Każdy z nas ma w kuchni ten produkt. Zmniejsza ryzyko raka i odchudza
Nawyki żywieniowe oraz dieta odgrywają kluczową rolę w profilaktyce zdrowotnej. Coraz więcej badań wskazuje, że sposób odżywiania może mieć istotny wpływ na ryzyko rozwoju nowotworów. I choć nie ma jednego, uniwersalnego sposobu żywienia, który na 100% chroniłby przed rakiem, jest pewne, że niektóre produkty wspierają organizm w walce z rakotwórczymi czynnikami. Jeden z nich każdy znajdzie w swojej szafce kuchennej.
Czy dieta naprawdę może ochronić przed rakiem?
W dzisiejszych czasach styl życia i odżywiania wielu ludzi jest oparty na szybkim, wysoko przetworzonym jedzeniu, pełnym cukru, tłuszczów trans i konserwantów. Takie produkty przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, osłabiają układ odpornościowy, a dodatkowo prowadzą do zaburzeń metabolicznych, które mogą sprzyjać rozwojowi groźnych chorób, w tym również nowotworów . Z drugiej strony dieta bogata w naturalne składniki odżywcze i witaminy może skutecznie chronić przed rakiem.
Na co dzień dokonujemy wielu wyborów żywieniowych. Układając swój jadłospis, warto pamiętać, by wybierać te produkty, które nie tylko wspierają zdrowie, ale również działają prewencyjnie w kontekście chorób nowotworowych. Oto których składników nie powinno zabraknąć w zdrowej, zbilansowanej i ochronnej diecie:
- warzywa i owoce — przede wszystkim te bogate w antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Należą do nich m.in. brokuły, kapusta, brukselka, pomidory, czosnek i cebula, jagody, borówki czy maliny;
- zdrowe tłuszcze — oliwa z oliwek, a także tłuszcze zawarte w nasionach i rybach wykazują działanie przeciwzapalne i wspierają odporność;
- produkty bogate w błonnik — wspomagają trawienie i zmniejszają ryzyko raka jelita grubego. Należą do nich m.in. pieczywo pełnoziarniste oraz strączki;
- zielona herbata — zawiera tzw. katechiny, które mają działanie antyoksydacyjne i mogą hamować rozwój komórek nowotworowych;
- przyprawy o właściwościach przeciwnowotworowych , jak np. kurkuma czy imbir.
![owsianka](https://images.iberion.media/images/origin/owsianka_1_04626a7dd3.jpg)
Ten produkt jedz codziennie. Nr. 1 na diecie antyrakowej
Wśród wielu produktów, które mają mnóstwo witamin i minerałów, a przy tym wykazują działanie antynowotworowe, jeden wykazuje szczególnie korzystne właściwości. W dodatku każdy z nas ma go w szafce w swojej kuchni! Mowa o płatkach owsianych , które dzięki zawartości błonnika, fitochemikaliów, witamin i minerałów, wykazują działanie ochronne, które może zmniejszać ryzyko wystąpienia niebezpiecznych chorób, w tym nowotworów.
Regularne spożywanie płatków owsianych wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także wykazuje działanie przeciwzapalne, co może mieć kluczowe znaczenie w profilaktyce nowotworowej. Ten produkt jest bogaty przede wszystkim w:
- błonnik,
- witaminy z grupy B,
- magnez,
- żelazo,
- cynk,
- antyoksydanty.
Dzięki regularnemu przyjmowaniu tych składników możemy skutecznie obniżyć cholesterol, wesprzeć prawidłowe działanie tarczycy, a także działać przeciwnowotworowo. Płatki owsiane będą idealnym wyborem dla osób, które obawiają się lub są obciążone ryzykiem zachorowania na raka piersi, jelita grubego i żołądka.
![płatki owsiane.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/platki_owsiane_32a208b6ce.jpg)
Płatki owsiane są idealnym wyborem dla osób na diecie. Oto dlaczego
Płatki owsiane są nie tylko bardzo zdrowe, ale również doskonale sprawdzą się w diecie osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Wszystko ze względu na fakt, że są bogate w błonnik, który pomaga w utrzymaniu uczucia sytości przez dłuższy czas. Dzięki temu zmniejsza się apetyt i znacznie łatwiej kontrolować ilość spożywanych kalorii.
Płatki owsiane są również niskokaloryczne, co z pewnością pomoże w przygotowywaniu objętościowych, ale jednocześnie nietuczących posiłków. Porcja (100 g ugotowanych płatków) zawiera tylko około 71 kalorii, co czyni je świetnym wyborem na lekkie śniadanie lub przekąskę.
Warto również wspomnieć, że owies ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi . To z kolei może przełożyć się na fakt, że łatwiej nam będzie kontrolować apetyt i nie przejadać się.
Choć płatki owsiane bywają niedoceniane, warto pamiętać o ich wszechstronnym, prozdrowotnym działaniu i włączyć do swojego codziennego jadłospisu już dziś. Idealnie sprawdzą się one w takich potrawach jak:
- owsianka - gotowana na mleku lub wodzie, a nawet jogurcie. Można dodać do niej świeże owoce, nasiona, orzechy, nasiona chia, cynamon i miód;
- smoothie bowl - płatki owsiane świetnie sprawdzą się jaka baza do tej potrawy. Można zmiksować je z owocami, jogurtem lub mlekiem;
- batony owsiane - idealne na przekąskę. Można przygotować je samemu, wedle uznania, lub kupić w sklepie (warto wcześniej zerknąć na skład gotowego produktu);
- ciasta, muffiny, chleby - płatki owsiane mogą być składnikiem zdrowych ciast, muffinek czy ciasteczek. Można je dodać do ciasta zamiast części mąki, co zwiększy zawartość błonnika;
- kotlety wegetariańskie - płatki owsiane w połączeniu z warzywami lub strączkami świetnie spełnią się w roli spoiwa, które sprawi, że przygotowane kotleciki nie będą się rozpadać.
Który przepis wybierasz dla siebie?
![owsianka (2).jpg](https://images.iberion.media/images/origin/owsianka_2_b703195167.jpg)
Zobacz także:
Nie jesteś łasuchem. Ciągła ochota na słodycze to brak ważnego minerału
90 proc. Polaków ma niedobór. Z jedzeniem nie uzupełnisz, trzeba ją suplementować
Japońska herbata kukicha. Odkwasza organizm i walczy z rakiem