Pacjenci.pl Zdrowie Grzyb, którym najczęściej zatruwają się Polacy. Zna go niemal każdy z nas
canva

Grzyb, którym najczęściej zatruwają się Polacy. Zna go niemal każdy z nas

13 kwietnia 2024
Autor tekstu: Piotr Cieciuch

Moda na muchomora trwa. Od pewnego czasu można zaobserwować wzmożone zainteresowanie muchomorem czerwonym, którego spożywanie w ubiegłym sezonie zostało „wypromowane” przez pewną influencerkę. Co więcej, jak wynika ze świeżo opublikowanego raportu Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Polacy w 2022 r. najczęściej zatruwali się właśnie muchomorem.

Zatrucia muchomorem w Polsce w 2022 r.

Krajowy rejestr zatruć grzybami prowadzi Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidedmiologiczna w Poznaniu. W rejestrze znajdują się jednak tylko przypadki zgłoszone do sanepidu przez przychodnie i szpitale:

- W 2022 r. zatruciu w Polsce uległo 18 osób, w tym 17 poddano hospitalizacji. Zgonów nie odnotowano. W województwie opolskim odnotowano 2 zatrucia muchomorem zielonawym (sromotnikowym), w województwie dolnośląskim odnotowano 3 zatrucia muchomorem plamistym, 3 zachorowania dotyczyły zatrucia muchomorem czerwonym. Wszystkie te osoby były hospitalizowane. - czytamy w raporcie

Zatrucie pokarmowe - objawy, przyczyny, leczenie
Zatrucia pieprzowcem rocznym, czyli papryką (Capsicum annum) - przyczyny i objawy

Kto zatruwał się muchomorem?

Podczas analizowania tabel wiekowych znajdujących się w raporcie można zauważyć, że najwięcej zatruć było w grupach wiekowych 21-45 lat i 46-60 lat – w każdej z grup odnotowano po 5 zatruć. Trzy zatrucia dotyczą dzieci i nastolatków do 15. roku życia. Trzy przypadki zatrucia w ubiegłym to osoby powyżej 60. roku życia.

Spożywanie muchomora czerwonego może skończyć się psychozą

Moda na jedzenie muchomorów zapanowała po wpisie pewnej influencerki. Kobieta w 2022 r. na swoich mediach społecznościowych wyznała, że zamierza spożywać wspomniane grzyby. Na początku 2023 r. w serwisie YouTube opublikowała film dotyczący tej inicjatywy.

Jej post spotkał się z natychmiastową reakcją lekarzy m.in. dr Ewy Stawiarskiej, znanej w sieci jako „Doktorka_od_7_boleści”. Ponadto specjalny wpis na temat skutków spożywania muchomora czerwonego przygotowały nawet Lasy Państwowe.

Dr Stawiarska stwierdziła, że głównymi toksynami obecnymi w muchomorze czerwonym, z którym często mylony jest muchomor plamisty, są kwas ibotenowy, muscymol, muskazon i muskardyna – grzyby zawierają substancje aktywne, działające na organizm człowieka wielokierunkowo. Mimo iż objawy zatrucia nie są jednorodne, to mogą nimi być:

Ciężkie zatrucie może spowodować drgawki i psychozę paranoidalną trwającą nawet kilka dni.

Zobacz też:

Borderline nazywane jest zaburzeniem osobowości naszych czasów. Skąd się bierze? Psychiatra tłumaczy

Farmakologiczne leczenie zaburzeń osobowości – czy to bezpieczne?

Psychopaci chodzą wśród nas. Te zachowania mogą ich zdradzić!

Zatrucia talem - co należy o nim wiedzieć?
Pierwsza pomoc przy zatruciach lekami. To powinien wiedzieć każdy z nas!
Obserwuj nas w
autor
Piotr Cieciuch
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja