Pacjenci.pl Żywienie Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób nadal wierzy w ten mit
fot. Shutterstock / Simca

Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób nadal wierzy w ten mit

5 marca 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Wiele osób nie je końcówki banana, ponieważ boi się, że jest trująca lub niezdrowa. Jest tak nie tylko w Polsce, ale również w wielu innych krajach, nie tylko Europy. A jaka jest prawda? Czy zjedzenie czarnej końcówki banana może skończyć się zatruciem, chorobą lub śmiercią? Oto co udało nam się ustalić.

Czarną końcówkę banana można jeść bez obaw: nie ma w niej robaków, pasożytów, ani trucizn. Są jednak inne zagrożenia, które czyhają na nas w bananach i powinniśmy o nich wiedzieć.

Czym jest czarna końcówka banana?

Czarna kropka na końcu banana budzi odrazę już w dzieciach. Większość odcina je nożykiem lub odgryza, a potem wypluwa, twierdząc, że jest trująca albo “zawiera robaki”. W rzeczywistości jest to coś całkiem innego. Czarna kropka na końcu banana to pozostałość po okazałym owocostanie.

Banany rosną na drzewach w okazałych pękach. Owoce zazwyczaj osiągają długość od 15 do 20 cm, ale zdarzają się duże, nawet 30-centymetrowe banany. Czarna część, którą wiele osób usuwa to "zarodek", z którego wyrastają owoce . Z kolei dłuższa część banana (tzw. ogonek) to szypułka, którą łączą się poszczególne banany.

To, że czarna końcówka banana jest trująca i trzeba ją odcinać, to mit . Podobnie jest z twierdzeniem, że w czarnej części banana żyją pasożyty wywołujące niebezpieczną chorobę lambliozę. Prawdą jest jednak, aby przed obraniem zawsze umyć całego banana na skórce mogą znajdować się pasożyty, bakterie, wirusy – nie wiadomo, kto je dotykał.

pexels-arminas-raudys-802783.jpg
Tak rosną banany Fot. Pexels / Arminas Raudys
Banany na dobry sen? Ten owoc posiada zbawienne właściwości
Te owoce są pełne chemii. Ewa Wachowicz ostrzega kupujących w supermarketach

Właściwości zdrowotne bananów

Dzięki wysokiej zawartości pektyny, rozpuszczalnego błonnika, banany obniżają poziom cholesterolu i wspierają trawienie. Związki w nich zawarte zwiększają grubość błony śluzowej żołądka i łagodzą podrażnienia. To doskonała przekąska przed treningiem, ponieważ zapewnia zastrzyk energii.
Składniki odżywcze w bananach:

Banany zawierają też duże ilości potasu, co poprawia pracę serca i zapewnia równowagę płynów, co jest kluczowe dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. W ich składzie znajdują się też aminokwasy przekształcające się w serotoninę i poprawiające nastrój. Ponadto w bananach znajdziemy tryptofan – substancję wspierającą dobre samopoczucie.

– Niektórzy pacjenci zajadają stres i ja jako lekarz często sięgam po leki pomagające poprawić nastrój. Stosuję leki z tzw. grupy SSRI, czyli leków, które podnoszą poziom serotoniny, tak zwanego hormonu szczęścia. Przy jego braku, najczęściej dochodzi do spożycia pewnych produktów bogatych w tryptofan. Jest to aminokwas, potrzebny do produkcji serotoniny w organizmie. Produkty, zawierające dużą ilość tryptofanu to m.in. ser żółty, banany, czekolada i orzechy. Jeśli pacjent mówi mi, że podjada jakieś produkty z tej grupy, podejrzewam, że może mieć niedobór serotoniny – mówiła w rozmowie z Pacjentami dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly, specjalista chorób wewnętrznych i leczenia otyłości, diabetolog.

Zobacz też: Babka bananowa w złocistej polewie na Wielkanoc

Co zrobić, żeby banany były dłużej świeże?

Owijanie łodyg folią plastikową lub aluminiową opóźnia proces dojrzewania bananów, który rozpoczyna się od razu po zerwaniu z drzewa. W niektórych sklepach spożywczych można znaleźć kiście bananów owinięte folią już przy łodygach, ale żeby uzyskać najlepsze rezultaty, po powrocie do domu warto rozdzielić banany i owinąć łodygi osobno.

Dobrym pomysłem jest też wieszanie bananów na haczyku – takie rozwiązanie praktykuje się w wielu krajach, ponieważ kiedy banany są powieszone, dojrzewają wolniej. Co ważne, powieszone banany nie mają tendencji do powstawania nieestetycznych czarnych plam. Ten proces można opóźnić nawet o kilka dni.

Najprościej jednak kupować niedojrzałe banany . Zamiast wybierać idealnie dojrzałe banany, jeśli planujesz np. zrobić chlebek bananowy albo placki, sięgnij po zieloną kiść, którą możesz zawiesić na haczyku i obserwuj, jak stopniowo dojrzewa. Zerwij ją, gdy osiągnie oczekiwany poziom.

Zobacz też: Co oznacza biały nalot na bananach? Bosacka mówi wprost, trzeba mieć świadomość

Jak rozpoznać, że banany się zepsuły?

Najważniejszym sygnałem, który informuje o zepsuciu bananów, jest zapach. Jeśli nie jest on charakterystyczny dla bananów (słodki, energetyczny), a w unosi się z apach pleśni, stęchlizny lub fermentacji , unikaj spożycia takich owoców. Jeśli masz wątpliwości, co czujesz, poproś bliskiego o radę.

Kolejną oznaką, że banany są popsute, są czarne plamy na skórce , zwykle na końcach, ale nie tylko. Banany wyglądają wtedy, jakby były zgniecione, a pod skórką są miękkie, ciemne i kwaśne w smaku. Czarna skórka może być także oznaką infekcji grzybiczej. Zdarza się, że to towarzyszy jej nieprzyjemny zapach.

Nie kupuj ani nie spożywaj bananów, jeśli na ich skórce dostrzeżesz pleśń lub jeśli z wnętrza wycieka płyn . Banany o miękkiej konsystencji nie nadają się już do spożycia. Unikaj również bananów, wokół których unoszą się muchy , ponieważ istnieje ryzyko, że złożyły one jaja na owocach – to kolejny argument, by myć banany przed spożyciem.

Zobacz też:

Banany na dobry sen? Ten owoc posiada zbawienne właściwości

Chronią przed zawałem i udarem. Poznaj trzy najcenniejsze właściwości jabłek

Herbata z cytryną. Czy to zdrowe połączenie? Dietetyk, dr Hanna Stolińska wyjaśnia

Te osoby wejdą do lekarza bez kolejki. Sprawdź, czy się załapiesz
Drżenie rąk to nie tylko objaw choroby alkoholowej. Co jeszcze może oznaczać?
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja