Wymiecie złogi z jelit jak miotła. Ten koktajl przeciwdziała zaparciom i niweluje wzdęcia
Jeśli masz problemy z zaparciami, bóle brzucha i wzdęcia, bardzo możliwe, że w twojej diecie brakuje pewnych składników odżywczych. Prawdopodobnie odżywiasz się nieuważnie, często jesz posiłki „w locie”, na szybko. I raczej nie zwracasz uwagi na to, czy twoja dieta jest właściwie zbilansowana.
Jest taki jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda, jeśli chodzi o zaparcia. To błonnik. Nie wiesz, w jakiej formie go spożywać? No to koniecznie wypróbuj ten koktajl. To game changer jeśli chodzi o problemy gastryczne.
Skąd się biorą zaparcia?
Zaparcia mogą mieć wiele przyczyn, od problemów zdrowotnych, takich jak choroby tarczycy czy zespół jelita drażliwego , po czynniki związane ze stylem życia. Do zaparć może np. prowadzić brak regularnej aktywności fizycznej . Siedzący tryb życia spowalnia perystaltykę jelit, co utrudnia wydalanie.
Nie bez znaczenia są również stres i brak wystarczającej ilości płynów w diecie. Odwodnienie prowadzi do tego, że treść pokarmowa w jelitach staje się zbyt sucha i trudna do przesuwania. Warto również wspomnieć, że stosowanie niektórych leków , np. przeciwbólowych, suplementów żelaza, czy antydepresantów, może wpływać na pojawienie się zaparć.
Jednak najczęstszą przyczyną zaparć i wzdęć jest niewłaściwa dieta. Nadmiar wysoko przetworzonej żywności, smażonych potraw i słodyczy, a nade wszystko zbyt mało błonnika, sprawiają, że jelita nie pracują tak, jak powinny. Ten błonnik bywa kłopotliwy, bo to jednak, w dużej mierze, surowe warzywa i inne zdrowe produkty i czasem trzeba sobie zadać nieco trudu, by zjeść pełnowartościowy posiłek. Nie każdy ma na to czas, siły oraz inwencję.
Optymalna dieta dla zdrowia jelit
Dieta wspierająca zdrowie jelit powinna być w ten błonnik bogata, bez dwóch zdań. To składnik, który reguluje pracę układu pokarmowego i ułatwia wypróżnienia. Znajdziemy go w produktach pełnoziarnistych, takich jak owsianka, razowy chleb czy brązowy ryż, a także w warzywach i owocach – zwłaszcza jabłkach, gruszkach, śliwkach oraz malinach.
Jelita nie będą jednak dobrze funkcjonowały na samym błonniku. Potrzebują także wody. Nie można więc zapominać o odpowiednim nawodnieniu (30 ml płynu/kg masy ciała). Co pić? To może być czysta woda, ale również herbaty ziołowe są świetnym wyborem. Unikajmy natomiast soków owocowych (sam cukier!). Jelitom pomoże również włączenie do diety produktów fermentowanych, takich jak kefir, maślanka, jogurt naturalny czy kiszonki , które wspierają zdrową mikroflorę jelitową .
Jedzenie wysoko przetworzone, produkty tłuste, ciężkostrawne, nadmiar cukru – te rzeczy powinny natomiast zniknąć z naszej diety. Produkty te obciążają układ pokarmowy i mogą nasilać problemy, takie jak zaparcia czy wzdęcia. Co jeszcze warto wiedzieć? Np. to, że nasz układ pokarmowy lubi pracować miarowo, systematycznie. Jedzmy więc regularne, w miarę możliwości o stałych porach, nie róbmy zbyt długich przerw i nie objadajmy się – wszystko to pozytywnie wpłynie na pracę jelit.
Koktajl „miotła dla jelit”
Dobrym rozwiązaniem dla osób cierpiących na zaparcia jest przyrządzenie sobie codziennie pełnowartościowego koktajlu, bogatego właśnie w błonnik. Jego zaletą jest to, że wystarczy tylko wrzucić do blendera wszystkie składniki i po chwili cieszyć się zdrowym, pysznym i skutecznym, jeśli chodzi o nasze dolegliwości, posiłkiem. Taki koktajl może zawierać następujące składniki bogate w błonnik:
- ziarna: nasiona chia, siemię lniane, otręby pszenne lub płatki owsiane,
- owoce: śliwki suszone, jabłka, gruszki, kiwi lub maliny,
- warzywa: szpinak, jarmuż lub natka pietruszki,
- naturalne środki przeczyszczające: sok z cytryny, aloes lub imbir,
- płyn: woda, kefir, maślanka, napój roślinny (np. migdałowy) lub tłoczony sok jabłkowy.
Przykładowy przepis (z powyższych składników można skomponować dowolny koktajl, a każdy przysłuży się jelitom):
- 1 jabłko (najlepiej bio i ze skórką), albo banan, jeśli wolisz,
- 3 suszone śliwki (namoczone wcześniej w wodzie),
- 1 łyżka nasion chia (namoczonych w wodzie przez 10 minut),
- sok z połowy cytryny,
- garść szpinaku lub jarmużu,
- 1 szklanka wody.
Wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj – gotowe!
Zobacz także:
Znak ostrzegawczy. Pojawia się, gdy jelita są zapchane złogami
"Cebula czarownic" rośnie dziko w wielu miejscach. Ale kto ją zerwie, może pożałować
Ta szynka jest szkodliwa. Nigdy jej nie kupuj