserwuj nas w
autor
Izabela Nestioruk-Narojek

Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Na co dzień pisze o zdrowiu i kwestiach medycznych, a w wolnych chwilach pochłania niezliczone ilości książek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko