15 warzyw i owoców, które kumulują najmniej pestycydów. Lista
“Chemiczna dwunastka” to stworzone przez amerykańską organizację EWG najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. W tym roku na pierwszym miejscu zagościły pyszne sezonowe owoce, czyli truskawki.
EWG zaprezentowało też tzw. “czystą piętnastkę”, czyli te warzywa i owoce, które zawierają najmniej pozostałości pestycydów. Niektóre z nich nie posiadają ich w ogóle. O jakich warzywach i owocach mowa?
"Czysta piętnastka" pomaga w świadomych zakupach
Trudno znaleźć takie warzywa i owoce, które nie posiadają pestycydów. Możemy się zetknąć z nimi na bazarkach czy w dużych marketach. Tym razem jest dobra wiadomość, bo organizacja EWG, czyli Enviromental Working Group stworzyła listę warzyw i owoców, pochodzących z upraw konwencjonalnych. Nie ma w nich zakazu stosowania chemicznych środków ochrony roślin, czyli pestycydów. W zestawieniu znalazły się takie, których ilość pestycydów jest minimalna.
Jak podkreślają jej pomysłodawcy, czyli osoby z organizacji EWG, zestawienie jest przewodnikiem zakupowym i jego zadaniem jest pomoc konsumentom w dokonywaniu jak najbardziej świadomych wyborów i ułożeniu odpowiednie j diety . To lista przede wszystkim tych warzyw i owoców, które dostępne są w większości marketów.
Te warzywa i owoce mają najmniej pestycydów
Analiza najnowszych danych USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) pokazała, że na liście warzyw i owoców z najniższymi pozostałościami pestycydów znalazły się: awokado, słodka kukurydza i ananas . Te produkty znajdują się w pierwszej trójce. Pozostałe warzywa i owoce, które mają minimalną ilość chemii to:
-
cebula,
-
papaja,
-
słodki zielony groszek (mrożony),
-
szparagi,
-
melon miodowy,
-
kiwi,
-
kapusta,
-
arbuz,
-
grzyby,
-
mango,
-
bataty,
-
marchew.
Dwie pozycje z pierwszej trójki są najzdrowsze
Jak podkreśla amerykańska organizacja, prawie 65 proc. próbek owoców i warzyw z tzw. “czystej piętnastki” 2024 r. nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów. Dwie pozycje z pierwszej trójki, czyli awokado i słodka kukurydza były najczystszymi produktami, mniej niż 2 proc. próbek każdego z nich wykazało pestycydy. Z kolei nieco 10 proc. próbek warzyw i owoców z listy zawierało pozostałości co najmniej dwóch pestycydów. Żadna próbka z pierwszych sześciu nie wykazała jednak obecności więcej niż trzech pestycydów.
Organizacja EWG raz jeszcze podkreśla, że obecność tak wielu różnych pestycydów w żywności jest dość problematyczna.
„Obecność wielu różnych pestycydów w żywności jest problematyczna. Dostępnych jest niewiele danych na temat tego, w jaki sposób wiele pestycydów oddziałuje ze sobą w organizmie lub w jaki sposób takie mieszanki mogą potęgować potencjalne szkody zdrowotne każdej substancji chemicznej. Choć istnieją przepisy dotyczące limitów zawartości pestycydów w produktach, to te regulacje dotyczą każdej substancji osobno i nie biorą pod uwagę potencjalnego całkowitego obciążenia organizmu konsumentów ich pozostałościami” - podkreślają osoby odpowiedzialne za raport “czystej piętnastki”.
Źródło: EWG( Enviromental Working Group)
Czytaj też:
Pestycydy i MOAH w popularnej przyprawie. GIS ostrzega: "Nie jedzcie tego"
Pestycydy i ołów w popularnych herbatach. Na liście wiele znanych marek
Pestycydy w jabłkach z Lidla i Biedronki. Te mają najwięcej „chemii”