Pacjenci.pl Żywienie Zdaniem dietetyka to najgorsze pieczywo w Lidlu. "Omijaj je z daleka"
Fot. East News / Marek Baza, East News / Arkadiusz Ziółek

Zdaniem dietetyka to najgorsze pieczywo w Lidlu. "Omijaj je z daleka"

1 lipca 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Lidl słynie ze świeżego i smacznego pieczywa, ale nie wszystkie propozycje dostępne w markecie sprzyjają naszemu zdrowiu. O tym, które rodzaje pieczywa w Lidlu lepiej omijać, napisał na swojej stronie dietetyk Patryk Łukasiewicz.

Patryk Łukasiewicz jest dietetykiem sportowym. Obecnie pracuje dla portalu Dietetyka #NieNaŻarty, w którym zamieścił ranking pieczywa z Lidla. Oto bułki i chleby, które – jego zdaniem – lepiej omijać z daleka i te, które można jeść bez obaw.

Niezdrowe chleby z Lidla. Dwóch lepiej unikać

Zdaniem dietetyka Patryka Łukasiewicza jednym z najgorszych rodzajów chleba dostępnych w Lidlu jest chleb górski . "Na podstawie składu będzie to raczej słaby wybór spośród wszystkich wypieków w Lidlu" – czytamy w jego wpisie na stronie dietetykanienazarty.pl .

Kolejnym niezdrowym chlebem z Lidla jest chleb włoski . "To także pieczywo, które do najlepszych nie należy. Zdecydowanie lepiej postawić na chleb żytni lub grahamkę!" – przestrzega Łukasiewicz.

W składzie tych produktów znajdziemy mąkę pszenną, gluten, sól i cukier. Niektóre z tych składników mogą sprzyjać nadciśnieniu tętniczemu . Takie pieczywo ma wysoki indeks glikemiczny, więc najadamy się nim na krótko.

Niezdrowe chleby z Lidla:
chleb górski,
chleb włoski.

Pamiętajmy jednak, że takie chleby są lekkostrawne i niektórym osobom mogą służyć – zwłaszcza dzieciom czy osobom z problemami żołądkowymi, a także osobom, które mają trudności z gryzieniem, np. po ekstrakcjach zębów.

Lidl
W Polsce Lidl ma 800 sklepów. Polacy uwielbiają ten dyskont Fot. East News / Arkadiusz Ziółek
Chcesz szybko schudnąć? W 3 minuty zrobisz w domu chleb bez mąki. Przepis idealny na dietę
Co zrobić, aby chleb długo zachował świeżość i nie pleśniał? Wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

Niezdrowe bułki z Lidla – okiem dietetyka

Uwadze Patryka Łukasiewicza nie umknęły również bułki z Lidla – niestety nie wszystkie są zdrowe.

Na szczycie niechlubnego zestawienia znalazła się ciabatta , czyli włoski chleb z mąki i drożdży. "Smacznie brzmiąca nazwa, ale pod względem odżywczości to najgorszy wybór w Lidlu" – czytamy we wpisie.


Łukasiewiczowi, jeśli chodzi o wartości odżywcze, nie podoba się też bagietka francuska . "Takie bagietki, czy to z Lidla, czy z Biedronki, niestety nie będą odżywcze z racji użytej mąki pszennej o niskim typie" – przestrzega.


Dietetyk odradza również półbagietki, bułki paryskie , a także uwielbiane przez Polaków kajzerki . "Najbardziej popularny rodzaj bułki, niestety jeden z najmniej odżywczych" – tłumaczy. Na liście Łukasiewicza znalazły się również inne produkty.


Niezdrowe bułki z Lidla:

  • ciabatta,
  • bagietka francuska,
  • kajzerka,
  • półbagietka,
  • bułka paryska,
  • rogal maślany,
  • bułka pszenna,
  • bułka codzienna,
  • bułka poznańska XXL,
  • bułka ziemniaczana,
  • bułka ziemniaczana z ziarnami,
  • przekąska z serem,
  • precel.
Bagietka
Na “czarnej liście” dietetyka nie mogło zabraknąć bagietek Fot. Freepik

Zdrowe pieczywo w Lidlu 2024 – postaw na te produkty

W Lidlu można kupić wiele rodzajów chleba i bułek , które są smaczne i zdrowe . Za takie produkty dietetyk Patryk Łukasiewicz uznał:

  • chleb żytni bez drożdży,
  • chleb pełen ziaren,
  • bułkę grahamkę,
  • bio fińskie pieczywo żytnie,
  • bio fińskie pieczywo owsiane.

To na produkty stawiajmy, przygotowując śniadanie czy kolację – najemy się nimi na długo i nie dostarczymy organizmowi pustych kalorii.

Zobacz też:
Tak wygląda jedzenie w polskich szpitalach. Makowiec z mięsem to hit

Wielu z nas przechowuje chleb w tym miejscu. Ten nawyk jest fatalny

Czy wafle ryżowe to niskokaloryczna przekąska? Zapytaliśmy dietetyka

Szok termiczny to najczęstszy powód śmierci nad wodą. Jak do niego dochodzi?
Nie żyje Radosław Kulik. Gwiazdor disco-polo miał 53 lata
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja