Pacjenci.pl Żywienie Wszyscy jemy kanapki z tym składnikiem. Nie wiemy, że narażamy się na poważną chorobę
fot. freepik

Wszyscy jemy kanapki z tym składnikiem. Nie wiemy, że narażamy się na poważną chorobę

2 września 2024

Kanapki to doskonała przekąska, dzięki której możemy szybko pozbyć się uczucia głodu, a przynajmniej tak nam się wydaje. Okazuje się bowiem, że mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. Większość Polaków nie wyobraża sobie zjeść kanapki bez choćby plasterka tego składnika, a zdaniem naukowców to fatalny błąd, który może odbić się na naszym zdrowiu

Kanapka z szynką – najpopularniejsza opcja jaka istnieje – może być niebezpieczna. Zdaniem naukowców powinniśmy wybrać inny wariant, bo już dwa plasterki szynki mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o znaczące 15 proc.

Czy szynka jest zdrowa?

Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge twierdzą, że kanapka z szynką zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Wyniki badań opublikowali w Lancet Diabetes & Endocrinology. Przeprowadzili metaanalizę danych obejmujących 1,97 miliona dorosłych z 20 krajów w Europie, obu Amerykach, wschodniej części Morza Śródziemnego, Azji Południowo-Wschodniej i zachodniego Pacyfiku. Pozwoliło im to wysnuć wniosek, że ograniczenie przetworzonego i czerwonego mięsa może mieć duże korzyści dla zdrowia.

- Nasze badania dostarczają jak dotąd najbardziej kompleksowych dowodów na związek między spożywaniem przetworzonego i nieprzetworzonego mięsa czerwonego a wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 w przyszłości. Popieramy zalecenia dotyczące ograniczenia spożycia przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego mięsa czerwonego w celu zmniejszenia liczby przypadków cukrzycy typu 2 w populacji – informują autorzy badania.

Tyle wyniesie renta wdowia. Seniorzy będą mogli sporo zyskać
Tak boli rak kręgosłupa. Nigdy nie lekceważ tego objawu

Czerwone mięso nie powinno gościć w naszym jadłospisie

Wyjaśnili, że spożycie 50 g przetworzonego mięsa dziennie, czyli około dwóch plasterków szynki, zwiększa o 15 proc. ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 w ciągu najbliższych 10 lat. Spożywanie 100 g nieprzetworzonego czerwonego mięsa dziennie, czyli mniej więcej mały stek, wiązało się z kolei z 25% ryzykiem choroby .

Zdaniem naukowców nie wiele lepszy jest drób. Z ich badań wynika, że spożycie 100 g drobiu dziennie wiązało się z ryzykiem choroby większym o 8 proc.

Cukrzyca typu 2 – objawy

Cukrzyca typu 2 rozwija się, kiedy zaburzone zostaje wydzielanie insuliny przez trzustkę lub pojawia się oporność na działanie insuliny. Objawami cukrzycy, które powinny nas zaniepokoić i skłonić do wizyty u lekarza, są:

  • nadmierne pragnienie,
  • częstszy głód,
  • zmęczenie i apatia,
  • przybieranie na wadze,
  • częstsze infekcje skóry,
  • oddawanie większej ilości moczu,
  • wolniejsze gojenie się ran,
  • wahania nastroju,
  • bóle głowy,
  • skurcze nóg,
  • i zaburzenia widzenia.

Zobacz też:

Wybrano najlepsze i najgorsze diety 2024. Te stosuj, a pozostałych unikaj jak ognia

COVID-19 przybiera na sile. Takie objawy daje atakujący Polaków podwariant. Wrócą maseczki?

Gdzie wyrzucać blistry po lekach? Na pewno popełniasz ten fatalny błąd

Tak pachnie nowotwór. Nigdy nie ignoruj tego zapachu
Ten błąd przy smażeniu sprawia, że olej uwalnia rakotwórcze związki
Obserwuj nas w
autor
Izabela Nestioruk-Narojek
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko