Cytryna dodana do herbaty lub wody to popularny sposób na „naturalne wzmocnienie” organizmu. Choć brzmi zdrowo, nie zawsze działa tak samo. Sprawdź, jak działa cytryna na organizm, kiedy pomaga, a kiedy może zaszkodzić.Cytryna dodana do wody lub herbaty może wspierać trawienie, odporność i nawodnienie, ale niewłaściwe przygotowanie napoju może przynieść odwrotny efekt Kluczowe znaczenie ma moment dodania cytryny oraz temperatura napojuWarto znać przeciwwskazania, by uniknąć podrażnienia żołądka czy osłabienia szkliwa
Od wieków uznawana jest za napój długowieczności. W krajach Azji stanowi codzienny rytuał, a dziś coraz częściej sięgają po nią także Europejczycy. Najnowsze badania potwierdzają, że regularne picie tej herbaty wspiera serce, poprawia trawienie, wzmacnia odporność i… nastrój. Wystarczy jedna filiżanka dziennie, by organizm zaczął odczuwać korzyści.Ta herbata obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i wspiera zdrowie sercaZawarte w niej katechiny i polifenole chronią komórki przed stresem oksydacyjnymPomaga w trawieniu, wspiera wątrobę i reguluje poziom cukru we krwiZwiększa odporność i poprawia koncentrację dzięki zawartości teaninyWystarczy jedna filiżanka dziennie, by zacząć czerpać z niej korzyści, a trzy, by rozpoczęła się walka z cholesterolem
Niektóre napoje działają jak ciepły koc po długim dniu. Wystarczy kilka prostych składników, by poczuć rozluźnienie i lekkość. Czy filiżanka naparu z kopru włoskiego i mięty może stać się codziennym rytuałem, który pomaga uspokoić ciało i myśli?
Chryzantema, choć w Polsce kojarzona głównie z dekoracją na Wszystkich Świętych, ma znacznie więcej do zaoferowania niż tylko ładny wygląd. Napar z jej kwiatów był od wieków ceniony w tradycyjnej medycynie chińskiej za właściwości wspierające długowieczność, zdrowie układu krążenia, odporności i wzroku, a współczesne badania zaczynają potwierdzać te korzyści.
Zielona herbata zyskuje coraz większe uznanie jako naturalny sposób na redukcję masy ciała oraz kontrolę poziomu glukozy we krwi. Jej unikalne składniki aktywne sprawiają, że jest często wybierana przez osoby dbające o zdrowie i sylwetkę. Przyjrzyjmy się bliżej, jak działa zielona herbata i jakie korzyści może przynieść w codziennej diecie.
W Niemczech wprowadzono bezwzględny zakaz sprzedaży ziołowej herbaty zawierającej składniki przeczyszczające, choć w Polsce nadal jest szeroko dostępna. Chodzi o napar na bazie Senna alexandrina (senesu), który, mimo swej popularności jako „naturalnego” środka oczyszczającego, może uszkadzać wątrobę, powodować zaburzenia trawienia i uzależniać jelita.
Jeszcze niedawno podejrzewano je o szkodliwość, dziś nauka mówi coś zupełnie innego. Regularne picie kawy i herbaty może chronić przed jednym z najgroźniejszych nowotworów cywilizacyjnych – rakiem jelita grubego. Co dokładnie wykazano i ile filiżanek warto pić, by działały ochronnie?
W ostatnich dniach popularna w Polsce sieć handlowa – Carrefour – wycofała ze sprzedaży czarną herbatę po wykryciu nadmiernych ilości pestycydów. To kolejny sygnał, że nawet codzienny napar może skrywać niebezpieczne substancje. Sprawdzamy, skąd wziął się problem, kto jest na niego najbardziej narażony i jak się przed nim uchronić.Carrefour wycofał trzy partie herbaty BIO 20 × 1,6 g z terminem przydatności w 2028 r. W maju 2025 r. GIS ostrzegał przed dwiema partiami czarnej herbaty liściastej „Loyd Yunnan”Dla związków takich jak antrachinon obowiązuje domyślny limit 0,01 mg/kg pozostałości
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum), znany jako „ziele świętojańskie”, od wieków zajmuje ważne miejsce w medycynie ludowej i współczesnej fitoterapii. Kojarzony z Nocą Świętojańską i złocistymi łąkami, zachwyca wyglądem, ale przede wszystkim kryje w sobie cenne właściwości zdrowotne. Wymaga jednak ostrożnego stosowania.Dziurawiec wspiera leczenie łagodnej i umiarkowanej depresji, problemów trawiennych oraz stanów zapalnych skóry, ale wymaga ostrożności Najlepiej zbierać go od połowy czerwca do sierpnia w słoneczny, suchy dzień, ścinając górne 20–30 cm kwitnących pędów i susząc w cieniu Można z niego przygotować napar, olej lub nalewkę
Wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w popularnej herbatce z pokrzywy. GIS ostrzega, że produkt stanowi istotne zagrożenie dla zdrowia konsumentów, zwłaszcza dzieci.Pokrzywa znana jest ze swojego działania moczopędnego, przeciwzapalnego i poprawiającego trawienie. To jedno z ulubionych ziół Polaków. Warto sprawdzić, czy nie posiadamy w domu produktu z wadliwej partii.
Picie herbaty to nie tylko sposób na nawodnienie organizmu. Dla wielu z nas to przyjemny rytuał. Zwłaszcza gdy herbata smakuje i pachnie niebanalnie. Takim wyjątkowym naparem z pewnością jest herbata jaśminowa. Herbata jaśminowa to nie tylko przyjemność dla zmysłów, lecz także naturalny sposób na wsparcie organizmu. Regularne jej picie może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi, obniżeniu poziomu cholesterolu, a nawet w poprawie nastroju. Dlatego warto sięgać po nią nawet codziennie – zwłaszcza jeśli cenimy sobie zdrowy styl życia.
Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy sprawdził skład 13 popularnych herbat. Zbadano, czy zawierają pestycydy, metale ciężkie i ile ich jest. "Jesteśmy zaniepokojeni wynikami badań i liczbą pytań, na które nie znamy odpowiedzi" – czytamy w raporcie.Kto z nas nie lubi napić się o poranku lub wieczorem filiżanki gorącej herbaty? Niestety, pijąc ją, możemy dostarczyć naszemu organizmowi wiele potencjalnie szkodliwych substancji, jak np. ołów, kadm, rtęć. I chociaż wykryto ich niewiele, to nadal zostaje wiele pytań. Które herbaty wypadły najgorzej?