Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Znak ostrzegawczy. Pojawia się, gdy jelita są zapchane złogami
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 24.11.2024 18:52

Znak ostrzegawczy. Pojawia się, gdy jelita są zapchane złogami

Ból głowy
Fot. Shutterstock

Złogi w jelitach wbrew pozorom łatwo rozpoznać - zaleganie mas kałowych przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu, który wysyła nam sygnały. Nie wolno ich bagatelizować, bowiem niewłaściwa dieta przekłada się na występowanie bólów głowy, zaburzeń w koncentracji, nadmierną senność, zmęczenie. Bóle brzucha i zaparcia to tylko początek zwiastujący poważniejsze problemy. Na szczęście istnieją domowe sposoby na oczyszczenie jelit ze szkodliwych substancji. O jakich sposobach mowa?

Kamienie kałowe

Resztki pokarmowe, które zalegają w jelitach, zwłaszcza w jelicie grubym, magazynują toksyny. Powinny być one systematycznie wydalane, a jeśli tak się nie dzieje robią się coraz twardsze (na skutek odciągania z nich wody) i przekształcają się w kamienie kałowe. A te mogą zalegać bardzo długo i uszkadzać ściany jelita grubego. 

Kamienie kałowe najczęściej występują w sytuacji, gdy spożycie płynów jest małe, przez co stolec jest bardzo twardy. A to w połączeniu ze spowolnioną perystaltyką jelit sprawia, że suche masy kałowe mogą zatkać jelito. W krańcowych sytuacjach mogą nawet doprowadzić do niedrożności jelita, a to stan wymagający interwencji chirurgicznej. 

Najczęstsze objawy kamieni kałowych:

  • ból przy oddawaniu stolca,
  • przewlekłe zaparcia,
  • ból w dolnej części brzucha, 
  • uczucie ciężkości, 
  • ból głowy,
  • złe samopoczucie,
  • uwidoczniony brzuch.

Polecamy: Pij codziennie, a będziesz mieć zdrowe jelita i stalową odporność! Przepis na ten koktajl powinien znać każdy

Zakazane połączenie. Gnije w jelitach, powoduje wzdęcia i zaparcia Tego nie łącz z masłem. Przytyjesz w mgnieniu oka

Najczęstsze przyczyny złogów w jelitach

Najczęstszą przyczyną zalegania złogów w jelitach jest niewłaściwa dieta oraz niska podaż wody. Do tego brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia oraz spowolnienie metabolizmu (pojawiające się wraz ze spadkiem aktywności, ale także towarzyszące wielu zaburzeniom hormonalnym). Dieta uboga w błonnik pokarmowy, pełna żywności wysokoprzetworzonej, cukru czy tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego sprawia, że samopoczucie się pogarsza, waga rośnie, a w jelitach zalegają masy kałowe.

Dieta na oczyszczenie jelit

Oczyszczanie jelit, czyli tzw. detoks, musi trwać kilka dni. Po nim najlepiej zastosować dietę bogatą w błonnik, zawierającą warzywa, owoce, pełnoziarniste i razowe produkty, kaszę gryczaną i jęczmienną, otręby i brązowy ryż. Do tego niezbędne jest picie minimum 2,5 litra wody na dobę. A teraz przejdźmy do detoksu, który powinien obejmować przez kilka dni dietę lekkostrawną, najlepiej zawierającą kaszę, ryż, a także produkty takie, jak jabłka, szpinak, kiwi, siemię lniane, babkę płesznik czy nasiona chia. Każdy dzień należy rozpoczynać od owsianki popitej obficie wodą z cytryną. Dobrym źródłem włókna pokarmowego są też łuska gryki oraz błonnik witalny (mieszanka babki płesznik i babki jajowatej).

Na pracę jelit pozytywnie wpływają również śliwki suszone, miód oraz kefiry i maślanki, a także kiszonki, które powinny zostać na stałe włączone do diety. Pomagają one w odpowiednim rozwoju mikrobioty jelitowej. Żeby pozbyć się złogów zalegających w jelitach, warto regularnie sięgać również po napar z mniszka lekarskiego, łopianu, pokrzywy i mięty, kefir, oliwę z oliwek, siemię lniane, orzechy, wodę z cytryną czy sok jabłkowy, Warto pamiętać również o piciu odpowiedniej ilości wody każdego dnia.

Zobacz też:

"Cebula czarownic" rośnie dziko w wielu miejscach. Ale kto ją zerwie, może pożałować

Nigdy nie rób tego z cebulą. Naukowcy ostrzegają przed konsekwencjami

Ten naturalny antybiotyk wspomaga odporność. Tyle czosnku trzeba jeść, by być zdrowym