Pacjenci.pl Żywienie Jest smaczna i zdrowa, ale nie wszyscy mogą ją jeść. Komu szkodzi papryka?
Fot. Freepik

Jest smaczna i zdrowa, ale nie wszyscy mogą ją jeść. Komu szkodzi papryka?

24 kwietnia 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera mnóstwo potasu i witaminy C, ale nie wszyscy mogą ją jeść – niektórym osobom może zaszkodzić.

Z jedzenia papryki powinni zrezygnować nie tylko uczuleni na to warzywo, ale również osoby chore na artretyzm czy toczeń. Przeciwskazaniem do spożywania papryki są też niektóre planowane badania. Kto jeszcze i w jakich okolicznościach nie powinien jeść tego warzywa?

Co może szkodzić w papryce?

Papryka charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C i beta-karotenu. Oprócz tego znajdziemy w niej kwas foliowy, żelazo oraz witaminy A, E i K. Jednak to nie wszystko co znajduje się w papryce – niektóre obecne w niej substancje mogą szkodzić.

To może szkodzić w papryce:

  • kapsaicyna – może podrażniać błonę śluzową i uczulać;
  • ciężkostrawna skórka – może obciążać żołądek;
  • alergeny – mogą uczulać;
  • potas – nadmiar może zaburzać pracę nerek.
pexels-kaip-594137.jpg
Papryka niektórym osobom może szkodzić Fot. Pexels / Kai Pilger
Rabarbar nie dla wszystkich. Kto powinien go unikać?
Czym jest dna moczanowa i jak jej zapobiegać? Lekarz odpowiada na najczęstsze pytania

Kto nie powinien jeść papryki? Lista chorób

Jest mnóstwo chorób, przy których lepiej ograniczyć spożycie papryk i. Przede wszystkim są to choroby układu pokarmowego – takie, przy których zaleca się dietę lekkostrawną, a także schorzenia nerek.

Choroby, przy których papryka nie jest zalecana:

  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego – podrażniająca kapsaicyna,
  • choroba Leśniowskiego-Crohna – ciężkostrawna,
  • zespół jelita nadwrażliwego – kapsaicyna, ciężkostrawna,
  • choroba refluksowa – kapsaicyna, ciężkostrawna,
  • toczeń – dużo potasu,
  • zapalenie nerek – dużo potasu,
  • niewydolność nerek – dużo potasu.

Ważne! Paprykę przy tych chorobach można spożywać, ale w małych ilościach.

Inne przeciwwskazania do jedzenia papryki

Niektórzy skarżą się na "odbijanie" po papryce – takie osoby powinny ograniczyć ją w swojej diecie, choć ze względu na bogactwo właściwości odżywczych, nie powinny z niej rezygnować. W takiej sytuacji najlepiej odkroić z niej skórkę. Bezwzględnie papryki powinny unikać osoby, które mają na nią uczulenie .


Przeciwskazaniem do jedzenia papryki jest uszkodzona śluzówka . Z papryki czasowo powinny zrezygnować zatem osoby po ekstrakcjach zębów, z aftami, wrzodami czy uchyłkami jelita. Papryka może też szkodzić osobom z hemoroidami. Lepiej nie jeść po zatruciu pokarmowym – może być zbyt dużym obciążeniem dla podrażnionego żołądka.


Z papryki należy zrezygnować przed wykonaniem niektórych badań . Zaliczamy do nich przede wszystkim kolonoskopię , przed którą dieta powinna być lekkostrawna. Rekomenduje się wówczas jedzenie warzyw/owoców bez skórki – jeśli zatem przed badaniem musimy zjeść paprykę, to wyłącznie obraną.

Zobacz też:

W tych produktach jest najwięcej mikroplastiku. Ma je każdy z nas w kuchni

Tak przechowuj jedzenie w lodówce. Zmniejszysz ryzyko chorób

Masz bolesne miesiączki? Tego nie jedz w trakcie okresu

Jej mózg nie mieści się w czaszce. Dziewczynka urodziła się ze straszną chorobą. Można jej pomóc
Kiedy zaczyna się starość? "Siedemdziesiąt to nowe sześćdziesiąt". Ciekawe wnioski z badań
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja