Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Gotujesz na nich pomidorową? Uważaj na ten fatalny błąd. Łatwo zaszkodzisz swojej rodzinie
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 30.09.2024 13:24

Gotujesz na nich pomidorową? Uważaj na ten fatalny błąd. Łatwo zaszkodzisz swojej rodzinie

Gotujesz na nich pomidorową? Uważaj na ten fatalny błąd. Łatwo zaszkodzisz swojej rodzinie
Fot. Shutterstock/sergeystudio16

Zupa pomidorowa jest uwielbiana przez Polaków. Każdy przygotowuje ją na swój własny sposób, by była aromatyczna i pyszna. Wiele osób używa w tym celu pomidorów z puszki. Okazuje się, że to fatalny błąd, przez który szkodzimy swojemu zdrowiu i zdrowiu rodziny. 

Gotowe produkty to ogromna wygoda. Jeśli jednak zależy nam na naszym zdrowiu, powinniśmy dokładniej się im przyjrzeć. Często ich skład pozostawia wiele do życzenia. Tak samo jest w przypadku pomidorów z puszki. I to właśnie metoda ich przechowywania stanowi problem. 

Czy pomidory z puszki są zdrowe?

Choć wydawać by się mogło, że pomidory z puszki nie mają prawa być niezdrowymi, to okazuje się, że nie jest to takie proste. Puszki od środka są powlekane żywicą z bisfenolu A (BPA) – organicznego związku chemicznego z grupy fenoli, używanego m.in. do produkcji tworzyw sztucznych. Niepokoi on badaczy, którzy przeprowadzili wiele badań nad tym, że powodują zaburzenia hormonalne i wywołują wiele poważnych chorób – w tym nowotwory. 

W 2020 r. Komisja Europejska z tych właśnie pobudek wprowadziła zakaz stosowania bisfenolu A do produkcji butelek przeznaczonych do karmienia niemowląt. 

Oto skutki jedzenia pomidorów. Na co pomagają, a na co szkodzą? Ten sok jest najzdrowszy dla serca. Lekarka wyjaśnia dlaczego

Czy trzeba rezygnować z pomidorów z puszki?

Czy jest więc czego się bać? I tak, i nie. Podczas produkcji pomidorów w puszce, BPA nie dostaje się do produktu. Na konkretne niebezpieczeństwo narażamy się, gdy otworzymy puszkę, wykorzystamy część zawartości, a pozostałości włożymy do lodówki. Tam, pod wpływem światła i tlenu, bisfenol dostaje się do pożywienia. Czy to oznacza, że musimy wyrzucić pozostałości z puszki? Nie. Najbezpieczniejszą metodą jest przełożenie reszty pomidorów do szklanego, szczelnie zamykanego pojemnika. 

Czy warto kupować pomidory w puszce?

To, co świeże, jest najlepsze. Nie zawsze jednak mamy na to czas i możliwości. Jak już wiemy, odpowiednio spożywane pomidory w puszce mogą być zdrowe. Są bogatym źródłem błonnika, który np. pracę układu trawiennego, potasu, który wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, utrzymuje prawidłowy rytm serca i poprawia nastrój oraz magnezu, cynku, witamin A, C, D i E i witamin z grupy B. 

Zobacz też:

Wstajesz w nocy do toalety? To może być wczesny objaw choroby

Masz takie objawy? To zrób gastroskopię. Wiek nie ma znaczenia

To pierwsze objawy guza mózgu. Nic sobie z nich nie robimy, a to poważny błąd