Pacjenci.pl Żywienie Wiele osób nie myje mięsa i naraża swoje zdrowie. Biotechnolożka załamuje ręce: To nielogiczne
fot. tiktok/drkarolinakowalczyk, fot. w tle shutterstock/arina Demidiuk

Wiele osób nie myje mięsa i naraża swoje zdrowie. Biotechnolożka załamuje ręce: To nielogiczne

3 października 2024

Mięso z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, które przygotowujemy w domu. Okazuje się jednak, że wielu z nas popełnia w trakcie tej czynności poważny błąd. Chodzi o jeden z pierwszych kroków.

W Polsce jemy naprawdę dużo drobiu. Dowodem na to może być fakt, że w 2023 roku nasz kraj dołączył do czołówki największych eksporterów drobiu na świecie z wynikiem 1,6 mln ton, w porównaniu do Brazylii 4,4 mln ton i Stanów Zjednoczonych 3,3 mln ton. Skoro tak się tym mięsem zajadamy, powinniśmy więc wiedzieć, jak je przygotowywać, by było bezpieczne dla naszego zdrowia.

Wiele osób nie myje kurczaka przed obróbką termiczną

Wiele osób nie myje mięsa drobiowego przed obróbką termiczną. Uważa, że czyszczenie mięsa sprzyja rozprzestrzenianiu się groźnych bakterii , które mogą się na nim znajdować. Co ciekawe, stanowisko to popiera sanepid. Karolina Kowalczyk, biotechnolożka z wieloletnim doświadczeniem, ma jednak inne zdanie na ten temat.

- Jeżeli mówią, żeby nie myć mięsa drobiowego, na przykład fileta, tylko od razu pokroić je przed przyrządzeniem nożem na desce i wrzucić na patelnię, ponieważ [...] bardzo wysoka temperatura zabije wszystkie bakterie (a w innym przypadku mogą się one rozbryzgać nam po kuchni), to ja się pytam, w jaki sposób potem umyć deskę i nóż? Nie rozbryzgują się wtedy bakterie? Trochę to nielogiczne. Mięsa nie możemy umyć, ale deskę i nóż już tak – wyjaśnia w nagraniu opublikowanym na TikToku.

Dodaje też, że na mięsie ze sklepu mogą znajdować się też inne zanieczyszczenia – niekoniecznie bakterie – więc nie wyobraża sobie, by go nie umyć.

- Dla mnie świadomość tego, że ja bym takiego mięsa nie opłukała, jest nie do przejścia – powiedziała.

Te objawy mogą wskazywać raka już bardzo wcześnie. Zwykle je ignorujemy
Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów

Czy myje się mięso przed smażeniem?

Zdaniem biotechnolożki zawsze powinniśmy myć mięso przed obróbką termiczną. Jej zdaniem nie należy robić tego jednak pod strumieniem bieżącej wody. Lepiej wypłukać mięso w szklanej misce, a następnie wylać wodę do zlewu. Szczególnie przed smażeniem ważne jest, by odcisnąć mięso, bo gdy woda dostanie się na patelnię z tłuszczem, będzie on strzelać.

Czy przed mrożeniem myjemy mięso?

Wiele osób z pewnością zastanawia się teraz, czy powinniśmy myć mięso przed mrożeniem. Niektórzy robią to przed mrożeniem, ale i po rozmrożeniu. Mięso i ryby powinny być dokładnie oczyszczone, umyte i odciśnięte z wilgoci. Warto poporcjować je też na mniejsze kawałki i usunąć tłuszcz , by nie zjełczał. Tak przechowywane mięso powinno być zjedzone po 2-3 miesiącach, a w kawałku najdłużej po 6 miesiącach. Co ciekawe, im większy kawałek mięsa, tym można dłużej go mrozić i nie narażać się przez to na przykre dolegliwości.

Zobacz też:

Jesz to mięso każdego dnia. Nie masz pojęcia, że kłębią się w nim groźne pasożyty

Robisz schabowe? Lekarz pokazał, co ci grozi. „Obrzydliwość”

Ten pasztet ma mniej mięsa niż karma dla psa. "Karmią nas nim od 1948"

Gotujesz na nich pomidorową? Uważaj na ten fatalny błąd. Łatwo zaszkodzisz swojej rodzinie
W takich ziemniakach aż roi się od bakterii. W większości polskich domów się to praktykuje
Obserwuj nas w
autor
Izabela Nestioruk-Narojek

Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Na co dzień pisze o zdrowiu i kwestiach medycznych, a w wolnych chwilach pochłania niezliczone ilości książek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko