Jeżeli marzycie o redukcji wskaźnika BMI, oprócz deficytu kalorycznego i ćwiczeń, w osiągnięciu celu może pomóc czerwona herbata. Ten napój kiedyś był zarezerwowany wyłącznie dla chińskich cesarzy, dziś kosztuje grosze.Jest wiele powodów, by pić czerwoną herbatę w trakcie odchudzania. Nie tylko przyspiesza ona metabolizm, ale również oczyszcza organizm z toksyn. Dodając do niej plaster pomarańczy czy imbiru, uzyskacie przepyszny napój, który zachwyci najbardziej wymagających gości. Pamiętajcie jednak, że podstawą redukcji masy ciała jest aktywność fizyczna i dieta – bez tego cudów nie będzie.
Herbata może być odpowiednim napojem dla osób chcących schudnąć - ważne tylko, aby wybrać odpowiedni jej rodzaj. Taki, który przyspieszy przemianę materii i będzie nawadniał organizm. Jaką herbatę wybrać, aby schudnąć?
Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy sprawdził skład 13 popularnych herbat. Zbadano, czy zawierają pestycydy, metale ciężkie i ile ich jest. "Jesteśmy zaniepokojeni wynikami badań i liczbą pytań, na które nie znamy odpowiedzi" – czytamy w raporcie.Kto z nas nie lubi napić się o poranku lub wieczorem filiżanki gorącej herbaty? Niestety, pijąc ją, możemy dostarczyć naszemu organizmowi wiele potencjalnie szkodliwych substancji, jak np. ołów, kadm, rtęć. I chociaż wykryto ich niewiele, to nadal zostaje wiele pytań. Które herbaty wypadły najgorzej?
Polacy niemal jak Anglicy, kochają pić rozgrzewająca herbatę, szczególnie w jesiennych oraz zimowych miesiącach. Rocznie na jedną osobę przypada kilogram suszu herbacianego. Warto zwrócić uwagę na pewien rodzaj tego napoju, który, choć w naszym kraju wciąż jest dostępny, inne kraje zakazały jego sprzedaży.
Na temat tego, czy picie gorącej herbaty z cytryną to ryzyko Alzheimera z powodu cytrynianu glinu powstającego z połączenia liści herbaty z sokiem z cytrusa krąży wiele teorii. Pytamy dr Hanna Stolińską. Przy okazji dietetyczka kliniczna tłumaczy, co daje nam wrzucenie do herbaty pigwy, goździków i imbiru. I jaka temperatura niszczy witaminę C.- Pogląd o rzekomym uszkodzeniu mózgu, jakie ma powodować picie gorącej herbaty został ostatecznie zweryfikowany przez naukę i dziś wiemy już, że to nieprawda. Jednak gdy dodajemy cytrynę do herbaty, warto pamiętać, że dla potrzeb importu pryska się je rozmaitymi konserwantami, dlatego w skórce owoców znajdują się negatywne dla człowieka związki. Cytryny, ale też pomarańcze, grapefruity czy mandarynki należy przed użyciem starannie wyparzyć - tłumaczy portalowi pacjenci.pl dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.