Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Dieta > Herbata z cytryną. Czy to zdrowe połączenie? Dietetyk, dr Hanna Stolińska wyjaśnia
Edyta  Brzozowska
Edyta Brzozowska 28.11.2023 12:52

Herbata z cytryną. Czy to zdrowe połączenie? Dietetyk, dr Hanna Stolińska wyjaśnia

Dr Hanna Stolińska, dietetyczka
fot. dr Stolińska: archiwum prywatne, tło: canva

Na temat tego, czy picie gorącej herbaty z cytryną to ryzyko Alzheimera z powodu cytrynianu glinu powstającego z połączenia liści herbaty z sokiem z cytrusa krąży wiele teorii. Pytamy dr Hanna Stolińską. Przy okazji dietetyczka kliniczna tłumaczy, co daje nam wrzucenie do herbaty pigwy, goździków i imbiru. I jaka temperatura niszczy witaminę C.

- Pogląd o rzekomym uszkodzeniu mózgu, jakie ma powodować picie gorącej herbaty został ostatecznie zweryfikowany przez naukę i dziś wiemy już, że to nieprawda. Jednak gdy dodajemy cytrynę do herbaty, warto pamiętać, że dla potrzeb importu pryska się je rozmaitymi konserwantami, dlatego w skórce owoców znajdują się negatywne dla człowieka związki. Cytryny, ale też pomarańcze, grapefruity czy mandarynki należy przed użyciem starannie wyparzyć - tłumaczy portalowi pacjenci.pl dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.

Wrzątek zabija witaminy

Czyszcząc cytrusy z konserwantów popełniamy zazwyczaj jeden kardynalny błąd i szorujemy ich skórę szczoteczką.

- Tego pod żadnym pozorem nie róbmy. Z prostego powodu: w ten sposób bowiem wciskamy wszystkie substancje konserwujące i grzybobójcze w pory owoców – przestrzega specjalistka.

Jak zatem pozbyć się z powierzchni cytrusów wszelkich chemicznych substancji? Wystarczy prosta procedura sparzenia ich skóry we wrzątku, dokładnego mycia gorącą wodą przez około 2 minuty i obierania.

- Pamiętajmy, że cytrynę najlepiej wrzucać do herbaty o temperaturze około  70 st. C, gdyż wrzątek  zabija to, co wartościowe - zaznacza dr Stolińska i dodaje, że jest wiele rodzimych owoców zasobnych w witaminę C.   

Pigwa w herbacie – dobra na biegunkę i wzdęcia

To między innymi pigwa, nazywaną często polską cytryną. Ma kwiatowo-owocowy zapach i oprócz witaminy C zawiera także witaminę B, a także minerały: miedź, żelazo, potas i magnez.  Te podobne do gruszki owoce charakteryzują się właściwościami antyalergicznymi i przeciwzapalnymi. 

Pigwa pobudza też apetyt, przeciwdziała biegunce i wzdęciom, więc jej dodatek do herbaty warto dodawać do herbaty podczas dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

- Plastry świeżego owocu pigwy świetnie pasują do herbaty. Owoc ten, podobnie jak cytryna, traci właściwości pod wpływem obróbki termicznej, dlatego dodajemy je do napoju w temperaturze 70 st. C - zaznacza dietetyczka.

Kolejnym owocem o właściwościach przeciwbakteryjnych oraz bogatym źródłem witaminy C jest żurawina.

Chorzy na refluks powinni przestać je pić. Gastroenterolog wylicza najgorsze napoje Czy picie kawy na czczo jest szkodliwe? Dietetyk raz na zawsze wyjaśnia

Problemy z pęcherzem? Ratunkiem jest żurawina

Żurawinę znamy przede wszystkim z korzystnego wpływu na profilaktykę i przebieg chorób związanych z układem moczowym.

- Dodając do herbaty żurawinę obniżamy pH moczu, a bakterie mają trudniejsze warunki do  kolonizowania się. Działa moczopędnie, przez co niebezpieczne dla pęcherza drobnoustroje są lepiej wypłukiwane. Jednak pamiętajmy, że w sklepach najczęściej dostępna jest żurawina kandyzowana, a w takiej formie owoc zawiera przede wszystkim cukier. Herbata z taką żurawiną to tylko słodzony napój, więc najzdrowsza jest żurawina suszona lub świeża - wyjaśnia ekspertka żywienia.

Dobrym dodatkiem do herbaty są także zwykłe, suszone jabłka o powszechnie znanych właściwościach zdrowotnych. Jabłko jako bomba witaminowa zawiera między innymi potas i żelazo, a także witaminę C, która wzmacnia odporność.

Imbir: moc aromatu nie tylko dla ciężarnych

Nie zapominajmy o nieco bardziej egzotycznym owocu - imbirze. Ma on zdolności do  gaszenia stanów zapalnych, więc poleca się go osobom chorującym na reumatyzm. Olejki tego kłącza pobudzają także wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co wspomaga trawienie. Działa też rozkurczowo i przeciwwymiotnie, dlatego pomaga kobietom w ciąży, osobom z chorobą lokomocyjną i pacjentom onkologicznym po chemioterapii.

- Imbir pod wpływem wrzątku nie traci swoich właściwości. Do herbaty można go dodawać w plastrach lub starty – zaleca dr Stolińska.

Świetnym dodatkiem do herbat z cytryną, pigwą lub jabłkiem są takie przyprawy, jak goździki, kardamon czy imbir.

 

Goździki i jagody goji – na przeziębienie i przeciwstarzeniowo

- Goździki to źródło olejków eterycznych. Nadają one herbacie silny aromat i zapach, ponadto pobudzają żołądek do pracy, więc wspomagają trawienie. Pąki tej rośliny działają bakteriobójczo, dlatego  dobrze je dodawać w razie przeziębienia - radzi dr Stolińska.

Z kolei aromatyczny kardamon, również nieczuły na wrzątek,  pomaga zwalczyć nudności, zgagę, wzdęcia czy gazy. Jednak warto kupić tę przyprawę nie w postaci proszku, ale w ziarnach: tylko w takiej formie zachowuje swoje właściwości.

Natomiast wolne rodniki, których nadmiar w organizmie powoduje miażdżycę, raka i przedwczesne starzenie się, skutecznie wymiatają jagody goji.

- Musimy dodawać je do nieco przestudzonej herbaty, inaczej stracą zawarte w nich witaminy – zastrzega ekspertka.

Polecane