Pacjenci.pl Żywienie Dba o nastrój, cukier i cholesterol. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę jaśminową?
Fot. Canva/Serhii Yevdokymov

Dba o nastrój, cukier i cholesterol. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę jaśminową?

1 grudnia 2024
Autor tekstu: Marta Uler

Picie herbaty to nie tylko sposób na nawodnienie organizmu. Dla wielu z nas to przyjemny rytuał. Zwłaszcza gdy herbata smakuje i pachnie niebanalnie. Takim wyjątkowym naparem z pewnością jest herbata jaśminowa.

Herbata jaśminowa to nie tylko przyjemność dla zmysłów, lecz także naturalny sposób na wsparcie organizmu. Regularne jej picie może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi, obniżeniu poziomu cholesterolu, a nawet w poprawie nastroju. Dlatego warto sięgać po nią nawet codziennie – zwłaszcza jeśli cenimy sobie zdrowy styl życia.

Herbata jaśminowa – smaczna i zdrowa

Jaśmin, znany ze swojego wyjątkowego aromatu, od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej i kuchni. W Chinach, gdzie narodziła się tradycja aromatyzowania herbaty kwiatami jaśminu, napój ten uznawany jest za symbol harmonii i spokoju. Ale, co należy podkreślić, kwiaty jaśminu dodają herbacie nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale także właściwości prozdrowotnych.

Herbata jaśminowa zawiera związki przeciwutleniające, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami, opóźniają procesy starzenia i chronią komórki przed uszkodzeniami. Jaśmin działa także przeciwzapalnie, więc może być wsparciem dla organizmu w walce z np. z przeziębieniem. Działa relaksująco, pomaga zredukować stres, poprawiając jednocześnie nastrój, ale i koncentrację.

Jaśmin zwykle stosowany jest w herbatach jako dodatek. Znajdziemy go np. w herbacie zielonej, białej, lub rooibos, a każda z nich ma nieco inne właściwości. Warto wiedzieć, która z tych herbat najbardziej przyda się naszemu organizmowi.

Dlaczego się uzależniamy? Psychoterapeutka: Ziarenko musi paść na podatny grunt
Dłuższy urlop macierzyński od przyszłego roku. Kto skorzysta na zmianie ustawy?

Zielona herbata z jaśminem

Zielona herbata z dodatkiem jaśminu to doskonały wybór dla osób ceniących zdrowy styl życia. Sama zielona herbata zawiera katechiny – silne przeciwutleniacze, które pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi , wspierają metabolizm i poprawiają wrażliwość insulinową. Badania pokazują, że regularne spożywanie tego naparu może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL) i podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu (HDL), co wpływa na poprawę zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

W magazynie „Frontiers” przeprowadzono metaanalizę obejmującą 34 próby kliniczne, która potwierdziła, że picie zielonej herbaty zmniejsza LDL średnio o 5,8 mg/dL i podnosi HDL o 1,85 mg/dL. Efekty te były bardziej widoczne przy niższych dawkach (poniżej 1000 mg/dzień) i dłuższym czasie stosowania (ponad 12 tygodni).

W połączeniu z jaśminem napar zyskuje właściwości relaksujące , co czyni go idealnym na chwilę wytchnienia w ciągu dnia. Aromat jaśminu działa uspokajająco na układ nerwowy, redukując stres, ale i poprawiając koncentrację. To ostatnie działanie wzmocnione jest L-teaniną z zielonej herbaty. Ten składnik także wspiera funkcje poznawcze, jednocześnie łagodząc napięcie.

Biała herbata z jaśminem

Biała herbata z jaśminem to jeden z najdelikatniejszych i najbardziej wartościowych naparów, zarówno pod względem smaku, jak i właściwości zdrowotnych. Dzięki minimalnemu przetwarzaniu liści zachowuje wysoką zawartość antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i opóźniają procesy starzenia. Regularne picie białej herbaty może także wspierać naturalne mechanizmy regeneracji skóry, poprawiając jej elastyczność i blask.

Dodatkowo biała herbata wykazuje działanie łagodnie oczyszczające organizm , ponieważ wspiera funkcjonowanie wątroby i nerek. W połączeniu z jaśminem napar zyskuje właściwości uspokajające, co pomaga w łagodzeniu napięcia nerwowego i sprzyja relaksowi. To świetny wybór dla osób, które szukają lekkiego, aromatycznego napoju na wieczór lub by po prostu odpocząć.

Rooibos z jaśminem

Rooibos z dodatkiem jaśminu to rozwiązanie idealne dla tych, którzy chcą uniknąć kofeiny , ale jednocześnie cenią sobie wartości zdrowotne naparów ziołowych. Warto tu podkreślić, że rooibos z herbatą łączy tylko nazwa. Ten krzew nie jest spokrewniony z herbatą w żaden sposób, nie zawiera więc kofeiny, teiny, ani garbników. Ale parzy się tak samo.

Rooibos zawiera związki takie jak aspalatyna i kwercetyna, które wykazują działanie przeciwzapalne i wspierające układ odpornościowy. Napój ten pomaga również w regulacji ciśnienia krwi , wspierając zdrowie serca, a jednocześnie łagodzi dolegliwości trawienne , takie jak wzdęcia czy bóle brzucha.

Dodatek jaśminu potęguje działanie relaksujące herbatki rooibos, wspomaga wyciszenie i niweluje skutki stresu. Dzięki obecności polifenoli napar ten sprzyja regeneracji organizmu po intensywnym dniu, poprawia jakość snu. Rooibos z jaśminem to uniwersalne połączenie, które doskonale sprawdzi się zarówno dla dorosłych, jak i dzieci .

Jaśmin – nie dla każdego

Istnieją jednak pewne przeciwwskazania, jeśli chodzi o picie herbaty z jaśminem. Jaśmin może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi , ponieważ zawiera związki, które mogą wpływać na krzepliwość krwi, teoretycznie zwiększając ryzyko krwawień. Osoby przyjmujące takie leki, jak warfaryna czy klopidogrel, powinny unikać regularnego spożywania herbaty z jaśminem lub skonsultować się w tej kwestii z lekarzem.

Herbata z jaśminem może być również niewskazana dla kobiet w ciąży (ryzyko działania stymulującego) oraz osób z nadwrażliwością na jaśmin. Ponadto duża zawartość kofeiny w zielonej herbacie z jaśminem może powodować niepokój czy bezsenność u wrażliwych osób.

Źródło: frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2022.1084455/full

Zobacz także:

Senes - zakazana w Niemczech i Wielkiej Brytanii herbata ziołowa. Polacy wciąż ją piją

W Polsce pijemy tę herbatę litrami. Kilka krajów wprowadziło bezwzględny zakaz

Piję zamiast kawy. Zastrzyk energii, a kilogramy lecą w dół jak szalone

Dłuższy urlop macierzyński od przyszłego roku. Kto skorzysta na zmianie ustawy?
Ta szynka jest szkodliwa. Nigdy jej nie kupuj
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko